Supervideo klar 31. august

Supervideo klar 31. august

31. august vil de 25 første eksemplarene av supervideokameraet Red One være klare for salg.

17 500 dollar eller 102 026 kroner - pluss frakt og norsk moms - er prisen på basisutgaven av super-HD-videokameraet Red One.

De første 25 eksemplarene av kameraet er nå ferdig produsert og kommer i salg 31. august, ifølge produsenten, Red Digital Cinema Camera Company i California.

Red One-kameraet har vakt voldsom oppsikt i video- og filmmiljøer siden konseptet første gang ble presentert på videomessen NAB i Las Vegas.

Med en sensor på 11,4 megapiksler støtter kameraet alle slags formater - blant annet HD-formatene 720p, 1080i og1080p, og videre 2K, 4K og flere andre.

Cmos-sensoren har en fysisk størrelse på 24,4 x 13,7 mm og har fått navnet Mysterium.

Maks bildestørrelse man kan ta opptak med, er hele 4520 x 2540 piksler - formatet som kalles 4k. Dermed må man skalere ned originalopptaket betydelig for å komme ned i beste HD-oppløsning, 1920 x 1080 piksler.

I høy oppløsning kan kameraet ta opp video med en hastighet på inntil 60 bilderuter i sekundet, og i lavere oppløsning - 2K og 720p - hele 120 bilderuter i sekundet.

På de mange bildene som produsenten har lagt ut, ser kameraet nærmest ut som hentet fra en Transformers-tegnefilm.

Red One - Transformers-fantasi som nå blir virkelighet.

Dyrt - eller bilig?

Helt siden Red One-kameraet ble presentert, har videointeresserte kranglet om hvorvidt dette er et dyrt eller billig videokamera. Vanlige videoentusiaster, som deg og meg, har neppe råd til det. Merk at også tilbehøret - optikk, lcd-skjerm, søker, battteri, flashminnemoduler og disk - er høyt priset.

Men profesjonelle filmfolk poengterer at dette ikke minst er et videokamera som kan erstsatte 35-mm filmkamera for produksjon av kinofilm. Da sparer man de høye kostnadene til filmkamera, råfilm, fremkalling, profesjonell skanning og andre utgifter knyttet til profesjonell filmproduksjon. I et slikt perspektiv blir Red One-kameraet sinnsykt billig, sies det.

Produsenten selv hevder at dette er det første videokameraet som kan gi opptakskvalitet på linje med 35-mm filmkamera, samtidig som det er like enkelt å håndtere og frakte med seg som et vanlig videokamera. Red One-kamerahuset veiser i overkant av tre kilo.

Red One-kameraet er blant annet blitt demonstrert sammen med Apple Final Cut Pro 6.

Ettersom Red OneRed Digital Cinema Camera Company er et oppstartfirma som aldri har levert videokameraer på markedet før, blir lanseringen - og spesielt leveringen av de 25 første ferdige kameraenhetene - fulgt med argusøyne av video- og filmbransjen.

LES OGSÅ: Tidenes beste videokamera?

Les om:

Foto/video