Søker-revolusjon i nytt Sony-kamera

Søker-revolusjon i nytt Sony-kamera

En revolusjonerende elektronisk søker på hele 2,3 megapiksler er blant nyhetene i Sony SLT-A77.

Speilrefleks-fotografenes skepsis mot elektroniske søkere kan komme til å få seg et banesår når de får prøvd Sonys nye entusiastkamera Sony SLT-A77.

Søkeren i dette kameraet er basert på OLED-teknologi og har fått navnet Tru-Finder. Den har en oppløsning på hele 2,359 megapiksler, er ti ganger så lyssterk som konvensjonelle elektroniske søkere (vi går ut fra at Sony med det mener 1,44 megapiksels-søkerne vi har sett i en del speilløse systemkameraer), og søkeren gir et bredt synsfelt som kan konkurrere med profesjonelle optiske søkere, hevder Sony.

Gjennomskinnelig speil

Sony SLT-A77 er den nye toppmodellen blant Sonys systemkameraer basert på gjennomskinnelig speil – Sony kaller det Translucent Mirror-teknologi. Dette er en variant av speilrefleksprinsippet der man ikke lenger har noe speil som må vippes opp når man tar bilde.

I stedet har kameraene et gjennomskinnelig prisme som fordeler lyset fra objektivet på bildesensoren og på lysmåleren som sitter inne i toppen på kamerahuset.

En av fordelene er at disse kameraene kan fortsette å bruke separat autofokussensor på samme måte som i speilreflekskameraene og benytte lynrask fasedetekterende autofokus. De speilløse systemkameraene vi har sett til nå fra blant andre Panasonic og Olympus, benytter i stedet klassisk kontrastdetekterende autofokus som i kompaktkameraene – vanligvis langsommere og mindre treffsikker autofokus enn speilreflekskameraene kan oppvise.

Sony SLT-A77 byr altså på noen av de viktigste fordelene fra vanlige speilreflekskameraer, men siden det ikke har noe bevegelig speil, kan det ta serieopptak mye raskere enn vanlige speilreflekskameraer.

A77 greier 12 bilder i sekundet med full bildeoppløsning – og den er vel å merke på hele 24,3 megapiksler. Kameraet er dermed raskest i verden på serieopptak, blant digitalkameraer med utskiftbar optikk og bildesensor i APS-C-størrelse, hevder Sony.

Kameraet har et nyutviklet autofokussystem med 19 fokuspunkter, hvorav hele 11 er kryssensorer.

Bildesensoren på 24,3 megapiksler er en Exmor APS HD CMOS-sensor, som samarbeider med en forbedret utgave av Sonys Bionz-bildeprosessor. Den nye elektroniske lukkeren har en utløserforsinkelse på bare 0,050 sekunder, ifølge Sony.

Tre-veis lcd-skjerm

Det elegante kameraet kan dessuten skilte med en ny lcd-skjerm som kan vris i tre retninger. Dette er en tre-tommers lcd-skjerm med oppløsning på 921 000 punkter.

Lysfølsomheten går fra ISO 100 til ISO 16 000. Den kan utvides nedover til ISO 50, og oppover til ISO 25 600 i visse motivprogram.

En annen fordel med kameraets gjennomskinnelig speilprisme er at det også benytter fasedetekterende autofokus under videoopptak, som nå har fått full støtte for 50p-bildefrekvens, altså progressiv video ut takket være forbedringer av AVCHD-formatet (versjon 2.0).

Sony SLT-A65

Sony har også lansert en litt enklere modell, A65, med litt svakere spesifikasjoner. Serieopptakshastigheten er satt ned til 10 bilder i sekundet, og modellen har 15 AF-punkter med tre kryssensorer. Her kan ikke lysfølsomheten senkes under ISO 100-nivået. Og mens korteste lukkertid på A77 er 1/8000 sekund, er den 1/4000 sekund på A65.

Vekten på de to kamerahusene er oppgitt til 635 gram for A77 og 543 gram for A65, og prisen for bare kamerahusene er henholdsvis 10 900 kroner og 7700 kroner. Kameraene kommer i flere pakkeløsninger med optikk, inkludert et nytt 16-50 mm-objektiv, som etter hvert også vil bli solgt separat for 5300 kroner. Dette er altså vesentlig dyrere enn de tradisjonelle kitobjektivene, for eksempel 18-55 mm, som utgjør omtrent en tusenlapp i kamerapakkene.

Prisene er inklusive mva., og kameraene blir tilgjengelige i oktober.

Les om:

Foto/video