Speilrefleks uten speil

"Speilrefleks" uten speil

Overraskende Micro FourThirds-lansering fra Olympus.

Olympus bygger bro mellom speilreflekskameraer og kompaktkameraer med sin nye Olympus PEN E-P1. Kameraet er det første fra Olympus basert på Micro FourThirds-standarden.

Hittil er det bare Panasonic som har kunnet levere kameraer bygd etter Micro FourThirds-standarden, men nå er altså Olympus klar med sin debutant i denne kameraklassen.

LES OGSÅ: Olympus fornyer speilrefleks-familien

Micro FourThirds-kameraer bruker bildesensor av samme størrelse som FourThirds-standarden, 18 x 13,5 mm, som speilreflekskameraene fra Olympus benytter. Men Micro FourThirds-standarden åpner for konstruksjon av mindre kameraer. Dette er mulig fordi disse kameraene er bygd uten speil.

Panasonic har løst dette ved å utstyre sitt Lumix G1-kamera med elektronisk søker, mens Olympus har valgt «å gå kompaktkameraveien» med sitt nye Olympus PEN E-P1, der man komponerer bildet på lcd-skjermen bak på kameraet. Kameraet har altså ingen søker i det hele tatt, selv om det følger med en ekstern søker med et av objektivene som kan fås kjøpt til kameraet. Denne søkeren plasseres i blitsskoen.

I tillegg til å være speil-løse har Micro FourThirds-kameraene dessuten 6 mm mindre diameter på objektivfatningen enn FourThirds-kameraene, noe som bidrar ytterligere til at kameraene kan gjøres mindre. Ved hjelp av en adapter kan kameraene benytte FourThirds-optikk.

1959-design

Med PEN E-P1 trekker Olympus trådene 50 år tilbake i tid, til en designskisse av det som fra tidlig på 1960-tallet til langt ut på 1980-tallet var kjent som Olympus' PEN-kameraer. Dette var en familie av særdeles lette og kompakte speilreflekskameraer som benyttet såkalt halvformat-film, vanligvis 18 x 24 mm – full småbildefilm-størrelse er 24 x 36 mm.

Ved å blåse nytt liv i det gamle PEN-navnet demonstrerer Olympus det som i alle år har vært selskapets største fortrinn: evnen til å designe så små, lette og kompakte kameraer som mulig innenfor de kameraklassene som Olympus er aktiv i.

Innmaten i det lille Olympus PEN E-P1 er i praksis det samme som i selskapets nyeste speilreflekskamera, E-620, som igjen har hentet mye av teknologien fra det semiprofesjonelle speilreflekskameraet Olympus E-30.

Også video

I motsetning til sine storebrødre kan lille E-P1 også ta opp hd-video, i oppløsning 1280 x 720 punkter med 30 bilderuter i sekundet. Man kan ta sammenhengende opptak på opptil fem minutter om gangen.

Film kan tas opp og avspilles i AVI-format i både standard 4:3-format og i bredformat 16:9.

Kameraet har en LiveMOS-bildesensor på 12,4 megapiksler – den samme sensoren som brukes blant annet i Olympus E-30 og E-620. De to FourThirds-standardene gir i utgangspunktet 4:3-proporsjoner på bildene, mens det vanlige for andre speilreflekskameraer er 3:2-proporsjoner. Høyeste mulige oppløsning på bilde tatt med det nye PEN E-P1-kameraet, er 4032 x 3024 piksler. Ved beskjæring kan man også få andre formater: 16:9, 3:2 og 6:6.

LES OGSÅ: Olympus fornyer verdens minste

Kameraet bruker Olympus' nyeste signalprosessor kalt TruePic V, og ISO-verdien kan stilles så høyt som opptil ISO 6400. Det gjenstår å se hva slags bildekvalitet man får da, men siden kameraet ikke har noen innebygd blits, vil nok mange sette pris på at det er mulig å sette lysfølsomheten høyt. Olympus har designet en matchende ekstern blits til å sette i kameraets blitssko.

I kombinasjon med et nytt og bedre lowpass-filter skal TruePic V-prosessoren være mer effektiv enn forgjengerne til å fjerne moaré-mønstre i bildene.

Små objektiver

Optikk-tilbudet består foreløpig av to objektiver. De fleste kjøperne vil trolig velge zoomobjektivet M. Zuiko Digital ED 14:42mm 1:3,5-5,6. Med en tradisjonell FourThirds-omregningsfaktor på 2x tilsvarer dette en brennvidde på 28-84 mm i 35 mm-filmformat.

Det andre objektivet er M. Zuiko Digital 17mm 1:2,8 Pancake, et pannekake-flatt vidvinkelobjektiv med brennvidde tilsvarende 34 mm. Moderat vidvinkeleffekt, altså, men på den andre siden et objektiv som gjør kameraet så kompakt at det går ned i en jakkelomme.

Også 14-42 mm-objektivet er ganske lite, og det kan låses i kompakt modus for å ta minst mulig plass under transport.

Som hos de nyeste Olympus-speilrefleksene kan også E-P1 by på diverse kunstfiltre og andre effekter som kan legges på bildene. I tillegg har kameraet en funksjon for multieksponeringer. Bruker man denne funksjonen når man fotograferer i RAW-formatet, kan man få lagret flere eksponeringer i samme bildefil.

LES OGSÅ: Olympus-speilrefleks med kunst-filter

Lcd-skjermen er en 3-tommers skjerm med oppløsning på 230 000 piksler. Vår umiddelbare reaksjon er at dette er lav oppløsning for en skjerm som er så ekstremt viktig siden kameraet ikke har noen søker. Vi krysser fingrene og håper vi blir positivt overrasket når vi får kameraet inn for test.

Ellers merker vi oss at Olympus med dette kameraet trolig markerer overgang til sd/sdhc-minnekort, en trend vi også har merket oss hos en annen leverandør av xD PictureCard-minnekort, Fujifilm.

Olympus PEN E-P1 veier 355 gram inkludert batterier, og dimensjonene er 121 x 70 x 36 mm uten optikk.

I butikkene i juli

Olympus lover at PEN E-P1 skal være tilgjengelig i norske fotobutikker i løpet av juli. Veiledende pris for kamerahuset er satt til 6 499 kroner. Med kit-objektivet 14-42 mm blir prisen 7 499 kroner. Velger man i stedet å kjøpe kameraet med 17 mm «pannekake»-objektivet, blir prisen 7 999 kroner. Legger man på en tusenlapp til 8 999 kroner, får man kamerahuset med begge objektivene.

Den eksterne blitsen FL-14 koster 1 999 kroner, og det samme gjør adapter for å bruke FourThirds-objektiv.

Foruten å sende ut kameraet til testing hos fagpressen vil Olympus Norge tilby 10 privatpersoner en mulighet til å få teste kameraet i én uke.

Mer info hos OIympus Norge .

Les om:

Foto/video