Slik får du blinkskudd

Slik får du blinkskudd

BØKER: Dette er ikke et tips om hvordan du får blinkskudd, men et tips om noe du bør lese for å lære å ta blinkskudd.

«Veien til flotte blinkskudd» er undertittelen i navnet på en ny bok av den amerikanske fotografen Jeff Revell, som har jobbet som profesjonell fotograf i over 25 år.

Boka er myntet på fotoamatører og -entusiaster som ønsker å lære litt mer enn de allerede kan om «Eksponering», som er bokas hovedtittel.

Alle som har et digitalkamera, kan nok ha nytte av boka, men ettersom boka handler mye om hvordan du overstyrer automatikken i kameraet, bør du enten ha et avansert kompaktkamera med mulighet for å bruke manuelle innstillinger eller aller helst et speilreflekskamera. Slik salget av digitale speilreflekskameraer har vært i Norge de siste årene, bør boka dermed ha et stort nedslagsfelt.

Håndbøker er ikke nok

Er det ikke nok å lese i håndboka som følger med kameraet for å finne ut hvilke innstillinger man bør bruke, da? Nei, mange av håndbøkene forteller bare hvordan du stiller inn kameraet og hvordan du overstyrer automatikken. De sier lite om hvorfor.

I denne boka finner du massevis av bildeeksempler som ledsages av tekst om hvilke grep fotografen har tatt for å få frem akkurat det essensielle i motivet, sammen med en begrunnelse for de valgene som er tatt. Ikke minst det siste er mangelvare i kameraenes håndbøker.

Både ganske ferske fotografer og mer erfarne vil finne nyttig lesestoff i boka. Her finner du alt fra en grunnleggende gjennomgang av de tre hovedparablene for riktig eksponering – blenderåpning, lukkerhastighet og lysømfintlighet, det vil si ISO-verdier – til avanserte tips om kreativ utnyttelse av lys og skygge.

Ikke minst det siste synes jeg utgjør en stor verdi i boka. Den er langt fra en tørr, teoretisk gjennomgang av eksponering og kamerateknikk, selv om den grunnleggende gjennomgangen er med. I stedet opplevde jeg den som en inspirerende bok som gir ekstra inspirasjon og tips som kan hjelpe leseren til å ta blinkskudd under alle slags forhold – også forhold som mange av oss kvier seg for å fotografere i.

Oppgaver til leseren

Læreprosessen er også ivaretatt ved at hvert kapittel avsluttes med noen oppgaver som leseren bør ta med seg, for eksempel å ta flere bilder av samme motiv med forskjellig blenderåpning for å få en praktisk forståelse for hvordan dybdeskarpheten egentlig fungerer. Så langt jeg kan se, har oppgavene en nyttig pedagogisk funksjon.

En fin ting med boka er også at du kan ha glede og nytte av den både ved å lese den fra perm til perm og ved å hoppe fra det ene emnet til det andre.

Det er det amerikanske forlaget Peachpit Press som står bak originalen. Forlaget er kjent blant annet for sine mange fotobøker av Scott Kelby, fotograf, fotobokforfatter og Photoshop-guru.

Boka er oversatt til norsk av Kurt Lekanger, tidligere redaktør av PC World Norge, nå frilansjournalist. Boka har et lettlest språk, og det er ikke brukt flere innfløkte faguttrykk enn det som er høyst nødvendig.

Vi gir gjerne boka vår anbefaling.

«Eksponering – Veien til flotte blinkskudd»
Pris: 325 kroner inklusive mva.
Internett: www.bookworld.no

(For ordens skyld nevner vi at den norske utgiveren, BookWorld, er eid av IDG Magazines Norge AS, samme mediehus som utgir PC World og Macworld.no. – red.)

Les om:

Foto/video