Speilrefleks-salget har eksplodert

Speilrefleks-salget har eksplodert

Salget av digitale speilreflekskameraer hadde en eksplosiv vekst i første halvår, mens det er over og ut for film.

Det viser tall som Fotorådet/IKT Norge nå har lagt frem.

I alt ble det solgt 52 000 speilreflekskameraer i Norge i første halvår 2008.

Til sammenligning ble det i første halvår i fjor solgt 34.500 speilrefleks-kameraer. Veksten ble dermed på over 50 prosent.

Speilrefleks-veksten vises også ved at slike kameraer nå utgjør hele 20 prosent av det totale kamerasalget. I alt ble det solgt 260 000 kameraer i første halvår.

Fotorådet vedgår i pressemeldingen at det har vært for optimistisk på filmkameraenes vegne, og nedjusterer nå prognosen for året under ett.

Dette dreier seg likevel om bittesmå tall, bare en brøkdels promille av det totale kamerasalget.

– Nedjusteringen må derfor ikke tolkes som om Fotorådet bommet på prognosen. At Fotorådet gikk inn i IKT-Norge i januar i fjor er en erkjennelse av at foto nå er digitalt, understreker informasjonssjef i Fotorådet, Benedicte Fasmer Waaler, overfor PC World.

- Flere muligheter

- Jeg tror at økningen i salg av speilrefleks er et uttrykk for at det å ta aktive grep og styre prosessene gir mersmak, sier Benedicte Fasmer Waaler.

- De som er glad i å fotografere, men som ikke regner seg som proffe, kjøper seg speilrefleks fordi de ønsker seg enda flere muligheter til å styre bildeskapningen, mener hun.

Fotorådets prognoser for 2008 innebar stabilt salg av kompaktkameraer med årstotal på 415 000, og en økning i speilrefleks til å omfatte 20 prosent av totalsalget, altså 97 000. Fotorådet mener at halvårstallene tyder på at prognosene vil slå til.

Over og ut for film

Filmbaserte kameraer er nå snart helt ute. I første halvår ble det solgt 23 filmbaserte kameraer, ned fra 540 i samme periode i fjor.

- Dette er en dramatisk nedgang, og det ser ut til at salget av filmkamera stopper fullstendig opp nå. Vi har vært for optimistiske på filmkameraenes vegne, og nedjusterer nå prognosen. Vi tror totalsalget av filmkameraer ender på under 30 stykk i år, sier Benedicte Fasmer Waaler.

Les om:

Foto/video