Sony angriper Nikon

Sony angriper Nikon

Sony går rett i strupen på Nikon D300 med sin nye entusiast-speilrefleks A700.

Med ny cmos-sensor på 12 megapiksler, 11-punkts rask autofokus og serieopptak på fem bilder i sekundet har den nye Sony a700 spesifikasjoner som ligger nær opptil det som Nikons nye D300 kan by på.

LES OGSÅ: - D300 er altfor billig

Når man tar med robust magnesiumdesign med støv- og fuktighetsbeskyttelse samt tre-tommers lcd-skjerm på 921 000 piksler, er det klart at Sony forsøker seg på et frontalangrep på blant andre Nikon D300.

Sony utfordrer også andre entusiast- og semiproff-kameraer som den nye Canon EOS 40D og Pentax K10D.

LES OGSÅ: Derfor er Canon EOS 40D så viktig

Det gjenstår å se hvor Sony legger prisen på det nye kameraet, som i følge Sony selv er myntet nettopp på seriøse fotoentusiaster og semiprofesjonelle fotografer.

HD-støtte

Sony a700 byr dessuten på full HD-støtte. Blant bildestørrelsene kan man velge to oppløsninger som gir 16:9-format: 4272 x 2400 piksler og 2128 x 1200 piksler. I tillegg har kameraet innebygd HDMI-utgang for tilkobling til HD-klar tv eller projektor.

Den nyeste generasjonen av Sonys tv-modeller i Bravia-serien har en funksjon kalt PhotoTV HD, som sørger for å optimalisere skjermen for visning av stillbilder. Sony a700 er det første speilreflekskameraet på markedet som støtter denne funksjonen.

12,24 megapiksler

Sony a700 er utstyrt med en nyutviklet cmos-brikke kalt Exmor, med effektiv oppløsning på 12,24 megapiksler. Ifølge Sony er a700 det første digitale speilreflekskameraet som utfører analog/digital-konvertering.

Sony a700 kan bruke et stort antall objektiver, ikke bare fra Sony, men også fra Konica-Minolta-sortementet.

Analog støyreduksjon i forkant av a/d-konverteringen etterfølges med støyreduksjon direkte på cmos-brikken så snart signalene er blitt digitalisert. Dette resulterer i digitale signaler som er immune mot ekstern støy og forstyrrelser, hevder Sony.

Kameraet er dessuten beskyttet mot rystelser gjennom Super SteadyShot optisk bildestabilisering innebygd i kamerahuset. Dermed trenger man ikke bildestabiliseringsteknologi i objektivene.

Sensorstørrelsen er 23,5 x 15,6 mm, som populært kalles APS-C-størrelsen.

Sony fremholder at det nye 11-punkts autofokussystemet gir en kraftig bedring av autofokuseringen under mange forskjellige slags lysforhold. Autofokuseringen kan ytterligere støttes gjennom et innebygd AF-lys.

Sony a700 har en rekke nye forhåndsprogrammerte bildestiler, blant andre «dyp» og «høst».

Kameraet kan lagre bildene valgfritt på Memory Stick eller CompactFlash-kort.

Godt beskyttet

Det nye Sony-kameraet er ikke vanntett, men er likevel godt beskyttet mot fukt og støv gjennom vannresistente silikonpakninger. Dessuten er kamerahuset solid bygd i en magnesiumlegering.

Som Nikon oppgir også Sony oppløsningen på den 3-tommers store lcd-skjermen til over 900 000 punkter. Den fysiske oppløsningen er 270 000 piksler, så tallet på 921 000 punkter kommer ved at man tar med RGB-fargedybden i beregningen (640 x 480 piksler x de tre RGB-fargene = 921 600 piksler).

Blant filformatene finner vi en ny, komprimert RAW-modus kalt cRAW.

Sony a700 vil være tilgjengelig fra midten av oktober. Prisen er foreløpig ikke avklart, ifølge Sony.

Les om:

Foto/video