Tegnebrett med multitouch

Tegnebrett med multitouch

Wacom oppdaterer Intuos-linjen med tegnebrett som kan styres med fingrene.

Apples iPad kommer med innebygget fingerstyring.

Om du trenger en penn har du feilet, hevdet Steve Jobs da de utviklet berøringsstyrte iOS-enheter.

Nå har det riktignok kommet til en rekke penner som kan benyttes sammen med en iPad av de som ønsker å utfolde seg kreativt, men for litt mer avanserte prosjekter trenger du fort et tegnebrett.

Nå er vi så vant til berøringsstyrte skjermer at vi fort glemmer at det lenge fantes styreflater i form av digitaliseringsbord og tegnebrett.

For grafikere, kunstnere og billedbehandlere har disse lenge vært favoritter, og de mest ambisiøse har til og med skjermer som kan tegnes direkte på (digitalt).

Opprinnelig var digitaliseringsbord både kostbare og store, og som oftest styrt av en puck, en slags mus med trådkors.

Ofte var det et eget område ved siden av tegneflaten som var satt av til kommandoer, der man la transparente folier over for å bytte mellom ulike oppsett for forskjellige programmer.

Digitale tegnebrett

Siden krympet disse ned til mer håndterbare størrelser og ble langt rimeligere - og dermed tilgjengelig for langt flere.

Gratis er de fremdeles ikke, men mange foretrekker disse som en arbeidsflate for digitalt tegning: Man kan bruke den mer ergonomiske og naturlige pennen fremfor musen, overflaten er gjerne trykksensitiv i mange nivåer og flatene har gjerne funksjonstaster som kan programmeres mot ulike programmer.

Pennene kan ofte ha ulike stifter med forskjellig form. På pennen pleier det også å være brytere som fungerer som mustaster, og i enden er det gjerne et digitalt viskelær som aktiveres simpelthen ved å bruke denne enden. Dette avhenger som oftest av tilrettelagt programvare, men Wacom har god støtte mot Adobe-programmene for Mac.

Intuos 5

Wacom er den dominerende aktøren i dette markedet, og oppdaterer nå Intuos-linjen med en rekke nye brett med suffiks "5". Serien er beregnet på profesjonelle fotografer, designere og kunstnere.

Nytt er oppdaterte drivere som kan vise et HUD-display på Mac-skjermen med forklaring på hva de ulike funksjonstastene på brettet er satt opp til å styre. Aktiveres enkelt ved å holde fingeren lett på den såkalte Express-tasten.

I tillegg til seks til åtte funksjonstaster (avhengig av modell) er det også en touch-ring med fire soner som kan settes opp tilsvarende. Disse tastene fristiller brukeren til i mindre grad å måtte ty til tastaturet for å styre programmene. Brettene er utformet slik at de kan snus 180 grader og dermed brukes av både høyre- og venstrehendte.

Multitouch

Men den virkelig store nyvinningen er tilpasningen mot fingerstyring. Multitouch-bevegelser slik vi kjenner de fra iPad eller Apples Magic Trackpad har nå funnet veien til tegnebrettet. Med fingrene kan objekter skaleres eller roteres med bevegelser samtidig som den andre hånden styrer pennen. Egne bevegelser kan defineres.

Det finnes forøvrig en rekke apps som lar deg styre programmer på Mac-en via iPad-ens skjerm - andre veien, med andre ord...

Liten, middels, stor

Brettene kommer i tre forskjellige størrelser, og kan også utstyres med RF-moduler for trådløs tilkobling mot Mac-en. Ypperlig for denkreative typen som foretrekker en mer tilbakelent opplevelse med bena på skrivebordet og tegnebrettet i fanget. En mottaker kobles til en ledig usb-port i den andre enden. Trådløs tilkobling var en opsjon også i Intuos 4-serien. Selges separat.

Pris er foreløpig ikke kjent, men antas å være omtrent det samme som forrige modell. Brettene er sorte, og sonen for Express-tastene og rammen er laget i en myk, gummiert utførelse.

Se en promovideo nedenfor. Via Wacom.

Foto/video