Spotifys genistrek er avslørt

Spotifys genistrek er avslørt

Musikktjenesten ga bort 20 prosent av aksjene i bytte mot plateselskapenes arkiver.

I oktober 2008 fikk Spotify på plass avtaler med Sony BMG Music, Universal Music, Warner Music, EMI og Merlin. Spotify kunne dermed tilby millioner av sanger fra selskapene. Hvordan kunne svenskene få på plass en slik lukrativ avtale med gigantene?

Svaret er at disse plateselskapene i kulissene allerede eide Spotify-aksjer da musikkarkiv-avtalen ble spikret. Plategigantene fikk i forkant kjøpe seg inn i nettmusikktjenesten, og de fikk kjøpe seg inn billig, melder Computer Sweden.

Røverkjøp

De betalte til sammen kun 85.000 norske kroner for 18 prosent av aksjene, viser et finansdokument fra Trade Register of Luxembourg, der Spotify er registrert. Innvesteringer i juli i år gjorde at Spotify nå har markedsverdi på 1,7 milliarder kroner.

Og i høst skal tjenesten lanseres i USA. En hovedgrunn for veksten er nettopp avtalen Spotify har med plateselskapene, som gir tjenesten tilgang til millioner av sanger.

Flørter med briter og Hong Kong-ere

Financial times skriver at Spotify er i gang med å avslutte investeringsprat med Hong Kong-baserte Li Ka-shing og den britiske investeringsselskapet Wellington Partners.

Dokumentet Computer Sweden fikk innsyn i fra Luxemburg viser at Wellington-investeringene ble ferdige 10. juli, ved at Wellington kjøpte 3,8 prosent aksjer for 57 millioner kroner.

Li Ka-shing skal ifølge Financial Times investere 120 millioner kroner i Spotify, rundt 10 prosent aksjer.

Andre som har investert i Spotify er selskaper som Nortzhone Ventures og Creandum, som henholdsvis eier 11,9 og 5,9 prosent aksjer.

Det er gründerne Martin Lorentzon og Daniel Ek som eier hoverdelen av aksjene via selskaper i Kypros. Felix Hagnö og Spotifys stjerneutvikler Ludvis Strigeus eier også betydelige andeler.

Les om:

Foto/video