Snart kommer Google-TVen

Snart kommer Google-TVen

Trenger du en smartere TV? Tross motvind i USA lanseres Google TV i Europa til neste år.

Savner du Chrome når du svitsjer på fredagskvelden? Ryktene om tilbaketrekning er tilbakevist, ifølge Reuters planlegger søkegiganten å lansere Google TV i Europa i løpet av neste år.

Google TV lar brukere blande sammen internett- og fjernsynsinnhold på tv-skjermen via en nettleser. Tjenesten ble først lansert i USA sist oktober, men fikk blandede anmeldelser.

Tjenesten ble også raskt blokkert av ABC, CBS og NBC, som er tre av de største kringkasterne i USA.

Skeptisk til Google TV

Flere kringkastere ser på Google TV med skepsis, og anklager selskapet for å stjele reklameinntekter uten å bidra økonomisk med å lage tv-programmene.

Googles Eric Schmidt møtte nylig kringkastingstopper i Storbritannia under den årlige Edinburgh International Television Festival hvor han holdt keynote-talen under åpningen av festivalen.

- Enkelte i USA fryktet at vi ønsket å konkurrere med kringkastere eller innholdsskapere. Vår hensikt er faktisk det motsatte. Vi ønsker å støtte fjernsynsindustrien gjennom å tilby en åpen plattform som vil hjelpe neste generasjon fjernsyn å utvikle seg, på samme måte som Android er en åpen plattform for neste generasjon av mobiler, fortalte Schmidt under talen.

Schmidt la til at Google planlegger lansering av Google TV i Europa til neste år, og at Storbritannia er høyt prioritert.

Dårlig mottakelse i USA

Google har lenge hatt ambisjoner i fjernsyn, for å utvide sin nettbaserte reklamevirksomhet. Foreløpig har de dog hatt lite hell.

Google TV er ingen suksesshistorie i hjemlandet, og Logitech - som leverer maskinvaren - kuttet prisen på enheten fra 299 dollar til 99 dollar i juli i år. Det gjenstår å se om det europeiske markedet vil ta til seg tjenesten fra Google.

Løsningen finnes både som frittstående fjernsyn og som separat enhet (set-top boks) som kan brukes med eksisterende HD-tv-er.

Konkurranse fra Apple?

Ifølge ferske rykter ser det ut til at Apple også kommer til å prøve seg på fjernsynsapparater.

Løsningen fra Apple ser ut til å være en frittstående tv med iOS, som kan brukes til fjernsyn, filmer, spill, internett og sosiale medier. Det nye produktet vil være langt mer kraftig og avansert enn AppleTV, som forøvrig er en enkel set-top boks som kobles til fjernsynet.

Det nye fjernsynsapparatet vil komme i to størrelser med 15- eller 19-tommers berøringsskjerm, og vil passe bra på soverom, på kjøkkenet eller på hybelen.

Dersom ryktene stemmer, vil de nye tv-ene forventes å være i salg, i hvertfall i USA, i løpet av siste kvartal i 2012.

Les om:

Foto/video