Skjerm med riktigere farger

Skjerm med riktigere farger

Eizo har lansert en skjerm som skal gi riktigere farger enn lcd-skjermer flest. Men billig er den ikke.

Eizo ColorEdge CG241W er en 24-tommers bredformatskjerm som er maskinvare-kalibrerbar.

Den største fordelen med skjermen skal være at den dekker et større fargerom enn de fleste lcd-skjermer. Ifølge den norske importøren, Profil Data as, greier Eizo CG241 å vise hele 96 prosent av Adobe RGB-fargerommet.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig LCD-skjerm

Adobe RGB-fargerommet dekker omtrent 75 prosent av alle fargenyanser som det menneskelige øye greier å oppfatte. Fargerommet som vanligvis brukes som referanser for pc-skjermer, er sRGB, som er et mye «trangere» fargerom og som bare greier å vise omtrente 50 prosent av alle fargenyanser som øyet oppfatter.

For profesjonelle

Eizo ColorEdge CG241W er spesielt myntet på foto, video, layout, grafisk design, førtrykk, videoredigering og DAK – dataassistert design og konstruksjon.

Skjermen har 16-bits fargehåndtering, mot 8- eller 10-bits, som er mest vanlig. Dette skal bidra til mye bedre fargegjengivelse og flere detaljer, særlig i høylys- og skyggepartier.

Eizo lover dessuten at skjermen skal holde på «riktige» farger lenger enn vanlige skjermer. Når skjermer brukes i profesjonell sammenheng, bør de normalt kalibreres hver eller annenhver uke. ColorEdge-skjermene trenger ikke kalibreres oftere enn hver 6.-8. uke, ifølge Profil Data.

Eizo ColorEdge CG241W skal for øvrig også være rask nok til å egne seg for film, video og raske spill, takket være en responstid som er oppgitt til seks millisekunder, ifølge Profil Data.

Sjekk for fargeblinde

Betraktningsvinkelen er oppgitt til 178 grader. Dessuten følger det med programvare som gjør at skjermen kan simulere flere typer fargeblindhet. Slik kan designerne forhåndssjekke om illustrasjonene og grafikken de lager, vil kunne ses av fargeblinde.

Lysstyrken er oppgitt til 300 cd/m2 og kontrastforhold til 850:1.

Veiledende pris på Eizo ColorEdge CG241W er 18 625 kroner inklusive merverdiavgift.

Mer info hos Eizo og Profil Data .

Foto/video