Slik funker Spotify med apper

Slik funker Spotify med apper

PRØVEKJØRT: Spotify oppdateres og får apper som skal gjøre det lettere å finne ny musikk.

Spotify åpner opp for at tredjepartsutviklere kan lage apper som kobles opp mot musikktjenesten. Dette for at det blant annet skal bli enklere for brukerne å oppdage ny musikk

Appene er tilgjengelig i en fersk betaversjon av Spotify, som du kan laste ned her. I første omgang har Spotify gjort avtaler med 13 internasjonale programtilbydere, blant annet The Guardian, Rolling Stone, Billboard, Pitchfork, Fuse, Songkick, Tunewiki og Last.fm. I Norge er også Dagbladet på plass med en app.

Spotify-appene er gratis for all brukere, premium-abonnent eller ikke. Appene finner du i en egen Apps-seksjon som du åpner fra venstre sidelinje i den nye betaversjonen av programmet. Det å legge til en app er en enkel sak. Du må trykke på App Finder for å komme i gang. Finner du en app du vil legge til, er det bare å trykke på Add ved siden appen. Når en app er installert, legger den seg i venstre sidelinje under Apps-seksjonen.

Finn musikk med apper

Men hva skal alle disse appene brukes til?

Legger du for eksempel til Dagbladets app, vil du kunne lese plateanmeldelser fra avisen rett i Spotify, og du får samtidig mulighet til å spille av musikken direkte. Lytt mens du leser, altså. Dagbladet har også laget en seksjon som heter Redaksjonens spillelister, hvor du finner en rekke spillelister utarbeidet av Dagbladets journalister som "Best of Wilco", "Årets låter", "JuliasJuleteJul" og så videre.

I Billboards-appen får du selvsagt tilgang på Billboards hitlister, og du kan også her spille sangene i listene, og du kan også abonnere på listene eller dele dem via Facebook, din Spotify-innboks m.m.

Last.fm er selvfølgelig også på plass med en app, og i denne får du anbefalt sanger og lagd spillelister basert på hva slags musikk du hører på.

Det finnes også et antall mindre kjente apper, deriblant Soundrop, som er en slags sosial spilleliste-tjeneste hvor du kan invitere venner til å høre på sanger i et nettprat-lignende brukergrensesnitt. Herfra kan andre legge til låter eller stemme låter frem.

We Are Hunted er en annen app som lager hitlister for deg basert på sosiale medier, P2P-nettverk, diskusjonsforum, iTunes-nedlastinger og Last.fm-scrobblinger. I stedet for å bare liste opp musikk i tekstbasert form, vises artister og eller band med store bilder i stedet.

Og bruker du appen Songkick, kan du for eksempel finne ut når ditt favorittband skal holde konsert i nærheten av deg - og du kan enkelt trykke deg videre til en nettside for å kjøpe konsertbilletter.

Spotify er som kjent ypperlig hvis du allerede ved hva du vil høre på, men kan være et mareritt om du ser etter noe nytt. Her til lands har den norske musikktjenesten WiMP hatt et fortrinn hva gjelder såkalt redaksjonelt innhold, og det har frem til nå vært deres store gullegg. Med introduksjonen av apper får imidlertid også Spotify-brukerne endelig muligheten til å oppdage musikk på en helt ny måte enn før - og det er mye enklere å gjøre det på sosialt vis.

Annet småsnacks

For øvrig har den nye Spotify-betaen også har fått en liten oppfriskning i brukergrensesnittet, med blant annet en ny og mer oversiktlig forside (What's New). I tillegg vises det nå opp søkeforslag i søkefeltet øverst til venstre når du begynner å skrive inn navnet på en artist, låt eller album.

I en ny seksjon, tilgjengelig fra venstre sidelinje, kalt People listes dessuten alle Facebook-vennene dine opp i alfabetisk rekkefølge og med profilbilder som er cirka 3,5 x 3,5 centimeter. Herfra kan du legge til venner som favoritter, og disse vises i en egen seksjon i Facebook-sidelinjen. I denne vises det dessuten nå hva vennene dine hører på til enhver tid (såfremt de har aktivert dette).

Det er også gjort noen mindre kosmetiske endringer her og der som gjør Spotify litt penere å se på enn før. Finfint.

Den nye Spotify-betaen er tilgjengelig nå for både Windows og Mac. Husk at ettersom programmet er i beta, kan det hende at ikke alt funker som det skal. Vi hadde et par programkrasj i løpet av vår prøvekjøring.

Les om:

Foto/video