Skjult Mac-juvel for fotografer

Skjult Mac-juvel for fotografer

Det medfølgende programmet Image Capture - en del av OS X - er gull verdt for deg med kamera eller iPhone.

Som fotograf importerer du kanskje bildene dine til Aperture. Og det skjer kanskje til og med automatisk når du kobler til kameraet. Og du er sannsynligvis veldig fornøyd med det - med god grunn.

Også hobbyfotografer har en tilsvarende funksjon i det medfølgende programmet iPhoto - en del av Apples iLife-pakke med programmer for lettvint lyd, bilde og videoredigering. Både Aperture og iPhoto - og også programmer som Adobe Lightroom - har egne bildebiblioteker som du kan sortere etter hjertens lyst.

Men om du derimot som lykkelig eier av en iPhone eller en iPod touch kobler en slik enhet til maskinen er det ikke sikkert at du ønsker å bruke de samme programmene til å håndtere den typen media. Og hva med videoene, forresten, som du har tatt opp med din splitter nye iPhone 3GS? Eller kanskje du bare ønsker å være i fred fra alle disse programmene som åpnes automatisk når du egentlig bare skal synke telefonen?

Programmer startes ved iPhone-tilkobling

Svaret for alle dine spørsmål - ihvertfall de omtalt over - er Image Capture, et program som følger med operativsystemet på din Mac. Image Capture ligger i samme Program-mappe på Mac-en som andre programmer.

Dersom du har en iPhone koblet til, og starter programmet, er det en rubrikk nederst til venstre der man kan innstille hva slags handling OS X skal foreta seg når enheten kobles til i fremtiden. Du kan velge mellom ulike typer bildebehandlingsprogrammer, og forsåvidt velge et hvilket som helst program etter eget ønske.

Importere bilder og video fra iPhone 3GS

Du kan også velge Image Capture som standardprogram, ikke minst fordi denne applikasjonen lar deg importere 3GS-videoer i tillegg til de vanlige fotoene.

Brukergrensesnitt er oversiktlig og enkelt - nesten for enkelt. Men alt som er viktig og relevant å vite om mediaene vises, også meta-data.

Både bilder og film kan importeres til mapper etter eget ønske, enten enkeltvis eller samlet under ett. Under innstillings-panelet nederst til venstre kan man også innstille at importerte media slettes fra telefonen, eller så gjør man dette manuelt fra fil-oversikten i samme program. Programmet støtter også dra-og-slipp - noe som flytter media fra telefonen og over til Mac-en.

Dele kamera i SnowLeopard

Og som en bonus kan vi avsløre at Image Capture-versjonen som følger med OS X 10.6 Snow Leopard lar deg dele et kamera, også en iPhone, over ditt lokale nettverk. En forutsetning er at både "server" og klient-maskinen kjører OS X 10.6. Denne funksjonen er kjærkommen, siden en iPhone ikke er synlig i stasjon- og enhets-oversikten i Finderen. En delt iPhone vil da komme opp i listen til venstre i ImageCapture under 'Delte enheter'.

Foto/video