Sony-revolusjon på speilrefleks-video

Sony-revolusjon på speilrefleks-video

Med Sony a55 og a33 går Sony fra å være sinke til pioner på speilrefleks-video.

Lynrask autofokus når man gjør videoopptak med speilreflekskamera har hittil vært en uoppnåelig drøm. LiveView, der man fotograferer mens man bruker lcd-skjermen bak på kameraet som søker, har også vært hemmet av sirupstreg autofokus. Nå hevder Sony å ha løst problemet.

LES OGSÅ:

Nye lesebrett fra Sony?

Løsningen består av to nye Sony-speilreflekskameraer i Alpha-familien, a55 og a33, og trolig er dette bare begynnelsen på en fornyet og sterkere speilreflekssatsing fra Sony.

Teknologi-miks

De to nye kameraene utgjør en slags miks av ekte speilrefleks-teknologi, med fysisk speil i kamerahuset, og løsningen som brukes i de «speil-løse speilreflekskameraene» fra blant andre Olympus og Panasonic – hos de sistnevnte leverandørene basert på Micro FourThirds-standarden.

Sony a55 og a33 har et gjennombelysbart speil -- «transluctant» er det engelske begrepet som benyttes. Dette sender mesteparten av lyset fra objektivet til bildesensoren, som er i APS-C-format, altså den samme brikkestørrelsen som man finner i flertallet av speilreflekskameraer fra Sony, Nikon og Canon på rundt 15 x 22 mm. Resten av lyset sendes til en separat fasebasert autofokussensor. Dermed er fokuseringsproblemet under videoopptak og LiveView løst, ifølge Sony.

LES OGSÅ:

Sony bøyer seg for sd-presset

Kameraet har elektronisk søker, som altså betyr at søkerbildet hentes direkte fra bildebrikken. Siden speilet er gjennomskinnelig og ikke stenger for lyset inn til bildebrikken på noe tidspunkt, slipper man at søkerbildet går i sort i noen øyeblikk, slik det skjer på ordinære speilreflekskameraer i det øyeblikket bildet tas.

Vi fikk et godt førsteinntrykk av denne spesielle søker-løsningen, men vi har vel å merke bare prøvd det ene av de to kameraene i noen minutter i etterkant av Sony Norges presselansering, så det gjenstår å se hvor godt søkeren fungerer under ulike forhold.

Elektroniske søkere er ikke helt stuerene blant speilrefleks-entusiaster fordi de ikke gir så detaljrikt inntrykk av motivet som en optisk speilreflekssøker gir, i tillegg til at de har problemer med å vise motivet skikkelig under dårlige lysforhold.

LES OGSÅ:

Sony-kompakt med stor brikke

Men utviklingen har skutt fart de siste årene, og som flere av konkurrentene opererer Sony nå med 1,44 megapiksel-oppløsning på sine elektroniske søkere. Hobbyfotografer som vil bytte fra kompaktkamera til speilrefleks, vil trolig ha få innvendinger mot den elektroniske søkeren i Sony a55 og a33.

Sony har høstet en del kritikk for at selskapets digitale speilreflekskameraer ikke har hatt mulighet for videoopptak, slik stadig flere speilreflekskameraer har fått. – Men nå blir vi de første som får skikkelig autofokus på video med speilrefleks, sa Runar Kristiansen fra Sony Norge under presselanseringen.

Kompakte kameraer

De to nye Sony-speilrefleksene er lette og kompakte til tross for at de har innebygd speil. Vekten er oppgitt til henholdsvis 433 gram for a33 og 441 gram for a55 – for kamerahus uten batteri. Dette gjør kameraene bare litt tyngre enn Olympus E-450, som er blitt kalt verdens minste ekte speilreflekskamera, og ganske nært det speil-løse Panasonic Lumix DMC-G2 i størrelse.

En annen fordel med den såkalte Transluctant Mirror-teknologien er at kameraene også kan ta raskere serieopptak enn konkurrentene. Sony a55 kan ta opptil 10 bilder i sekundet og konkurrerer dermed med proffkameraer fra Canon og Nikon i 40 000-kronersklassen. a33 kan ta sju bilder i sekundet – også det er imponerende ytelse.

Kameraet har et nyutviklet 15-punkts fasebasert autofokussystem. Bildebrikken er en Sony Exmor APS HD CMOS-brikke som gir mulighet for videoopptak i full HD – AVCHD 1080i. I motsetning til på vanlige speilreflekskameraer som kan ta opp video, kan man med Sony a33 og a55 se motivet gjennom søkeren når man videofilmer. Man er altså ikke prisgitt lcd-skjermen bak på kameraet, som ofte kan by på problemer i sollys.

Begge kameraene har en tre-tommers lcd-skjerm som kan vippes og vris til maksimalt 270 grader. Det er innebygd stabiliseringssystem i kamerahuset.

3D-bilder

Kameraene har en funksjon kalt 3D Sweep Panorama som gjør at man kan ta opp store panoramabilder med håndholdt kamera og vise dem på alle 3D-kompatible tv-er, ifølge Sony.

a55-kameraet har dessuten innebygd GPS og kan dermed automatisk geotagge bilder og videoopptak.

Kameraene har dobbel kortplass for både Memory Stick Pro Duo og sd-kort – både sdhc og sdxc.

Forskjellene på de to kameraene er at a55 har oppløsning på 16,2 megapiksler, mens a33 stopper på 14,2 megapiksler.

De nye Sony-kameraene er ventet i salg i september. a33-kamerahuset har fått en veiledende pris på 6390 kroner inklusive mva. og 6890 kroner med 18-55 mm-optikk. a55 vil koste 7390 kroner for kamerahuset og 7790 kroner med 18-55 mm-optikk.

Les om:

Foto/video