Slik vil Panasonic bli større

Slik vil Panasonic bli større

IFA / BERLIN: Går fra TV og kamera til smarthus, smartby og trafikkløsninger.

IFA, BERLIN: Den aldrende japanske elektronikkgiganten Panasonic vil videre. Selskapet har gått lei av å bare være et selskap folk forbinder med enkel hjemmeelektronikk. Nå vil selskapet ut og opp. Det var budskapet selskapet presenterte på IFA-messen i Berlin onsdag.

Særlig på tre punkter vil selskapet utvide: Smarte hjem, smarte byer og i trafikken.

Europasjef Laurent Abadie viste blant annet fram en video med en svensk familie, som var blitt svært lykkelige etter å ha installert Panasonics nye smart-hjem-system. Med avansert styring av varme, lås og andre elektriske dingser i hjemmet skal vi spare strøm, og ha det mer komfortabelt.

Likevel var det ikke til å stikke under en konferansestol at Panasonics løsning for dette ikke så ut til å være noe mer avansert enn konkurrentenes tilbud. Spørsmålet er fortsatt hvem som kommer først og størst til markedet.

Trafikk

Panasonic viste også fram et trafikkstyringssystem, som skal sørge for færre ulykker i fremtiden. Med sensorer i hvert enkelt lyskryss, som oppdager trafikanter av alle typer.

Det hele så ut som et litt misunnelig nikk i retning Google, som for lengst er ansett som en seriøs aktør på trafikksikkerhet og liknende gjennom sine selvkjørende biler.

I tillegg viste selskapet bilder fra den «smarte byen» Fujisawa i Japan. Der, ved en gammel Panasonic TV-fabrikk, har selskapet bygget opp et testsenter for sine smarte løsninger. Byen, som består av rundt 1000 husstander, er full av solceller, ladestasjoner, smarthusløsninger, og selvfølgelig Panasonic-utsyr av alle typer.

«A better life – a better world» var det bare litt ambisiøse slagordet.

Tv og kamera

Men Panasonic hadde ikke vært Panasonic om de ikke benyttet anledningen til å presentere noen nye TV-er og kameraer når de først hadde verdensteknologipressen benket foran seg.

HC-X1000 4K var det de kanskje var mest stolte av. Videokameraet skal være det første til å ta opp 4K video i 60 bilder i sekundet. I hvert fall det første «prosumer»-kameraet som får til akkurat det.

Videokameraet har Leica-linse med 20-ganger zoom og to mikrofoninnganger, så du skal kunne ta opp lyd som står seg til det pikseltunge bildet.

4K med Netflix-støtte

Og så var det TV, da. Der var det X940 som var det store. Den 85 tommers store skjermen skal gi deg 4K-bilde, med ny teknologi som blant annet skal gjøre bildet smidig og mykt, selv i raske actionscener.

Quad Core Pro5 Super-high speed-prosessoren skal rendre svært detaljerte bilder, og redusere støy.

Men kanskje viktigere: Du kan faktisk få 4K-innhold på den. I motsetning til på Panasonics tidligere 4K-skjermer har X940 støtte for Netflix sin 4K-løsning.

Technics er tilbake

Gjennom hele Panasonics pressekonferanse hintet konferansieren (som jeg dessverre ikke fikk med meg navnet på) om en stor avsløring i de siste femten minuttene.

Men det var ikke akkurat et it-produkt.

Snarere tvert i mot. Panasonic har bestemt seg for å gjenopplive merket Technics.

Mange kjenner Technics fra stereoanlegg på 80-tallet eller minidisc-spillere på 90-tallet, men for enkelte av oss bringer deres legendariske DJ-platespillere SL1200 og SL1210 tilbake svært gode minner. Og dermed var det ikke fritt for at undertegnede leet øyebrynet en centimeter eller to ved gjensynet av den gode gamle Technics-logoen.

Men hva har de brakt merket tilbake for?

To serier av høykvalitets stereoanlegg. C700 og R1 het de, og skal ifølge nyutnevnt Technics-sjef og merritert japansk jazzpianist Michiko Ogawa redefinere høykvalitets lyd. C700-serien skal til og med ha cd-spiller.

Les om:

Foto/video