Slik finner du videofilene i Aperture

Slik finner du videofilene i Aperture

TIPS: Her er tipset for Aperture-brukere som prøver å finne igjen videofilene sine.

Bruker du Apple-programmet Aperture til å administrere bildesamlingen din? Da er sjansen stor for at du har en del videofiler blant alle bildene dine.

De fleste moderne digitalkameraer kan ta opp video i tillegg til stillbilder. I noen tilfeller fører det til at kameraet brukes som et rendyrket videokamera, som man bare bruker til videofilming.

Miks av foto og video

Men de fleste av oss bruker nok kameraet til en miks av fotografering og videofilming. Mange tar opp en del videoklipp innimellom alle fotografiene når vi er ute og fotograferer.

Selv er jeg glad i å lage videofilmer fra for eksempel ferieturer der jeg mikser stillbilder med video. Jeg skal innrømme at jeg også ofte foretrekker å bruke et videoredigeringsprogram til å lage rene lysbildeshow uten videoklipp. Jeg synes det gir større kontroll og nøyaktighet når det gjelder bildeskifting, overgangseffekter, musikk og eventuelle lydeffekter.

Derfra er naturligvis ikke veien lang til å mikse videoklipp og stillbildeklipp i samme film. Jeg blander gjerne levende video med stillbilder som jeg legger inn noen såkalte «Ken Burns-effekter» på. Dette betyr at stillbildet beveges noe gjennom klippet og dermed – i hvert fall nesten – oppleves som en naturlig del av videofilmen.

Hvordan vi lager slike effekter og en slik miks av video og stillbilder får vi komme tilbake til. Nå er temaet å finne igjen videoklippene i bilde- og videoarkivet i Aperture.

Video med eller uten videoklipp

Etter at jeg kom igjen fra en ukes ferietur i fjor høst, satt jeg igjen med samling bilder i det aktuelle Aperture-arkivet på rundt 250 bilder etter at mye over halvparten av bildene jeg hadde tatt, var vurdert og forkastet. De gjenværende brukte jeg til å lage et enkelt videobasert lysbildeshow – noen ville gjerne se bildene så fort som mulig, og etter min erfaring går faktisk raskere å lage video uten videoklipp enn med, så dumt det enn høres ut.

Men etter hvert var tiden moden for å gå løs på videoklippene også. Siden det er mer tidkrevende, hadde jeg utsatt den jobben til romjula.

Og ettersom jeg av forskjellige grunner ikke skulle gjøre dette prosjektet i Apples Final Cut Pro X, som jeg pleier å bruke til videoredigering, kunne jeg denne gang ikke hente bilder og video direkte over fra Aperture til videoredigeringsprogrammet, slik jeg pleier.

Det er dette tette samspillet mellom Aperture og Final Cut Pro X som sikkert har bidratt til at jeg er glad i å bruke denne programkombinasjonen til mine videoprosjekter. Grunnen til at jeg ønsket å bruke et annet videoredigeringsprogram denne gangen, var rett og slett at jeg hadde fått inn et nytt videoredigeringsprogram til test. Du kan ha helt andre grunner til å at du ønsker å få tak i bare videoklippene fra ditt Aperture-arkiv.

Ikke noe menyvalg

Problemet er at Aperture tilsynelatende ikke har noe eget menyvalg for bare å finne videoklippene i et prosjekt der man har en blanding av bilde- og videofiler. Og det kan synes som et problem når man har et prosjekt bestående av hundrevis av bilder og videoklipp.

Men fortvil ikke – løsningen er enkel:

Hent opp det aktuelle prosjektet i Aperture. Klikk på prosjektsymbolet i biblioteksoversikten til venstre på skjermen. Mens prosjektet er markert, plassér musepekeren på New-symbolet øverst til venstre i Aperture-programvinduet, og blant valgene som dukker opp klikker du på Smart Album.

Rett under prosjektet ditt i prosjekt- og album-listen opprettes det et nytt Smart Album som foreløpig er både tomt og uten navn. Gi albumet et navn.

I dialogruten som vises ved siden av album-symbolet når musepekeren står over smartalbumet, finner du en fane helt til høyre der det står Add Rule.

Skulle selve dialogruten ha blitt lukket (fordi musepekeren ble flyttet til et annet sted), får du den frem igjen ved å klikke på det lille forstørrelsesglass-symbolet til høyre for albumnavnet.

Klikk på Add Rule, og velg File Type fra listen som kommer frem.

Sjekk for ordens skyld at det til høyre for ordet Source står Library og så navnet på det prosjektet du velger videofiler fra – hvis du har fulgt oppskriften riktig hittil, er riktig kilde allerede valgt for deg. Du kan eventuelt begrense utvalget hvis du i Aperture for eksempel har gitt også videofilene en rangering eller en fargeetikett eller noe slikt.

Nederst i dialogruten skal det nå ha kommet til en ny linje som begynner med File Type, etterfulgt av en valgmulighet mellom is og is not og deretter en liste over forskjellige filformater som RAW-bilder, JPEG-bilder og så videre.

Du velger selvfølge Video, og vips, så er alle (eller de utvalgte) videofilene i prosjektet ditt samlet på ett sted.

Nå har du fått et eget album i Aperture som inneholder bare de aktuelle videofilene dine. Merk at smartalbumet bare er en visning - du kan godt slette albumet etterpå uten at du sletter selve videofilene. De ligger trygt i prosjektmappen.

Deretter gjør du med disse videoklippene det du hadde planlagt å gjøre med dem, for eksempel - slik jeg hadde behov for - å eksportere dem til en mappe på harddisken for å redigere videofilene i et annet videoredigeringsprogram. I dette tilfellet var vel det den mest tidkrevende delen av operasjonen, selv om prosessen ruslet og gikk på egenhånd når den først var satt i gang.

Les om:

Foto/video