Slik er nye Nikon D3s

Slik er nye Nikon D3s

Nikon har lansert D3s, et kamera som er en drøm for fotografering, men som trenger oppgradering i bildevurderingen.

Fotografering under dårlige lysforhold og opptak av video i 720p gir profesjonelle helt nye utfordringer, spennende utfordringer.

Fortsatt er det 12,1 millioner punkter. Nytt er rengjøring av bildesensoren ved vibrasjon. Det var på tide. «Stille-modus» sørger for at speilet ikke lager lyd når det går tilbake. Det er et godt tiltak for naturfotografer.

Lyskomprimering, Active D-Lighting, har fått fire nivåer, lav, normal, høy og ekstra høy. For fotografering i RAW-format er etterbehandlingen bedret. Det sparer tid for travle fotografer. Alternativet er bruk av pc for redigeringen.

Skriver om

- Nikon D3s skriver om reglene for fotografering under forhold med ekstremt lite lys, sier Vegar Berg, produktspesialist i Nikon Norge.

- Hadde de som fotograferte helikopterflukten etter det svenske bankranet hatt D3s, hadde de fått supre bilder, sier Yngve Ask, den første norske fotografen som har fått prøve D3s.

Ask har tatt bilder og video under vanskelige lysforhold. For å kompensere det har han benyttet en «hastighet» på ISO 12.800. Resultatet er mer enn brukbart. Til sammenligning har det også blitt benyttet et videokamera med HD, men det har ikke lysmulighetene til D3s og resultatet ble mørkt og utydelig.

Videoen tas opp i «HD Ready format», 720p, 720 x 1.280 punkter, med 24 bilder per sekund. En ekstern mikrofon kobles til blitsskoen.

For pressefotografer

Med en pris på 46.000 kroner for kamerahuset er D3s et typisk apparat for pressefotografer. Kameraet er på markedet i desember.

Tilhengere av Nikon vil kjenne seg igjen. Det er ikke mange forandringer i betjeningen siden D1 ble lansert for mange år siden. Pressefotografene trenger ikke mye tilvenning, men Nikon bør lære av forbrukerbehov.

Flere av forbrukerkameraene har bedre og mer intuitiv betjening enn D3s. Nikon D300 innførte eksempelvis zoom, inn og ut med to knapper, stort vindu å vandre rundt i. Det er forbildelig for å vurdere kvaliteten på hva man har fotografert, men kanskje ikke så viktig for pressefotografen som er mer «triggerhappy».

Les om:

Foto/video