Spår megapikslenes død

Spår megapikslenes død

Kameraprodusentene har konkurrert om flest mulig megapiksler. Nå kaster Olympus inn håndkleet.

For ti år siden lanserte Kodak et digitalt kamera med to millioner piksler. Brytningen av denne grensen satt fotografer og teknojournalister over hele verden i feberaktig aktivitet. For første gang hadde digitale bilder nok informasjon for å lage gode avtrykk.

Siden har antallet megapiksler vært et magisk ord i fotografibransjen. Kvalitet på kameraer ble målt i antall piksler, som om andre aspekter som objektiv og lysmåler ikke hadde betydning i det hele tatt. Kameraprodusentene bidro selv til denne trenden, ved å fronte nesten alle nye modeller med flere megapiksler.

Gått for langt

Nok er nok, mener Olympus. Kameraprodusenten har satt en strek under videreutvikling av megapiksler for forbrukermarkedet. Ifølge selskapet har utviklingen gått for langt.

Lanseringen av et nytt speilreflekskamera med 15 megapiksler fra Canon, er bakgrunnen for utspillet.

Akira Watanabe, leder for speilrefleksavdelingen til Olympus, synes det hele begynner å nærme seg galskap. Ingen trenger så mange piksler, mener han. Til nyhetstjenesten Cnet sier han at 12 millioner er nok for vanlige digitale kameraer, og dermed prøver selskapet å legge ned megapiksel-debatten.

Godt alternativ

Watanabe får støtte fra Morten M. Løberg, som er redaktør for Fotografi.no. Han mener at større kameraer bare er interessante for profesjonelle brukere med spesielle behov.

- Så lenge det er etterspørsel for kameraer over 12 megapiksler vil produsentene levere dem, sier han til Computerworld.

Foto/video