Spotify blir sosial musikktjeneste

Spotify blir sosial musikktjeneste

Med nye funksjoner er Spotify klare for å knuse Apples iTunes.

Spotify har i dag rullet ut en ny versjon av den populære musikkstreamingtjenesten for PC og Mac.

Oppdateringen er den største siden lanseringen høsten 2008 og kommer med en rekke nye funksjoner som skal gjøre det enklere for brukerne å oppdage, dele og administrere musikk.

- Det har aldri vært lettere å kose seg med musikk sammen, sier Spotify-sjef, Daniel Ek i en pressemelding.

Test:

Wimp viser muskler på iPhone

Musikkprofil

Fellesskapet ser ut til å være viktig. En av de største nyhetene i versjon 0.4.3 av Spotify er muligheten til å bygge opp en egen musikkprofil. Dette skjer med god hjelp fra nettsamfunnet Facebook.

Du kan nemlig koble Spotify opp mot Facebook-kontoen din. Spotify henter deretter inn Facebook-venner som har gjort det samme. I den nye vennelisten kan du gå inn på en person og se hvilke spillelister personen har delt og eventuelt abonnere på listene. Du kan også la andre brukere abonnere på dine egne spillelister.

Det er ikke bare Facebook-venner som befinner seg i den nye vennelisten. Du kan også legge til vanlige Spotify-brukere. Gå til søkefeltet i Spotify og tast inn inn «spotify:user:username» for å hente opp en profil.

TIPS: For at ikke alle spillelistene dine skal være synlig for offentligheten kan du gå inn på profilen din, klikke på Edit og velge hva som skal publiseres.

Låter og spillelister kan enkelt deles på både Facebook og Twitter. Du kan også bruke den nye innboksen, en slags musikkbasert e-postkasse. For å sende musikk til en venn gjør du ganske enkelt følgende: dra og slipp en låt på ønsket person i vennelista eller høyreklikk på en låt og velg Send To > Spotify People og ønsket person.

iTunes-konkurrent

Den andre store nyheten i Spotify er muligheten til å laste inn og spille av musikk (og spillelister) som ligger lokalt på datamaskinen eller fra iTunes-biblioteket. Med andre ord begynner musikkstreamingtjenesten å bli en seriøs utfordrer til Apples populære iTunes og andre mediaspillere.

De lokale filene finner du under en ny seksjon som heter «Library». Her finner du også spillelister, kjøp og favoritter («starred»). Favoritt-funksjonen er svært etterlengtet og gir rask tilgang til musikken du liker aller best.

Ifølge Spotify er det også mulig å lagre lokale låter i spillelister og synkronisere de trådløst over på mobiltelefonen.

Spotify har også fått flere andre justeringer. Grensesnittet er stort sett det samme som før, men visuelle forbedringer er gjort i både spillelister og på artistsidene.

Den nye Spotify-klienten finnes både i gratisversjon og betalversjon og kan lastes ned her . Programmet vil rulles ut for alle brukere i løpet av de neste dagene.

Test:

Wimp vs Spotify - hvilken er best?

Se demonstrasjonsvideo under.

Les om:

Foto/video