Spennende Olympus-nostalgi

Spennende Olympus-nostalgi

Olympus gjenoppliver OM-kameraene i digital utforming.

Olympus OM-D E-M5 er et nytt speilløst systemkamera basert på Micro FourThirds-formatet og utstyrt med innebygd elektronisk søker.

Kameraet har bildestabilisering langs fem akser, og Olympus hevder at OM-D E-M5 har verdens raskeste autofokus. Om det stemmer, får vi ikke vite før kameraet kommer i salg i april.

Noen vil kanskje oppfatte kameraet som en avansert avart av de kompakte PEN-kameraene fra Olympus, for eksempel Olympus PEN E-P2. Disse Micro FourThirds-kameraene mangler elektronisk søker, men man kan montere en ekstern elektronisk søker i blitsskoen.

Men det er større forskjeller mellom PEN-kameraene og det nye OM-D-kameraet enn bare at sistnevnte har fastmontert elektronisk søker.

Mens PEN-kameraene har hentet sin design-inspirasjon fra en familie med kompaktkameraer som Olympus introduserte så tidlig som i 1959, er det nye OM-D E-M5-kameraet bygd over samme lest som Olympus OM-kameraene. Dette var en familie speilreflekskameraer som så dagens lys i 1972 og som ble produsert frem til 2002.

For fotoentusiaster

Det betyr at OM-D-familien – vi tar det for gitt at dette kameraet er innledningen på et ny kameraserie – representerer en litt mer profesjonell type kameraer, myntet på fotoentusiaster som ønsker seg et mest mulig kompakt speilreflekskamera (selv om dette altså er speil-løst).

Nyskapingen fra Olympus er dessuten en påminnelse om hvor store og klumpete de «ekte» digitale speilreflekskameraene egentlig er, for eksempel kameraer som Nikon D300s, Canon EOS 7D og Olympus' egen E-5-speilrefleks.

Hvis man plukker frem et typisk forbruker- eller entusiast-speilreflekskamera fra 1970- og 1980-tallet og sammenligner med de nevnte eksemplene, vil man bli slått av hvor små de film-baserte speilreflekskameraene egentlig var.

Jeg har gjort denne øvelsen med et par Nikon FM- og EM-kameraer fra 1970- og 1980-tallet som jeg har liggende, og jeg ble nesten skremt over å se hvor stor en moderne entusiast-speilrefleks fra Nikon er i sammenligningen, med stort batterigrep og det hele. I mitt tilfelle satte jeg de nevnte kameraene ved siden av en Nikon D300.

Olympus har alltid hatt en forkjærlighet for små og kompakte kameraer, og i så måte minner den nye OM-D-familien litt om de minste «ekte» speilrefleksene fra Olympus i fullt FourThirds-format, for eksempel Olympus E-450 eller E-620.

Vi snakker om et slankt, lett og kompakt kamerahus, men siden det er Micro FourThirds og speilløst, kan OM-D-kamaeraet dessuten benytte enda lettere og mindre objektiver enn de nevnte kameraene. For eksempel veier Olympus' 17-millimeters «pannekake-objektiv» for Micro FourThirds-kameraene bare 70 gram.

Derfor tror jeg at Olympus OM-D E-M5 kan bli attraktivt blant fotoentusiaster som ønsker seg en mest mulig speilrefleks-lignende fotograferings-opplevelse med et kamera som er så lite og lett som mulig.

Det hjelper også at kameraet er stilig. Den vurderingen kommer naturligvis an på øynene som ser. OM-D E-M5 har klare likhetstrekk med Olympus OM-kameraene som kom tidlig på 1970-tallet, og det kan nok hende at nykommeren får en ekstra fanskare blant folk som har eid et slik kamera.

5-veis bildestabilisator

Noe av det vi venter mest spent på å prøve ut, er den nye bildestabilisatoren i Olympus E-M5. Foruten panorering horisontalt og vertikalt beskytter løsningen også mot roterende og rullende posisjonsendringer – i alt fem ulike bevegelsesretninger.

I tillegg har kameraet digital stabilisering av videobildet når man filmer.

Olympus skryter også at kameraet har «verdens raskeste autofokus blant alle kameraer med utbyttbare objektiver», som det står i pressemeldingen. Olympus kaller løsningen for Frequency Acceleration Sensor Technology, forkortet FAST.

Med låst fokus kan kameraet ta serieopptak på opptil ni bilder i sekundet, redusert til 4,2 bilder i sekundet med full autofokus.

Bildebrikken er en Live MOS-brikke med oppløsning på 16,1 megapiksler.

Olympus E-M5 har elektronisk søker på 1,44 megapiksler. Den gjengir 100 prosent av bildeflaten med en forstørrelsesgrad på 1,15x.

På baksiden har kameraet en tre-tommers OLED-skjerm som kan vippes ut. Oppløsningen er på 610 000 punkter.

Skjermen er berøringsfølsom, og blant annet kan man plassere fokuspunktet hvor man ønsker ved hjelp av en fingertupp.

E-M5-kameraet har ifølge produsenten omfattende vær- og støvbeskyttelse, og kamerahuset er konstruert rundt en magnesium-legering.

Kameraet kan ta opp video i full HD med 1080p-oppløsning og lagrer i .mov-format (MPEG-4 AVC/H.264), som er bedre for redigering enn AVCHD-video.

Prisen er foreløpig ikke kunngjort.

Les om:

Foto/video