Solgte en million bærbare i 2010

Solgte en million bærbare i 2010

Bransjen omsatte forbrukerelektronikk for 27,5 milliarder kroner i fjor. Bare lyd og bilde gikk tilbake, melder Elektronikkbransjen.

I fjor økte omsetningen på all forbrukerelektronikk bortsett fra lyd-og bildeproduktene. Det viser tall fra stiftelsen Elektronikkbransjen.

Populære smarttelefoner

Totalt ble det solgt mobiler for 6,48 millarder kroner i fjor. Det resulterte i en økning på 30 prosent. I 2009 endte omsetningen på 5 milliarder kroner.

- I løpet av kort tid har andelen av såkalte smarttelefoner økt fra 30 til nesten 50 prosent. Samtidig ble det solgt flere mobiltelefoner enn noen gang tidligere. Det gjorde at verdien av dette markedet kom opp i 6,5 milliarder kroner, sier administrerende direktør Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen i en uttalelse fra selskapet.

I fjor ble det solgt 2,5 millioner mobiltelefoner, hvorav 1,25 millioner var smarttelefoner. I 2009 ble det solgt 2,36 millioner mobiltelefoner, men bare 700 000 var smarttelefoner.

Nye aktører

Ifølge Elektronikkbransjen ble det solgt mer enn en million bærbare datamaskiner, inkludert nettbrett.

- Undersøkelser vi har gjort viser at vi i løpet av kort tid vil få meget stort salg av slike produkter, som vil bety mye for data- og mobilmarkedet, sier Bjørke.

Hun venter at det i løpet av 2011 vil komme mange nye aktører på banen og at det samtidig vil bli markedsført mange nye typer elektroniske brett.

Salget av pc-er til forbrukere opplevde en vekst på 7,2 prosent i fjor.

Lavere priser

Lyd og bildeproduktene fikk en totalomsetning på 8,06 milliarder kroner og sank med 7,9% siden 2009. Da ble totalomsetningen 8,76 milliarder kroner.

- For første gang viste salget av hvitevarer og småelektriske produkter høyere verdi enn lyd- og bildeproduktene. Den viktigste grunnen til dette er at gjennomsnittsprisene har sunket mye de siste årene, mens prisene for elektriske husholdningsapparater har holdt seg ganske stabilt, sier Bjørke.

Elektronikkbransjens prognoser for 2011 er tilnærmet lik resultatene for fjoråret. De forventer at gjennomsnittsprisene på enkelte produkter vil fortsette å synke og at noen nye produkter vil komme til og delvis erstatte omsetningen av eksisterende produkter.

Les om: