Smartere og tynnere fra Toshiba

Smartere og tynnere fra Toshiba

Vi tok turen til Hamburg for å se hvilke nyheter Toshiba har å by på de neste månedene.

HAMBURG (PC World): Tradisjonen tro har det blitt lansert mye nytt på teknologifronten i skillet mellom vinter og vår. Det har blant annet dukket opp nye og tynnere pc-er, store og fancy telefoner og stadig mer gigantiske og avanserte tv-er.

Vi ble invitert av Toshiba til Hamburg, for å ta en titt på hvilke nyheter de hadde å vise frem. Fokus for dagen var bærbare pc-er, lagringsteknologi og nye smart-tv-er. Ballet startet med det mest interessante for vår del, pc-ene.

Det er duket for nye modeller i Satellite C-, L-, S- og P-seriene, altså fra relativt enkelt og rimelig, til avansert, tynt, sprekt, stilig og dyrt. I tillegg til de nevnte Satellite-pc-ene fikk vi også sett litt på selskapets Windows-nettbrett, Chromebook og lekre Kira. Sistnevnte er enn så lenge ikke å få her til lands, men det er lov å håpe at den etter hvert dukker opp.

I likhet med de fleste andre pc-produsenter var det i hovedsak små videreutviklinger det var snakk om for pc-enes del. De har blitt litt sprekere, litt tynnere og litt penere. Alle de nye pc-ene har blitt en god del lettere og tynnere. Mens de dyrere modellene fortsatt har lyd og høyttalere som har blitt massert litt av Harman/Kardon, har Toshiba samarbeidet med Skullcandy for å forbedre lyden på de rimeligere modellene.

Tynnere og raskere

Selv billigmodellene i Satellite C-serien har blitt satt på slankekur, og C50 med 15-tommers skjerm er krympet til 26,6 millimetters tykkelse. C-serien er rimeligste fra Toshiba, og her har du valget mellom Intel Core i5 eller AMD-prosessor med integrert grafikk. Skjermene har relativt lav oppløsning, 1366x768 piksler, og kan fås i berøringsversjon.

På toppen av Satellite-serien er det P-modellene som gjelder. Her er det lekker design og et tynt chassis i børstet metall som gjelder. Innvendig skjuler det seg Intel Core i7-prosessor, opp til 16 gigabyte minne og valget mellom SSD, harddisk eller hybrid. Det er også støtte for blant annet trådløsnett via AC-standarden og trådløs bildetilkobling via Intel WiDi.

Satellite P-serien, som kommer med 15-tommers skjerm, leveres med skjermer i den motsatte enden av skalaen som Satellite C-serien. Litt avhengig av hvilken Satellite P du velger, har du valget mellom IPS-skjerm med 1920x1080 piksler eller 3840x2160 piksler, med eller uten berøringsfunksjonalitet. Mens de rimeligere modellene har lyd tilpasset av Skullcandy, har P-serien Harman/Kardon høyttalere og tilpasset lyd.

Toshiba sa ikke noe om pris da de viste oss de kommende modellene, men om de legger seg på omtrent samme nivå som dagens Satellite-modeller, vil vi gjette på at C-serien vil starte på rundt 3 000 kroner for billigste modell, mens P-serien til starte et sted rundt 8 000 kroner.

Lekker og utilgjengelig

Vi var så vidt innom Toshiba Kira, en pc som enn så lenge ikke er tilgjengelig i Norden. Dette er en syltynn pc med kraftige spesifikasjoner. Her er det Intel Core i7, rikelig med minne og 256 gigabyte SSD. Den 13,3 tommer store skjermen har hele 2560x1440 pikslers oppløsning og ti punkter berøringsfunksjonalitet.

Også her er det støtte for trådløsnett via AC-standard, hele tre USB 3.0 porter og Harman/Kardon-lyd. Ettersom modellen ikke har kommet til Norge ennå, tør vi ikke si stort om prisen. I andre deler av verden koster den i overkant av 10 000 kroner, noe som betyr at den nok blir relativt dyr her til lands.

Smartere tv-er

I tillegg til å ha utstilt både kommende og eksisterende pc-modeller, viste Toshiba frem en rekke nye tv-er og tilbehør. Vi ble vist nye modeller i 1-, 3-, 5- og 7-serien, og fokus var her på funksjonalitet mer enn heftige spesifikasjoner. Selskapet viste blant annet ikke frem tv med 4K-oppløsning, noe de fleste konkurrentene har kommet i gang med.

Det kan kanskje være like greit, all den tid det fortsatt er ytterst lite 4K-innhold å snakke om. Videre kan det nok være lurt å være litt avventende, for å se hvilke standarder og teknologier bransjen faller ned på til slutt.

Uten 4K å skryte av ble fokus dermed på bedre bildekvalitet på selskapets FullHD-tv-er, og stadig bedre og mer avansert smart-tv-funksjonalitet.

Toshiba vil fortsette å bruke omtrent samme brukergrensesnitt i de rimeligere tv-ene sine. Her har du tilgang til ting som Netflix, Yotube og nettleser, samt mulighet for å spille av en del innhold fra nettverket via DLNA.

På toppmodellene i 7-serien har det imidlertid skjedd ganske mye. Her er det kommet til et mer avansert og omfattende smart-tv-system og kraftigere prosessor for å drive det hele. Ved siden av avansert funksjonalitet, som serieopptak fra tv om du kobler til en ekstern harddisk, eller påminnelser basert på hva du tidligere har sett mest på, har Toshiba forbedret både bilde og lyd ved hjelp av Toshibas Cevo-teknologi.

Av tilbehør til tv-stua viste Toshiba frem blant annet et knippe nye Blu-ray-spillere med medielinkfunksjonalitet og litt forskjellige lydplanker, blant annet et par plasseringsvennlige med trådløs basshøyttaler.

Foto/video