Solgte mindre forbrukerelektronikk

Solgte mindre forbrukerelektronikk

Lyd og bilde falt mest i 2011, viser tall fra Elektronikkbransjen. Lyspunktet var hvitevarene.

Stiftelsen Elektronikkbransjen presenterte i går sine tall for salget av forbrukerelektronikk i 2011.Tallene viser at det i fjor ble omsatt forbrukerelektronikk for i overkant av 26 milliarder kroner. Det tilsvarer et fall i totalverdien på 5,4 prosent fra 2010.

Nedgangen var ifølge Elektronikkbransjen ikke bare et resultat av mindre salg målt i volum, men også at prisene på mange av produktene er blitt lavere. Stiftelsen peker også på at totalnedgangen var mindre enn ventet.

De fleste produktområder gikk tilbake i løpet av året. Spillkonsoller, programvare, nettbrett, deler, tilbehør, servicetjenester, lagringsmedier, musikk samt innspilt video og spill er ikke medregnet i totalomsetningen.

Mer smarttelefoner

Totalverdien av datamaskiner til forbrukermarkedet endte på 4,33 milliarder kroner, en nedgang på 5,5 prosent fra 2010.

Stiftelsen melder at det ble til sammen solgt 1,46 millioner pc-er (unntatt servere), omtrent på nivå med 2010. 348 000 av pc-ene var stasjonære, og 1,12 millioner var bærbare.

Omsetningen av mobiltelefoner gikk tilbake med 10 prosent fra 2010. Den samlede markedsverdien endte på 6,12 milliarder kroner før subsidier, ned 5,7 prosent. 65 prosent var smarttelefoner, og Elektronikkbransjen forventer at dette vil øke til ca. 75 prosent i år. Stiftelsen forventer omtrent samme volumomsetning i år.

Trådløse telefoner omsatte for 112 millioner kroner, en nedgang på 13,8 prosent.

Stort fall i lyd og bilde

Størst nedgang var det for lyd- og bildeprodukter, inkludert foto, som omsatte for 6,61 milliarder kroner - en nedgang på 18,1 prosent fra 2010.

Tv-salget gikk mest tilbake. Til sammen ble det solgt 520 000 apparater til en verdi av 2,86 milliarder kroner. Det er en salgsnedgang på 12,3 målt i volum og 22,3 prosent målt i verdi fra 2010.

- Mer enn halvparten av denne verdien skyldes at det ble solgt noe færre tv-apparater i fjor enn i 2010, men at også prisene stadig har gått ned, sier Bjørke.

Digital video økte med én prosent fra 2010, og andelen blu-ray er økende. Blu-ray utgjør nå 51 prosent av volumet av videospillere. I tillegg kommer stor omsetning av dvd og blu-ray i spillkonsoller og datamaskiner.

Nedgang for videokameraer

Musikk- og hjemmekinoanlegg hadde en liten oppgang fra året før, og omsetningen av radioapparater er fremdeles høy. Digitalradioer økte med 65 prosent fra 2010.

Reiseradioer gikk tilbake med 32 prosent, og mp3-spillere gikk tilbake med 8 prosent. Kombinerte bilradioer økte med 7 prosent.

Omsetningen av videokameraer gikk tilbake med 28 prosent fra 2010. Elektronikkbransjen påpeker at stillbildekameraer og mobiltelefoner konkurrerer stadig sterkere som videoopptakere.

Volumomsetningen av stillbildekameraer gikk tilbake med 18,8 prosent fra året før. Salget av speilreflekskameraer er likevel blant det høyeste i verden målt i forhold til antall innbyggere.

Tror på nye produkter

Årets lyspunkt var omsetningen av elektriske husholdningsapparater, som omfatter hvitevarer og småelektriske produkter, som økte med 7,4 prosent.

Elektronikkbransjens direktør tror imidlertid nye produktgrupper som nettbrett og tv-er med ny skjermteknologi vil gi ny oppgang, og håper at totalomsetningen i bransjen vil stige.

- Vi tror ikke at usikkerheten rundt europeisk økonomi vil påvirke i særlig grad for Norge og varehandelen. Utviklingen av det norske rentenivået vil trolig heller ikke bety mye for salget av forbrukerelektronikk. Usikkerheten går mer på at prisene fortsatt vil falle, men det kommer jo stort sett forbrukerne til gode, sier hun, sier Bjørke.

MELDER OM NEDGANG: Omsetningen av all slags forbrukerelektronikk gikk tilbake i 2011. Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen tror nye produktgrupper som nettbrett og ny tv-teknologi vil gi nye muligheter. (Foto: Elektronikkbransjen)