Superkompakt proff-videokamera

Superkompakt proff-videokamera

Det ser ut som et kompaktkamera, men er et profesjonelt videokamera.

Den store video- og kringkastingsmessen og -konferansen NAB er i full gang i Las Vegas. Blant produktene som har fått mye oppmerksomhet, er Blackmagic Pocket Cinema Camera.

Kameraet ser ut som et litt stort kompaktkamera, men er ifølge produsenten likevel myntet på profesjonell video. Her er hvorfor:

Super 16-format

Bildesensoren har en størrelse som tilsvarer Super 16-formatet på cirka 12,5 x 7,4 mm. Filmkameraer i Super 16-format har vært brukt innen film og fjernsyn helt opp til vår tid – og brukes til dels ennå i enkelte sammenhenger.

Debatten går allerede heftig på internett der profesjonelle videofolk og -entusiaster diskuterer om Blackmagic Pocket Cinema Camera virkelig er et seriøst, men rimelig proff-videokamera eller om det bare er et litt dyrt forbruker-videokamera.

Problemet er at diskusjonen foreløpig bare baserer seg på spesifikasjonene. Ingen vet noe med sikkerhet ennå, for kameraet kommer ikke i salg før i juli. Fagpressejournalister som har fått prøve tidlige versjoner av kameraet, har ikke fått lov å publisere videoopptakene.

Australske Blackmagic Design har satt prisen til 995 amerikanske dollar, noe som kan bety en butikkpris i Norge på rundt 8000–9000 kroner når kameraet dukker opp på våre breddegrader. Optikk kommer i tillegg.

Blackmagic står bak både maskin- og programvare til bruk i profesjonell video og kringkasting, og på NAB-messen i fjor presenterte selskapet et oppsiktsvekkende videokamera kalt Blackmagic Cinema Camera med et dynamisk kontrastomfang tilsvarende 13 blendersteg.

Stort kontrastomfang

Det er det samme kontrastomfanget selskapet nå har fått til med Blackmagic Pocket Cinema Camera. I en demonstrasjon har produsenten vist at man kan gjøre innendørs–opptak i dårlig lys og likevel få med dagslys-omgivelsene som ses gjennom vinduene, uten at detaljene er utvasket.

Til kritikere som sier at man får video med mye større sensor og høyere oppløsning ved å bruke for eksempel et speilreflekskamera som Canon EOS 5D Mark III til sine videoopptak, svarer Blackmagic at god videokvalitet ikke bare dreier seg om høy oppløsning.

Ekte digitale «cinema»-kameraer har mye større kontrastomfang, noe som forklarer hvorfor høykvalitets tv-reklame og filmer ser så mye bedre ut enn film skutt med vanlige digitalkameraer, hevder selskapet.

Med Blackmagic Pocket Cinema Camera retter produsenten seg mot videofolk som lager dokumentarfilmer, tv-serier og tv-reklame sant til små, uavhengige videoselskaper.

Micro Four Thirds-optikk

Selve kamerahuset er ikke stort større enn en iPhone med et bæregrep. Til kameraet kan man benytte optikk myntet på Micro Four Thirds-standarden, og dermed har man et stor utvalg objektiver til rådighet, mange i rimelige prisklasser.

I tillegg kan man benytte overgangsfatning til profesjonell PL-videooptikk eller andre fatninger.

På nettsidene sine viser selskapet det nye kameraet montert inn i en profesjonell studio-setting med et stort Arri-videoobjektiv, og der blir kamerastørrelsen så liten i forhold til resten av utstyret at det nesten blir komisk. Men det er et sterkt signal om de profesjonelle ambisjonene tross den lille størrelsen.

Kameraet lagrer video på SD-Kort i Apple ProRes 422 HQ-kvalitet og i komprimert CinemaDNG-format, noe som ifølge Blackmagic skal garantere at man beholder den høye dynamikken i opptakene.

Blackmagic anbefaler at fargekorrigering gjøres i selskapets DaVinci Resolve Lite-programvare. Blackmagic kjøpte opp amerikanske DaVinci Systems for snaut fire år siden.

På årets NAB-messe har Blackmagic også lansert et 4K-videokamera til under 4000 dollar, noe som også har vakt oppsikt på grunn av den lave prisen.

Les om:

Foto/video