Spotify lansert i USA

Spotify lansert i USA

Den svenske musikktjenesten vekker oppsikt i statene.

Torsdag forrige uke ble Spotify lansert i USA. Tjenesten med sin musikkstrømming er godt kjent mange for europeere, men lanseringen i USA har latt vente på seg.

I Europa er tjenesten tilgjengelig i sju land og har 10 millioner brukere, hvorav 1,6 millioner er betalende brukere. USA blir dermed det 8. landet for lansering.

Nå er amerikanske medier på hugget overfor tjenesten, Bloomberg Businessweek har for eksempel viet en artikkel over åtte sider for å fortelle bakmennenes historie.

Beta

Lanseringen foregår via en beta-fase der en trenger invitasjoner for å få tilgang, med mindre den enkelte amerikaner er villig til å uprøvd punge ut med 4,99 dollar for unlimited eller 9,99 for premium-abonnement.

De som klarer å hoste opp invitasjon får imidlertid seks måneder fri bruk før Spotify innfører en grense. Hvordan grensen blir i landet har ikke Spotify sagt noe om, men i Europa er det i nyere tid innført en rekke begrensinger i gratisversjonen, du kan for eksempel kun lytte totalt ti timer i måneden og kun lytte fem ganger på hvert enkelt musikkspor.

I kulissene

Svenskene har teamet opp med verdenskjente merkenavn for å fart på jungeltelegrafen, deriblant Coca-Cola og Sprite, Chebrolet, Motorola, Rebook, Sonos og The Daily, som alle vil kjøre kampanjer i den kommende tiden.

Bak i kulissene ligger det også avtaler med de store musikkselskapene i USA. I august 2009 ble det kjent at de fem store - Sony BMG Music, Universal Music, Warner Music, EMI og Merlin - allerede eide totalt 20 prosent aksjer i Spotify da de åpnet arkivene sine, og det har nok vært en del møter og avtaler med disse i forkant av USA-lanseringen.

I San Fransisco Chronicles Business Insider spekuleres det i om Spotify har gått med på å betale plateselskapene en sum på forhånd for å få tjenesten lansert.

Wimp venter

I et intervju med den norske konkurrerende tjenesten Wimp på Computerworld.no i slutten av mai, sa Wimp-sjef Einar Dybvik at de for deres del ikke hadde noen ”umiddelbare planer” om å lansere i USA.

- Jeg tror det vil ta lang tid. Vi har en partner som har lisensiert teknologien, men ingen umiddelbare planer. Plateselskapene i USA er tilhengere av modellen til Wimp, men skeptisk til reklamemodellen som andre har tilgjengelig. Men de har øynene siktet inn mot Skandinavia, sa han.

Les om:

Foto/video