Slik fotograferer du i 3D

3D-bilder er ikke noe du bare kan se på, men også noe du kan lage selv. Vi har prøvd en av de nye 3D-fotoløsningene.

Publisert Sist oppdatert

3D-bilder er egentlig ikke noe nytt, men hittil har slike bilder for det meste bare vært noe du kunne se på, ikke noe du kunne fotografere selv. Dette er nå i ferd med å forandre seg. Til og med vanlige kompaktkameraer med ordinært objektiv kan nå ta bilder i 3D-format, selv om vi her snakker om simulert 3D.

Tre-dimensjonal fotografi kommer til å danke ut all annen fotografi i løpet av kort tid, hevder noen. Nei, 3D-foto er bare en gimmick – en bølge som snart går over, hevder andre.

LES OGSÅ:

Slik virker 3D

Tiden vil vise hvilket av de to utsagnene som blir stående. Personlig tror jeg begge påstandene er skivebom. Historien har mange eksempler på at ny teknologi, spesielt på mediesiden, ikke uten videre fortrenger gammel teknologi, men blir noe nytt som lever side om side med det gamle. Både radio og kino har overlevd tv-ens inntogsmarsj, selv om begge medier i sin tid ble nederlagsdømt.

3D innføres nå parallelt innen fotografi og video og byr på mange av de samme opplevelsene – og problemene – på begge plattformer. Etter en modningsfase tror jeg 3D vil bli værende som en populær nisje – og kanskje med ganske stor utbredelse til nisje å være. Det store flertallet av bilder som blir tatt vil nok fortsatt være i 2d. Det er både tekniske og praktiske grunner til dette. 3D-fotografering har noen viktige begrensninger.

Siden 1838

3D-bilder er et eldre fenomen enn du kanskje kan forestille deg. Wikipedia fastslår at 3D-bildet ble født så tidlig som i 1838, med Sir Charles Wheatstone som fødselshjelper. Han er blitt gitt æren for å ha funnet opp stereoskopi. Et stereoskop er i Bokmålsordboka definert som et optisk instrument som gjengir bilde med relieff og dybde.

Stereoskopet har altså vært med oss i over 170 år og er fortsatt å få kjøpt nærmest som leketøy. Du har sikkert sett dem – en kikkert-lignende plastsak som du putter et slags papp- eller plasthjul i, og når du holder gjenstanden mot vinduet eller en lampe, får du et tre-dimensjonalt lysbildeshow ved at «stereoskopiske» lysbilder montert på papp- eller plasthjulet vises i de to søkerne. Når du trykker ned en hendel på siden, spinner hjulet til neste bildepar.

I forrige århundre var det populært å kjøpe slike stereoskop-bilder av turistattraksjoner og feriesteder, men det har alltid vært mye styr forbundet med å få bildene prosessert og plassert slik at man kan vise dem med 3D-effekt.

Den enkleste metoden er å plassere bildene ved siden av hverandre og rett og slett skjele med øynene til man ser bildet i 3D. Til å begynne med får man vondt i både hode og øyne, men det går an å lære seg teknikken – jeg har fulgt en oppskrift på internett og fått det til å fungere.

LES OGSÅ:

Sony vil gjøre 3D personlig

Tross problemene med å få vist 3D-bilder ser det ut til at lysten til å lage slike bilder har vært stor opp gjennom tidene. På internett finner du en rekke eksempler på folks egenutviklede løsninger der man for eksempel har plassert to kompaktkameraer ved siden av hverandre på en skinne slik at man kan ta to bilder av samme motiv samtidig med en viss avstand mellom objektivene.

Vi har også funnet en oppskrift på hvordan man tar stereobilder av statiske objekter med ett kamera, som flyttes sideveis mellom opptakene . Det finnes gratisprogramvare som brukes til å finjustere de to bildene mot hverandre slik at 3D-effekten blir best mulig, for eksempel StereoPhoto Maker, som vi har lest omtale av, men vel å merke ikke prøvd selv.

Både på Flicr og Yahoo finnes det egne grupper for folk som er interessert i 3D-fotografering på amatørplan.

3D-revolusjon på tv

Det siste året har vi opplevd det som mange tror er begynnelsen på en ny 3D-revolusjon: store flat-tv-er som kan vise både levende film/video og stillbilder i 3D. Under en stor nordisk Sony-pressekonferanse i januar i fjor fikk vi bare se prototyper, men nå er de nye 3D-tv-ene kommet i salg for fullt – fra mange produsenter.

Selv om 3D-tv fortsatt er i sin spede begynnelse og folk flest sitter på gjerdet og venter, har digitalkamera-produsentene kastet seg rundt og begynt å utvikle kamerautstyr som kan utnytte de nye mulighetene.

Det som kommer for fullt nå, er små og store 3D-objektiver både for videokameraer og stillbildekameraer – og i mange slags prisklasser. Vi har også fått de første rendyrkede 3D-videokameraene i lavpris-segmentet som varsler at 3D-utstyr godt kan komme til å bli allemannseie på foto- og videosektoren i løpet av kort tid.

LES OGSÅ:

LG med brillefri 3D-telefon på MWC

Faktisk ser jeg ikke bort fra at 3D kan vise seg å bli populært blant hobby- og familiefotografer med kompaktkamera, mens fotoentusiastene med sine speilreflekskameraer kan vise seg å bli puritanerne her. De kommer kanskje til å slå ring rundt dybdeskarpheten, for å si det slik, og kjempe for at det er selektiv fokus med uskarp bakgrunn som fortsatt skal angi dybde i et fotografi.