- Smart-tv var Jobs siste mesterverk

- Smart-tv var Jobs' siste mesterverk

Den autoriserte biografien setter fart på ryktene om at en ordentlig Apple-tv er på vei.

Steve Jobs var personlig besatt av å lage en smart-tv, ifølge den nylig lanserte biografien om Apple-ikonet som er skrevet av Walter Isaacson.

Apple har i flere år solgt en (liten) medieboks kalt Apple TV, som lenge har blitt omtalt som et "hobbyprosjekt" og som aldri har fått den helt store kommersielle suksessen. Men det Steve Jobs hadde i tankene før han døde, var et mye større produkt, skriver PC World USA .

- Han ønsket veldig gjerne å gjøre for tv-en det han gjorde for datamaskiner, musikkspillere og telefoner: gjøre dem enkle og elegante, skriver Isaacson i den autoriserte biografien, ifølge Washington Post.

Jobs fortalte Isaacson at han ville lage en integrert tv som er enkel å bruke og som ville være sømløst synkronisert med alle våre enheter og med iCloud. Ikke lenger vil man måtte knote med avanserte fjernkontroller for dvd-spillere og kabel-tv-bokser.

- Det vil ha det enkleste brukergrensesnittet du kan tenke jeg. Jeg har endelig løst det, skal Jobs ha avslørt til forfatteren.

iOS, iCloud og Siri

En ordentlig Apple TV-tv har det gått rykter om i årevis. Men selv om selskapet har søkt om en rekke patenter i dette segmentet, har Apple hele tiden sagt at selskapets interesse for smarte tv-er kun er på hobbystadiet.

Men ifølge den nye biografien ser det ut til at en smart-tv betydde mer for Jobs enn som så. Den indikerer også - om enn på aldri så uvanlig Apple-vis - at selskapet kan ha fjernet det siste hinderet for et endelig produkt.

Nøyaktig hva det er snakk om kan man jo bare spekulere i, men løsningen kan ligge i et patent Apple søkte om i juni, ifølge Patently Apple. I patentet beskriver Apple "en avansert widget paradigme", som kan være selve krumtappen for en tv som sømløst synkroniseres med alle dine enheter.

- Apples paradigme dreier seg om å ta widgets til det neste nivået med live widgets som vil interagere tv-programmer som NBCs The Voice slik at brukere kan stemme på sine favorittkandidater direkte fra tv-ene sine uten å anstrenge seg.

- Systemet dreier seg om Apples Apple TV-boks, men med en vri. Det vil endelig kobles opp mot vanlige kabel-tv-nettverk, skriver Patently Apple.

Andregenerasjons Apple TV kommer med en variant av iOS, som kommer med en rekke innebygde funksjoner og tjenester, men som potensielt kan få støtte for ordentlige apper en gang i fremtiden. Trådløs streaming via AirPlay samt iCloud vil selvsagt også spille en rolle.

Apples Siri-teknologi kan i tillegg være en viktig brikke i å lage "det enkleste brukergrensesnittet du kan tenke deg" på en tv. I stedet for å måtte trykke gjennom en haug med knapper og menyvalg for å spole gjennom reklamepausen i et PVR-opptak eller finne filmer som Johnny Depp spiller i, ville det jo vært mye enklere å bare be tv-en om å gjøre det for deg.

- Tester prototyper

I forrige måned sa tidligere sjef i Apples produktavdeling, Jean-Louis Gassée, at Apples tv "er spennende og så opplaget at det bare må skje". Den nye Jobs-biografien antyder at den nylig avdøde Apple-grunnleggeren følte det samme.

Piper Jaffray-analytiker Gene Munster sier i en ny rapport til investorer at han har fått høre fra kilder hos Apples asiatiske underleverandører at selskapet holder på å bygge og teste prototyper av et tv-apparat, skriver Macworld Sverige.

Munster tror Apple kommer til å slippe en tv i løpet av 2012, og han mener også at Siri og iCloud spiller en stor rolle i å gjøre opplevelsen så enkel og smertefri som mulig.

Om produktet blir en realitet, gjenstår det å se hvordan Apple vil løse den potensielle floken med kabel-tv-selskapene og tilgang til alskens tv-kanaler.

Les om:

Foto/video