Sony-kompakt med stor brikke

Sony-kompakt med stor brikke

Nå er også Sony på banen med minisystemkamera.

I motsetning til Olympus og Panasonic, som kjører sin Micro FourThirds-standard, har Sony valgt en APS-C-brikke av tilnærmet samme størrelse som det man finner i mange «ekte» speilreflekskameraer, for eksempel Canon EOS 550D og Nikon D300s. Bildebrikken i Sonys Nex-kameraer er altså noe større enn i Micro FourThirds-kameraene.

Også Samsung har valgt APS-C-brikkestørrelse i sitt minisystemkamera NX10. Men mens Micro FourThirds er en åpen standard som gjør det mulig å blande optikk fra Olympus og Panasonic, er det ikke noen slik sammenheng mellom minisystemkameraene fra Sony og Samsung.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Cyber-shot DSC-WX1 - Sony-kompakt imponerer i dårlig lys

Sony kaller sin brikke for APS HD CMOS. Den har en størrelse på 23,4 x 15,6 mm, og på det ene av de to kameraene som Sony nå har lansert, gir den også videoopptak i full HD med bibehold av autofokus.

14,2 megapiksler

Oppløsningen på begge kameraene er på 14,2 megapiksler netto.

Kameraene har en ny objektivfatning, som Sony kaller E-fatning. Med adapter kan kameraene bruke all optikk til Sonys speilreflekskameraer i alfa-serien, samt Minolta-optikk. Med adapter forsvinner imidlertid autofokusen.

Kameranavnet Nex er en forkortelse for «New E-mount eXperience». Det er nettopp den nye objektivfatningen, med mye kortere avstand fra objektivet til bildebrikken enn i vanlige speilreflekskameraer, som gjør det mulig å konstruere en så kompakt løsning.

På presselanseringen i Oslo gjorde Sonys produktsjef Jens Skaaland det klart at selskapet har stor tro på det nye kameramarkedet som nå er i ferd med å bygge seg opp: systemkameraer med utskiftbar optikk, men med form og størrelse omtrent som kompaktkameraer.

Da det digitale speilrefleksmarkedet tok av for fullt, opplevd vi en enorm salgsvekst som nå har begynt å stanse opp, hevder Sony. Ikke-profesjonelle fotografer synes rett og slett at speilreflekskameraene med alt sitt tilbehør er for store og tunge å dra på. Men mange som nå har prøvd seg som speilrefleks-fotograf, vil ikke gi avkall på fordelene som de store bildesensorene har for bildekvaliteten. De vil ikke tilbake til de rene kompaktkameraene. Derfor venter Sony nå stor vekst i det nye minisystemkamera-markedet.

To modeller

I første omgang lanserer Sony to modeller i den nye kamerafamilien, Sony Nex-3 og Nex-5. Prisen starter på 5000 kroner inklusive mva. Da får man Nex-3A med et såkalt pannekakeobjektiv, et bittelite, flatt objektiv som gjør at kamera får plass i lommen med objektivet på. Objektivet har en fast brennvidde på 16 mm og en lysstyrke på f/2,8. Brikkestørrelsen tilsier en brennviddefaktor på cirka 1,5, slik at brennvidden dermed tilsvarer rundt 24 mm omregnet til 35 mm-filmkamera.

Ønsker man dette kamerahuset med Sonys nye, kompakte zoomobjektiv på 18-55 mm f/3,5-5,6, blir prisen rundt 5500 kroner.

Nex-3-kameraet er bygd i plast og kan ikke ta opp full HD-video, men tar opp 1280 x 720-punkters video med en videorate på 9 Mbps. Kamerahuset veier 297 gram med batteri og Memory Stick Pro Duo – begge kamerahusene kan også bruke sdhc-minnekort.

Magnesium og HD-video

Storebror Nex-5 er faktisk noe lettere, med en oppgitt vekt på 287 gram. Den noe lavere vekten kan skyldes at det er bygd i magnesium i stedet for plast. Dessuten kan det altså ta opp full AVCHD-video på 1920 x 1080i med videorate på 17 Mbps.

LES OGSÅ:

Sony Vaio endelig til Norge

Begge kameraene har en tre-tommers lcd-skjerm i breddeformat med oppløsning på 921 000 piksler. Førsteinntrykket på pressekonferansen var at dette er en usedvanlig klar og lyssterk lcd-skjerm. Den er av en type Sony kaller XtraFine TruBlack, som både skal være lyssterk og gi bedre gjengivelse av sort.

– Den fungerer også bra i sollys, lover Sony. Det er bra, for det ser ikke ut til at Sony har noen planer om å levere elektronisk søker til kameraene. Derimot kan man få kjøpt en enkel optisk søker som tilbehør – vi formoder at det er til pannekakeobjektivet med fast brennvidde.

Mange Nex-5-pakkeløsninger

Nex-5-kameraet kommer i forskjellige pakkeløsninger fra rundt 6000 kroner til nesten 11 000 kroner. Den rimeligste pakken er med pannekakeobjektivet. Deretter følger en pakke til 6500 kroner med 18-55 mm-objektivet. For 7500 kroner får man både 16 mm-objektivet og 18-55 mm-objektivet. Legger man 10 900 kroner på disken, får man et objektiv som særlig er beregnet på reiselivsfotografering, med brennvidde på 18-200 mm.

Ingen av kameraene har bildestabilisering i kamerahuset – det er rett og slett ikke plass til den samme bildestabiliserings-mekanisme som Sony bruker i sine speilreflekskameraer. I stedet har alle objektivene – unntatt 16 mm-objektivet – innebygd optisk bildestabilisator.

LES OGSÅ:

Sony med automatisk HDR

Kameraene kan ta seriebilder med en hastighet på 2,3 bilder i sekundet. I tillegg kan man benytte en såkalt Speed Priority Mode på sju bilder i sekundet. Da bestemmes fokus og eksponering på det første bildet og bevares slik gjennom hele bildeserien.

Panorama og 3D

I tillegg kan kameraene ta panoramaopptak bare ved at man vrir kameraet sideveis eller i høyden – noe Sony kaller Sweep Panorama. Med en fastvare-oppdatering som kommer i juni kan denne teknikken også brukes til å ta 3D-bilder – bilder med en liten forskyvning mellom flere opptak – som kan vises ikke bare på Sonys egne 3D-tv-er, men også på 3D-tv-er fra andre produsenter.

Blant tilbehøret som følger med, finner vi en bitteliten blits som kan festes på toppen av kameraet.

Nex-5 er tilgjengelig i slutten av juni, mens Nex-3 kommer i salg i Norge i begynnelsen juni, ifølge Sony.

Les om:

Foto/video