Små kameraer - kraftig zoom

Små kameraer - kraftig zoom

Nikon er på banen med to nye superzoom-kameraer.

Med en telefoto-brennvidde tilsvarende 1000 millimeter omregnet til 35-mm filmformat kommer man uhyre tett innpå motiver som ligger langt unna.

Dette er så kraftig telebrennvidde at du sjelden vil se profesjonelle fotografer fly rundt med tilsvarende brennvidde på et speilreflekskamera.

Nye Nikon Coolpix P510 har en veiledende pris på 3590 kroner inklusive mva., og kan altså skilte med blant annet superzoom som byr på et zoomomfang tilsvarende fra 24 til hele 1000 mm.

I perspektiv

For å sette dette i perspektiv kan vi se på hva som må til for å få noenlunde samme brennvidde – relativt sett – hvis du vil bruke et profesjonelt speilreflekskamera i stedet for kompaktkamera. Det er en øyeåpner.

Sammenligningen er vanskelig, for speilrefleksoptikk med så stort brennviddeomfang er knapt å oppdrive. Det nærmeste vi kommer i porteføljen til Nikon på telesiden er et superteleobjektiv med fast brennvidde på 600 mm. For det må du betale rundt 90 000 kroner, og du må bære med deg et objektiv som veier over fem kilo. Da har vi ennå ikke tatt med vekt og pris på kamerahuset – og du har som sagt ikke engang zoom.

Men Nikon Coolpix P510 har altså zoom med både kraftig tele og god vidvinkel og er dessuten både lite og kompakt. Vekten er på rundt 555 gram for hele kameraet, med (fastmontert) zoomoptikk, batteri og sd-minnekort.

Reisekamera

Kompaktkameraer med superzoom er nok et nisjeprodukt, men tross mange spådommer om en snarlig død opp gjennom årene holder denne kameraklassen stand og har sine trofaste kjøpere. Det er ikke minst som reisekamera at disse kameraene er populære.

Superzoomkameraene hører altså hjemme i kompaktkamera-klassen, og har dermed en ganske liten bildesensor – i dette tilfellet snakker vi om en CMOS-sensor. Oppløsningen er imidlertid forholdsvis høy, 16,1 megapiksler netto. Men på grunn av den kraftige optikken har slike kameraer en form og nesten en størrelse som de minste speilreflekskameraene i APS-C-format.

Nykommeren fra Nikon kan altså skilte med hele 42x optisk zoom, og med mange innebygde funksjoner som for eksempel muligheten for å ta panoramaopptak både horisontalt og vertikalt, Auto HDR-modus som kombinerer to bilder tatt med forskjellig eksponering til ett bilde med stort kontrastomfang, samt 3D-opptaksmodus og innebygd GPS.

Moderat lysstyrke

Noe av prisen man må betale for fordelene med det store zoomomfanget, er redusert lysstyrke på optikken. På Coolpix P510 er lysstyrken f/3 i vidvinkel og f/5,9 i telemodus. Dermed kreves det godt lys eller i noen tilfeller stativ for å få fullt utbytte av optikken, ikke minst i kraftigste telezoom-innstilling.

Nikon påpeker imidlertid at kameraet har en kraftig optisk bildestabilisator som i noen grad kompenserer for lav lysstyrke.

For øvrig kan P510 ta video i full HD (1080p) med stereolyd og med mulighet til å filme i hastigheter fra 15 til 120 bilderuter i sekundet, med både «fortfilm-effekter» og svært langsom kino, altså.

Ordentlige stillbildeserier kan tas i hastighet på opptil sju bilder i sekundet i full størrelse og serier på maks fem bilder, eller ett bilde i sekundet i opptil 30 bilder.

Kameraet har en 3-tommers vridbar lcd-skjerm med oppløsning på 921 000 punkter, og det skal være i butikkene i Norge fra 11. mars.

Lillebror på 26x zoom

Nikon har også lansert et litt mindre superzoom-kamera, Coolpix L810, som byr på 26x optisk zoom tilsvarende 22,5-585 mm, 16-megapiksler CCD-brikke og en pris på 2090 kroner – tilgjengelig fra 23. februar.

Produktlanseringen nå ved inngangen til februar omfatter også en rekke mer ordinære kompaktkameraer og et kompaktkamera som er både vanntett og støtsikkert, Coolpix S30.

Les om:

Foto/video