Stødig video med Final Cut Pro 6

Stødig video med Final Cut Pro 6

En av de nyttigste nyhetene i Final Cut Pro 6 er at du får hjelp til å lage mer stødig video.

Apple lanserte for en stund siden Final Cut Studio 2, en rikholdig pakke for videoredigering der hovedprogrammet er versjon 6 av Final Cut Pro. En av de nyttigste nyhetene hjelper deg med å få stødig video.

Final Cut Studio 2 gjør det lettere enn noen gang for avanserte videoamatører å få sine videoopptak til å se profesjonelle ut. Og 2.0-oppgraderingen gjør pakken til et enda mer aktuelt alternativ enn før for profesjonelle videofolk.

Apple Final Cut Studio 2

Pris: Kr 11 490 inkl. mva.
Oppgradering fra kr 4 290 inkl. mva.
Internett: www.apple.no

+ Velfylt profesjonell videoredigeringspakke, god valuta for pengene
- Kompleks, tidkrevende å lære, finnes kun for Mac


En av de viktigste nyhetene er at man nå kan mikse og blande alle mulige videoformater og bilderater, inkludert blandinger av amerikansk NTSC- og europeisk PAL-video. Man kan også blande «lavoppløselige» SD- og DV-opptak med høyoppløselige HD-opptak. I en tid da video kan hentes fra utallige kilder, er dette en kjærkommen forbedring som gir Final Cut et konkurransefortrinn inntil videre.

Andre viktige nyheter og forbederinger er et nytt videoformat, Apple ProRes 422, som lover HD-kvalitet til SD-diskplass, effektive løsninger på det vi kan kalle bilde- og kamerastabilisering, og ikke minst mer avanserte fargekorrigeringsmuligheter enn før.

Skjerpet konkurranse

Siden årtusenskiftet har Apple hatt sitt eget profesjonelle videoredigeringsprogram, Final Cut Pro, i tillegg til Apples kjente video- og fotoløsninger for forbrukermarkedet i iLife-familien. Lanseringen av Final Cut Pro førte i sin tid til at Adobe kuttet ut Mac-versjonen av sitt videoredigeringsflaggskip, Adobe Premiere. Men etter at Apple gikk over til Intel-plattformen, er Adobe i disse dager på vei tilbake inn i Apples videosfære med Mac-versjon av Premiere Pro. En tredje aktør, Avid, har hatt Mac-versjon av sin redigeringsprogramvare på menyen lenge. Alt dette betyr at konkurransen om videoredigeringsmarkedet nå skjerpes kraftig, ikke minst på Mac-plattformen.

LES OGSÅ: Gjenoppliver Adobe Premiere for Mac

Ved første øyekast er alt ved det gamle i Final Cut Pro 6, men det er mye nytt under skallet.

Final Cut Pro har etter hvert fått en ganske stor og sammensatt brukerskare, fra videoentusiaster via videoproduksjons- og kringkastingsselskaper til filmstudioer i Hollywood og andre steder. Stadig flere norske tv-programmer redigeres med Final Cut Pro.

Nå er versjon 6 av Final Cut Pro kommet på markedet. I motsetning til tidligere får man ikke lenger kjøpt programmet separat. Programmet utgjør kjernen i Apples komplette videoredigeringspakke, Final Cut Studio 2. De øvrige programmene i pakken er:

- Soundtrack Pro 2: Program for lydredigering og loop-basert musikkgenerering med mer enn 1000 musikksnutter som kan anvendes fritt og redigeres og mikses med hverandre. Den nye utgaven har fått bedre brukergrensesnitt, støtte for surround-lydredigering, og det er lettere å endre bakgrunnsmusikken hvis man bestemmer seg for å endre videoinnholdet i en sekvens.

- Color: Et nytt program i Final Cut Studio-pakken som Apple har kjøpt opp og gjort om fra en 25 000-dollars spesialistapplikasjon til en brukervennlig fargekorrigeringsmodul for Final Cut Pro. Foruten justering av for eksempel hudtoner kan man bruke programmet til å legge fargetoner på sekvenser eller hele filmer for å skape spesielle stemninger.

- Motion 3: Apples alternativ til klassikeren After Effects fra Adobe, til å lage effekter og 3D-grafikk. Versjon 3 har fått muligheter til å lage 3-dimensjonalt flerplansmiljø, 3D-effekter i tekst, animasjoner synkronisert til musikk og mye annet.

- DVD Studio Pro 4: Apples profesjonelle dvd-menyprogram for å lage interaktive menyer til video-dvd-er. Versjonen har vært ute en stund, så her er det egentlig ikke noe nytt å melde om.

- Compressor 3: Program for å eksportere redigert video til alle tenkelige formater i høy kvalitet, fra HD til iPod. Også her er brukergrensesnittet forbedret, og ved å bruke tilleggsprogrammet Qmaster, som følger med, kan man fordele tung prosessering av videokoding på mange maskiner.

HDV-test

Vi har prøvd Final Cut Studio 2 i en foreløpig altfor kort periode til å komme innunder huden på programpakken, så her er bare noen spredte førsteinntrykk etter å ha prøvd pakken med opptak fra Canons nye HDV-kamera, Canon HV-20.

SmoothCam-funksjonen er en av de nye funksjonene som vi satte mest pris på. Du finner funksjonen under Effects > Video Filters > Video > SmoothCam. Det er bare å dra ikonet ned på det aktuelle klippet på tidslinjen, så settes det i gang en analysering av klippet. Etter at prosesseringen og rendringen er ferdig, fremstår klippet i en ny og stødig utgave der planlagte kamerabevegelser er intakte, for eksempel panorering, mens utilsiktede rykk og rystelser er fjernet.

Med SmoothCam-funksjonen fjerner man utilsiktede kamerabevegelser, men videoanalysen tar tid på en vanlig MacBook Pro.

Vi har prøvd lignende funksjoner i andre programmer tidligere og var i utgangspunktet skeptisk, for resultatet tidligere har gjerne vært uskarp og åpenlyst bearbeidet video. Men det vi fikk se etter SmoothCam-behandlingen i Final Cut Pro 6, imponerte oss. Så når moten med urolige kamerabevegelser à la NYPD Blue går over, tror vi SmoothCam-filteret kommer til å bli hyppig brukt blant dem som filmer med håndholdt videokamera.

Dessverre tar prosesseringen en del tid. Selv om du bare vil forbedre et kort klipp på tidslinjen, analyseres hele originalklippet. Vi opplevde at redigerte HDV-klipp på 4-5 sekunder gjerne krevde 3-5 minutters analyse på vår MacBook Pro.

Uansett opplevde vi Final Cut Pro som generelt raskere enn forrige versjon, med mye mindre behov for å vente på rendring.

Langsom installasjon

Heldigvis er installasjonen av Final Cut Studio noe man normalt bare gjør én gang – ja, to da, hvis du vil utnytte adgangen i henhold til lisensen til å installere programmet på én stasjonær Mac og én bærbar Mac (under forutsetning av at du er eier og bruker av begge). For installasjonsprosessen er uhyre langtekkelig. Programpakken kommer på i alt ni dvd-er, og Apple advarer om at du bør regne med rundt 20 minutter per dvd, altså tre timer på en full installasjon. På en bærbar Mac med forholdsvis liten disk kan det også være vanskelig å finne plass til hele pakken, som krever nærmere 60 gigabyte diskplass. Heldigvis kan en del moduler, for eksempel musikkeffekter, installeres på ekstern disk.

Brukervennlig, men kompleks

Final Cut Studio-pakken må totalt sett beskrives som brukervennlig, og integrasjonen mellom de forskjellige programmene i pakken er blitt ganske god nå. Men det er meget kompleks programvare med så mange funksjoner at det nærmest er umulig å lære seg alt intuitivt. Derfor kan ikke pakken få helt toppkarakter på brukervennlighet. Man bør ta seg tid til å se på opplæringsvideoene som følger med, på rundt tre timer, og dessuten vurdere både tilleggslitteratur og kurs for å få fullt utbytte av investeringen.

Naturligvis er det en hemsko for Apple at Final Cut Studio bare finnes på Mac-plattformen, mens konkurrentene Avid og Adobe opererer både på Mac- og Windows-plattformen. Men det er ikke sikkert at dette er noe stort handikap. I profesjonelle miljøer vil selve datamaskinkostnaden utgjøre en ganske liten del av de totale utgiftene. For avanserte videoamatører som bare har kostnader og få eller ingen inntekter av sin videovirksomhet, kan det derimot være avgjørende for programvalget om man må skifte maskinplattform eller ikke. Så følg med – når dette skrives, er beta-tiden slutt for nye Premiere Pro CS3, som fås både til Windows og Mac.

Konklusjon

Vi fastslår uansett at Apples Final Cut Studio 2 er en oppgradering som vi tror vil glede alle som kan tenke seg å drive videoredigering med profesjonelle ambisjoner på Mac. Og som med tidligere versjon opplevde vi også denne som en uhyre stabil videoredigeringsløsning.

Apple Final Cut Studio 2

Pris: Kr 11 490 inkl. mva.
Oppgradering fra kr 4 290 inkl. mva.
Internett: www.apple.no

+ Velfylt profesjonell videoredigeringspakke, god valuta for pengene
- Kompleks, tidkrevende å lære, finnes kun for Mac


Les om:

Foto/video