Stenger fm-båndet om seks år

Stenger fm-båndet om seks år

Skal du høre på radio etter dette, må du få deg en digital en.

Det er seks år til fm-radio legges ned og DAB tar over. Ifølge Aftenposten kommer den kontroversielle avgjørelsen om dette i dag.

Hva som skjer videre med båndet, vet ingen.

Det blir neppe uten debatt. I de mange hjem finnes det 15 millioner fm-radioer, og det skal kun være solgt 300.000 DAB-radioer.

Folket har rett og slett ikke ønsket å kjøpe DAB i stor nok grad. Attpåtil har DAB+ kommet mens saken har ligget til behandling, med bedre kvalitet enn DAB, men som ikke er bakoverkompatibelt med DAB-radioene.

Trolig vil sistnevnte løses ved at stasjonene sender i begge formater, men det er altså fortsatt ikke slik at det florerer av DAB-radioer i norske hus og biler.

NRK får kritikk

Særlig NRK har i lengre tid kjempet for å få en dato for fm-slukking. De mener den digitale metoden gir bedre og mer stabil lyd. NRK og andre storradioer har samlet seg under fanen Digitalradio Norge for å kjempe for nedlegging av fm, de peker på at slukkingen av de analoge tv-frekvensene gikk greit.

Per Morten Hoff i Ikt-Norge var i september 2010 i harnisk over «NRKs DAB-press».

DAB får kritikk

Også DAB får kritikk, for kvalitet, deriblant under bilkjøring.

I tillegg blir overgangen potensielt dyr for mindre lokalradioer som risikerer å måtte legge ned.

Mens tidsangivelsen i Norge altså blir satt til 2017, har Storbritannia nå gått tilbake fra sin opprinnelige plan om å stenge sitt fm-bånd i 2015 for å heller la det være opp til bransjen selv å fase ut.

Kremmerne jubler

De som skal selge DAB-radioene jubler naturlig nok over at nordmenn nå må ut og kjøpe nye apparater.

- Vi er svært fornøyd med at det nå kommer en avklaring på overgangen til digitalradio. Det er viktig for aktørene i bransjen å kunne gi god informasjon om overgangen til kunder som skal kjøpe radio, sier Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, i en pressemelding.

- Mitt råd til bransjens aktører er at de fra nå av anbefaler kombinerte fm- og digitalradioer. Fm blir viktig i noen år til fordi det digitale radionettet ikke er bygd ut overalt ennå.

Forutsetningen for at de skal få lov til å slukke FM-nettet i 2017, er at mer enn halvparten av befolkningen skal lytte til digitalradio daglig innen 1. januar 2015, skriver Aftenposten.no i en oppdatert sak om temaet.

Foto/video