Slik satser Google på aviser

Slik satser Google på aviser

Nettaviser skal bli mer som papiraviser. Se tjenesten Google nå tester.

Nå tester Google ut tjenesten Fast Flip. Den skal gjøre det lettere å bla gjennom nyhetsartikler på nett, en prosess Google per dags dato synes er klønete og demotiverende for folk som leser mye på nett.

I går kveld USA-tid ble tjenesten lagt ut for testing på Google Labs’ side. Du kan se på aviser og bla kjapt gjennom dem uten å måtte vente på at ting og tang på siden skal laste. Planen er å få det til å ligne på slik du kjapt blar i en vanlig avis på papir. Google mener dette kan motivere flere folk til å lese på nett, som igjen vil gi flere lesere og mer inntekter.

Kjappere for skumlesing

For tiden ligger det 36 aviser hos tjenesten, blant annet New York Times, Washington Post, Salon og Newsweek. Avissidene flankeres av kontekstrelevante annonser. Flere aviser vil potensielt slippe inn i varmen etter hvert, og løsningen skal også inkludere en søkemotor og en funksjon for å la brukere dele innhold. Brukere vil i tillegg se forslag til andre artikler som kan være av interesse.

Administrerende direktør i Salon Media Group, Richard Gingras, sier til Computerworld USA at han tror løsningen kommer til å kaste lys over hvordan brukeratferd kan endre seg om brukere kan lese nettmedier kjappere.

- På nettet kan du gå fra side til side, men det tar mellom fem og ti sekunder mellom sidene. Dermed er det ikke en like «surfbar» opplevelse som det å lese papiravis, der du kan bla og skanne deg gjennom mange ting i avisa på kort tid, sier han.

Serendipitet

Gingras tror ikke bare Flip vil sørge for at flere folk leser mer på nett, men også at lesestilen vil medføre det som på norsk gjerne oversettes til «serendipitet»*1, som kort oppsummert betyr at folk snubler over interessante ting mens de egentlig leter etter noe helt annet. Et lykkelig sammentreff, som noen sier.

Serendipitet-effekten er det Google har ønsket å få til i sin Google News-tjeneste, ifølge Gringas, som selv tidligere har jobbet som uavhengig rådgiver for Google innen nyheter og media.

Google garanterer ikke at Fast Flip noensinne lanseres utenfor eksperimentstadiet, men mener det uansett ligger noen interessante tanker bak. Flip skal også fungere strålende mot Iphone og Android, der du kan flippe sider via de berøringsfølsomme skjermene.

.

Fornote *1: Serendipitet er ikke et offisielt godkjent norsk ord, men brukes likevel tidvis som oversettelsesord for det engelske ordet «serendipity». Serendipity er ifølge Wikipedia tidligere kåret til en av de ti verste ordene å oversette fra engelsk. Et par eksempler på serendipitet er blant annet oppdagelsen av Uranus, en planet som ble funnet av William Herschel mens han egentlig lette etter kometer, men altså plutselig oppdaget en planet i stedet. Blekkskriveren er også et produkt som kommer etter et tilfelle av serendipitet. En Canon-ingeniør sølte ved et uhell loddetinn på pennen sin, og blekk sprutet ut fra pennespissen rett etterpå. Colubus' oppdagelse av Amerika er også serendipitet. Han trodde han hadde funnet India. Les mer om ordet på Wikipedia eller i Universitetsavisa NTNU.

Foto/video