Teknologi gjør unge søvnløse

Teknologi gjør unge søvnløse

Unge mennesker sover dårligere enn noen gang før. Tekniske utstyr på soverommene er utpekt som syndebukk.

En britiske studie viser at tenåringer utsetter seg selv for en stor helserisiko ved ikke å få nok søvn.

Søvnmangelen skyldes for mange at soverommet fylles opp av elektronisk utsyr, viser undersøkelsen som er gjort blant 1000 ungdommer i alderen 12 til 16 år.

Av de spurte sier hele 30 prosent at de sover mellom fire og sju timer, mens den anbefalte søvnmengde er ni timer. En av fire opplyser at de minst en gang i uka sovner mens de ser på tv, spiller musikk eller holder på med andre dingser.

- Denne utviklingen er svært bekymringsverdig, sier Chris Idzikowski fra Edinburgh Sleep Centre til nyhetsbyrået Reuters.

Sovner med tv-en på

Nesten alle de spurte oppgir at de har telefon, musikkanlegg og tv på soverommet, og to av tre har utstyret like ved senga. Studien viser også en sammenheng mellom redusert søvnkvalitet og tv-er som stående på. Hele 40 prosent av de spurte oppgir at de trøtte på dagtid, men bare en av ti tror at sviktende søvnkvalitet spiler noen rolle.

- Jeg kan ikke forstå at så få tenåringer innser at det er en sammenheng mellom en god natt søvn og hvordan de har det dagen etter. Tenåringer må innse at om de ønsker å ha det bra, se bra ut og føle seg bra, så må de gjøre noe med sine søvnvaner, sier Idzikowski.

Foto/video