Sony til krig mot Olympus og Pentax

Sony til krig mot Olympus og Pentax

Sony vil ha tredjeplassen på det norske speilrefleks-markedet.

- Sony er ikke noe tradisjonelt fotomerke, men vil gjerne bli det.

Dette sier Thomas Hanche-Olsen, norgessjef hos Sony.

Selskapet går nå sterkt ut med sin nye familie av digitale speilrefleks-kameraer og er klar på at selskapet vil slåss hardt for å sikre seg tredjeplassen på det norske speilrefleks-markedet.

Som kjent deler Canon og Nikon størsteparten av markedet mellom seg, men det er beinhard kamp om de rundt 10 prosentene som er igjen. De tre største kamphanene er Olympus, Pentax og Sony.

I tillegg har også Panasonic, Samsung, Fujifilm, Contax og Sigma modeller i speilreflekssjiktet.

Ikke priskrig

- Sony er ikke nummer tre i Norge ennå, men er det på verdensbasis, sier Sonys nordiske produktsjef Ola Gustavsson.

Han er overbevist om at Sony vil lykkes med å erobre tredjeplassen også i Norge, men understreker at Sony ikke vil bruke pris som kampmiddel. Sony har ikke noe renommé som lavprisaktør i markedet og vil ikke endre denne linjen.

I stedet satser selskapet på et bredt utvalg digitale speilreflekskameraer med mye avansert teknologi i kombinasjon med et stort utvalg objektiver og annet tilbehør.

Alpha 700 nøkkelen?

Ifølge Sony-folkene er det speilrefleksmodellen a700 - a'en står for Alpha-familien - som nå seiler opp som den viktigste i kampen om markedsandelene i Norge.

Dette er en semiproff kameramodell der kamerahuset har en markedspris på vel 10 000 kroner.

Med et enkelt kit-objektiv med brennvidde 18-70 mm får man det for rundt 12 000 kroner, mens objektivet som det helst selges med, et Carl Zeiss-objektiv med brennvidde 16-80 mm, gjør at pakkeløsningen gjerne kommer på rundt 14-15 000 kroner.

Hovedkonkurrentene til Sony a700 er kameraer som Nikon D300, Canon EOS 40D og Olympus E-3.

Sony a350 på 14,2 megapiksler skal bidra til å sikre Sony høyere markedsandeler i Norge, håper selskapet.

Sony a300 utmerker seg med vippbar lcd-skjerm.

Proffmodell med fullformat

I tillegg antyder Sony at en skikkelig proffmodell kan være på vei. Trolig vil dette være et fullformatkamera med bildesensor på cirka 24 x 36 mm, som Sony kunngjorde tidligere i år. Brikken har en oppløsning på 24 megapiksler, og full bildestabilisering skal være innebygd i kamerahuset.

I så fall snakker vi om lynrask forflytning av bildesensorbrikken på opptil hele fem millimeter, som er bildestabiliseringsteknologi på ekstremt høyt nivå.

Enormt speilrefleks-salg

Det kan høres ut som om den resterende delen av det digitale speilrefleksmarkedet er for liten og ubetydelig til at det er verdt å slåss så hardt om det etter at Canon og Nikon har forsynt seg med sine markedsandeler. Canon synes for øvrig å ha tapt noe av forspranget sitt til Nikon i år.

Men speilrefleksmarkedet har uansett en eventyrlig vekst sammenlignet med mange av de andre områdene der Sony er aktiv. I fjor ble det solgt rundt 78 000 speilreflekskameraer i Norge. I år venter man en vekst på minst 13 prosent, kanskje mer, og da snakker vi om et salg på kanskje 90 000 speilreflekskameraer i løpet av 2008.

Til sammenligning har tv-markedet en marginal verdivekst, mens både hjemmevideomarkedet og markedet for videokameraer i forbrukerklassen er i nedgang. I tillegg er både audiomarkedet og markedet for digitale kompaktkameraer ganske flatt, målt i verdi - selv om salget av antall enheter fortsetter å vokse.

I lys av dette er derfor det digitale speilrefleksmarkedet uhyre attraktivt, selv om det også er uhyre sterk konkurranse.

Fem modeller

Sony stiller til dyst med fem speilrefleksmodeller. Serien starter med a100, som selges fra rundt 5 000 kroner med 18-70 mm kit-objektiv. Modellen kom på markedet i 2006 og har en ccd-brikke på 10 megapiksler netto.

LES OGSÅ: Ny superzoom fra Sony

I fjor høst kom Sony med a700, som altså hører hjemme i semiproff-sjiktet, med 12,2 megapiksler netto og cmos-brikke - alle de andre Sony-speilrefleksene har ccd-brikke.

Håndholdt testbilde tatt på Hadeland Glassverk med Sony a700. Bildestabilisatoren ser ut til å gi god effekt når lyset er beskjedent. (Foto: Toralv Østvang)

I januar i år kom selskapet med hele tre nye speilrefleksmodeller. Da kom a200 og a300 på 10,2 megapiksler, samt a350 på 14,2 megapiksler. Prisen for kamerahus og 18-70 mm-optikk går fra i underkant av 5 000 kroner til opp mot 10 000 kroner avhengig av modell.

Dette betyr at Sony har konkurransedyktige modeller i alle segmenter av speilrefleksmarkedet - foreløpig altså med unntak av det rene proffmarkedet.

Sonys speilreflekssatsing startet da selskapet overtok systemkameradivisjonen til Konica Minolta i 2006. Senere har Sony tilført plattformen mye ny teknologi og har optikk i mange prisklasser, inkludert kvalitetsoptikk merket Carl Zeiss. Sony produserer denne optikken selv, men produksjonen i Japan overvåkes kontinuerlig av folk fra Carl Zeiss i Tyskland.

Blant de teknologiske fordelene som Sony trekker frem om sine nyeste speilrefleksmodeller, er at autofokusen skal være like rask og nøyaktig i Live View-modus som i vanlig opptaksmodus. Og selv den rimeligst eksternblitsen fra Sony skal kunne fyres av trådløst, sier Sony.

Les om:

Foto/video