Sony-speilreflekser lettere å bruke

Sony-speilreflekser lettere å bruke

Sony vil gjøre det lettere for folk flest å bruke speilrefleks.

Sony har lansert tre nye speilreflekskameraer. Forbedringene skal gjøre dem lettere å bruke.

«Verdens letteste»

Blant de tre nykommerne er Sony Alfa 230, som ifølge produsenten er verdens letteste digitale speilreflekskamera med APS-C-bildesensor (det vil si bildebrikke på vel 23 x 15 mm) og innebygd bildestabilisator.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Objektiver, lys og ekstrautstyr

Det finnes vel å merke speilreflekskameraer som er enda mindre. Blant disse er Olympus E-450, men det har mindre bildebrikke – en såkalt FourThirds-bildebrikke på 18 x 13,5 mm.

De tre nykommerne som nå er lansert, er følgende:

  • Sony Alfa 230 – Cirka 10,2 megapiksler, nettovekt cirka 450 gram, pris cirka 6 500 kroner.
  • Sony Alfa 330 – Cirka 10,2 megapiksler, nettovekt cirka 490 gram, pris cirka 7 000 kroner.
  • Sony Alfa 380 – Cirka 14,2 megapiksler, nettovekt cirka 490 gram, pris cirka 8 700 kroner.

Nykommerne erstatter henholdsvis Sony A200, A300 og A350.

A230 og A330 kommer i slutten av juni, mens A380 er ventet i midten av juli.

Hjelpeguide

For å gjøre speilreflekskameraene enklere å bruke, har Sony utarbeidet en omfattende hjelpeguide som gir gode råd direkte på lcd-skjermen på kameraet. Sony er ikke først ut med dette – blant annet speilreflekskameraene fra Nikon byr på ekstra informasjon på lcd-skjermen hvis man trykker på et spørsmålstegn-symbol.

Løsningen hos Sony ser ut til å fungere på en annen – og kanskje mer pedagogisk – måte. Her kan man velge mellom seks forskjellige bildeprogrammer som tilpasser innstillingene til motivet du tar bildet av. Hjelpeguiden på skjermen forklarer hvilke innstillinger du bør velge, og viser et eksempelbilde som gir deg inntrykk av hvordan resultatet vil bli, ifølge pressemeldingen fra Sony.

Forøvrig mener Sony åpenbart at mange betjeningsknapper på kameraet bidrar til å skremme nybegynnere vekk fra speilreflekskameraene. Derfor er alle de tre nye kameraene bygd med færre knapper enn forgjengerne.

– Selv førstegangsbrukere av digital speilrefleks vil ikke bli skremt av de avanserte mulighetene som er tilgjengelig, sier Sony.

Rask Live View

Den rimeligste nykommeren, A230, har ikke Live View, mens både A330 og A380 byr på Quick AF Live View. Speilreflekskameraer har tradisjonelt vært plaget av langsom autofokus når man har stilt inn kameraet for å se motivet på lcd-skjermen i stedet for gjennom speilreflekssøkeren. Sony har tidligere vist at de har greid å kombinere Live View med rask autofokus som gjør at man følge motiver i rask bevegelse på lcd-skjermen og viderefører altså denne teknologien på A330 og A380.

LES OGSÅ: Sony a900 for foto-kravstore

Alle de tre nye Sony-kameraene har 2,7-tommers lcd-skjerm, og på A330 og A380 kan lcd-skjermen dessuten vippes i forskjellige posisjoner – nyttig når man skal fotografere blomster på bakken eller for å kunne se motivet når man holder kameraet over hodene på hylende Alexander Rybak-fans.

Kameraene er også utstyrt med HDMI-kontakt, slik at du kan se bildene i toppkvalitet på en hd-tv-skjerm.

De som har en Sony Bravia-kompatibel tv, kan benytte funksjonen Bravia Sync for å få full kontroll over bildevisningen via fjernsynskontrollen.

Forøvrig merker vi oss at Sony ikke lenger synes å ha så sterk tro på sine egne Memory Stick-brikker som tidligere. De nye kameraene kan fortsatt benytte Memory Stick, men i tillegg har Sony nå bygd inn mulighet for bruk av sd/sdhc-kort. Mange kaller dette for å krype til korset.

LES OGSÅ: Lær alt om digital fotografering

Uansett er det spennende og interessante nykommer Sony nå lanserer. Vi håper å kunne bringe en test av ett eller flere av dem utpå sommeren.

Mer info: www.sony.no

Les om:

Foto/video