Sparer kilovis med vekt og timevis med redigering

Sparer kilovis med vekt og timevis med redigering

Joby Gorillapod berger skarpe bilder.

En populær funksjon i nyere digitalkamera er kompensasjon for skjelvende hender og vibrasjon. Den klassiske fotografen svor til fotostativ, gjerne av den tunge arten. Digitalfotografen bruker gjerne teknologi, enten med vibrasjonsreduksjon i kamerahus eller objektiv. Men teknologi kan bare nå til et visst punkt. Og selv med vibrasjonsreduksjon må det ofte til heftig redigeringsarbeid i det digitale mørkerommet før bildene kan vises fram. Av og til er det enkleste stativ, men de klassiske lette er for lite stødig, og de tunge er for tunge til feriepakking.

I 2006 kom Joby med en snodig, men enkel løsning - Gorillapod. Et stativhode med tre fleksible og gummierte bein som kunne festes eller plasseres stabilt på eller rundt det som nå måtte være for hånden: gjerder, stolper, benker, greiner, trær, grunnfjell. Med en vekt som er mellom 120 og 200 gram er det også ekstremt lett, og de fleksible beina gjør det også enkelt å ha med, for eksempel krøllet sammen til en ball rundt en reim eller hempe. De minste Gorillapod-ene er for kompaktkamera, og tar ikke mer plass enn en badminton-ball.

Opprinnelig klarte disse stativene opp til 800 gram kamera, noe som fort blir for lite om man slår seg på bølgen av digital speilrefleks. Joby har nå utvidet med varianter som støtter opp til seks kilo for videokamera, og vi fikk teste SLR-zoom-versjonen. Den er beregnet på speilrefleks med et telezoom-objektiv, for eksempel et Nikon D300 med batteripakke og en 70-200-zoom, med en vekt på rundt tre kilo. Egenvekten på 190 gram for Gorillapod'en blir bagatellmessig i forhold.

Beveg verden

I bruk er det bare å parafrase Arkimedes: Gi oss et fast punkt, og vi skal fotografere en stødig verden. Selv etter mye belastning holder stativet, og plasten som ikke akkurat virker eksklusiv er allikevel av bra nok kvalitet til å bli slengt rundt og tåler å få plassert tunge kamerasekker oppå seg. Siden det omtrent bare en fantasien som setter grenser, blir mye fotografering enklere. Også om man skulle ønske selvportrett, eller om man vil bruk ekstern blits kreativt og bruker Gorillapod-en til å rette blitslyset dit man ønsker.

Ulempen med den nyeste løsningen er mangelen på hurtigkopling. På de enkleste modellene er dette inkludert. Men her forsøker Joby å selge to varianter som ekstra-utstyr, og det synes vi er litt unødvendig. Men til gjengjeld finnes det er stort utvalg av slike fra andre leverandører, så muligheten for å finne noe som passer ditt behov er gode.

Det finnes fortsatt tilfeller hvor et ordinært stativ med tyngde og justeringer gjør jobben bedre. Men før var det sjelden eller aldri med på lengre reiser. Gorillapod er en reisekamerat som gjør passe lite av seg til alltid å bli med.

Les om: