Svakt Apple TV-salg

Svakt Apple TV-salg

Apples mediespiller, Apple TV, selger dårligere enn ventet - også i USA. Itunes får skylden.

Apple TV, Apples mediespiller, er foreløpig ikke blitt den suksessen i markedet som Apple hadde håpet. Dette fremgår av en analyse som markedsanalysefirmaet Forrester har gjort.

Det svake Apple TV-salget har sammenheng med at Apples Itunes-butikk ikke har ført til noen «video-revolusjon», i motsetning til hva som skjedde på musikk-fronten.

Der har som kjent kombinasjonen Itunes og Ipod vært en viktig pådriver for overgangen fra musikk-cd-er til betalt, nedlastbar musikk.

Kan også ramme Ipod

Forrester presenterte i mai en prognose som tilsa at Apple ville selge en million Apple TV-enheter i løpet av dette året. Frem til nå er det imidlertid bare solgt rundt 400 000 enheter, ifølge Forresters estimater.

Analyseselskapet regner med at Apple vil greie å selge ytterligere 400 000 enhter til innen årsskiftet, siden julesalget nå er i full gang. Men totalen vil likevel ligge langt under prognosen fra i vår.

Apple TV er sterkt knyttet til Apple-programmet Itunes. Dette er i utgangspunktet musikkavspiller-programmet som brukes på Mac og Windows-pc av alle som benytter en Ipod musikkspiller. I tillegg er programmet utviklet til å bli det sentrale for avspilling av podcaster, video og film, og det er Itunes som benyttes når man kjøper og laster ned musikk - og nå også video, filmer og fjernsynsserier - fra Apples multimediebutikk, Itunes Store.

Det store problemet for Apple er at salget av video, film og fjernsynsserier via Itunes er dårligere enn ventet. - I neste omgang kan det føre til at det blir dårligere «video-trøkk» også for Iphone og Ipod touch, sier Forrester-analytiker James McQuivey.

Få vil kjøpe

Apple TV-enheten er basert på å synkes mot Itunes på en Mac eller Windows-pc, men når færre kunder enn ventet kjøper sine filmer og fjernsynsserier via Itunes-butikken, slår dette i neste runde ut i at færre enn ventet føler noe behov for å kjøpe en Apple TV-boks.

Youtube er en av tjenestene som Apple TV fungerer bra mot, også for norske brukere.(Ill.: Apple)

Ifølge Forrester er det ganske mange som har hørt om Apple TV. Nesten halvparten av alle voksne nettbrukere er kjent med produktet, noe som får Forresters analytiker til å fastslå at Apples markedsføring som vanlig er ganske effektiv.

Men bare tre prosent av dem som er kjent med Apple TV-konseptet, sier de har planer om å kjøpe en slik enhet.

Forrester-analytiker McQuiveys tips til Apple for å få opp videoomsetningen på Itunes Store er å få gjenopprettet samarbeidet med NBC samt å starte med utleietjeneste av kinofilm.

Ikke noe for Norge ennå?

Dersom markedssjansene for Apple TV er svakere enn ventet i USA, må de være særdeles dårlige i Norge og mange andre land utenfor USA, der man foreløpig ikke får kjøpt film og fjernsynsserier via Itunes Store. Dette fastslår PC World-kollega Gisle Orlund i sin omtale av Apple TV i siste nummer av PC World Norge (nr. 14/2007), der bladet bringer en større test av seks medielinker.

«En av de største svakhetene med Apple TV i Norge er at du rett og slett ikke får utnyttet enheten fullt ut. I USA finnes masse innhold som tv-serier og filmer tilgjengelig via iTunes Store. Dette har vi ikke i Norge. Her må vi nøye oss med musikk, podcaster og noen trailere. Dermed er noe av det store poenget borte, i alle fall med tanke på hvor dyr enheten er», skriver Orlund.

Derimot skryter han av brukergrensesnittet og det enkle oppsettet av Apple TV.

For egen del vil denne skribenten tilføye at koblet til en god flat-tv og et godt lydanlegg, er Apple TV også en velegnet «visuell» musikkavspiller i stua, i tillegg til at enheten er ypperlig til å vise lysbildeshow fra den digitale bildesamlingen. Men den dårlige tilgangen på skikkelig video- og film-innhold samt beskjeden støtte for ulike videoformater er åpenbart en stor hemsko for Apples medielink.

Les om:

Foto/video