Telefonene som skal berge Nokia

Telefonene som skal berge Nokia

Offisiell salgsstart av de nye Windows Phone-telefonene fra Nokia er klar.

Nokia lanserte sine Lumia 800 og 710-smartmobiler med Windows Phone 7.5 Mango i oktober, og de første dukket opp i Norge i desember. Det var da snakk om telefoner som var kjøpt på reiser i utlandet samt de første testtelefonene. Noen nettbutikker har også hatt gråimporterte telefoner til salgs.

Nå er den offisielle datoen for salgsstart i Norge kunngjort. Fra 1. februar blir telefonene tilgjengelige rund baut, inkludert hos alle de store operatørene.

To forventingsfulle giganter

De høye forventningene til Lumia-telefonene kommer av at modellene både er viktige for Nokia og Microsoft. Etter at WP ble valgt som ny smarttelefonplattform fra Nokia for et lite år siden, har ryktene og analysene florert. Microsoft trenger et kjent, stort merke som kan dra opp salget av deres mobiltelefonplattform. Nokia vil tilbake til toppen i smarttelefonmarkedet som de så forsmedelig mistet med Symbian-baserte telefoner til Android for et år siden.

Ny toppsjef, tidligere Microsoft server-sjef Stephen Elop, konkluderte tidlig at grepene som måtte tas var heftige. Dagen før oppstarten av Mobile World Congress annonserte han at Symbian var ute, Windows Phone var inne, og Android var uinteressant. De første telefonene forventet han ville komme innen utgangen av et år.

Mangfold og utvalg

Kombinasjonen anses å være nøkkelen til at Windows kan innta toppen i smartmobilmarkedet. Noen analytikere mener dette kan være mulig innen 2015. Dette er ingen umulighet. Fra Android som marginalprodukt til toppen av smarttelefonmarkedet tok det er drøyt år. Og samme hvilket forhold man har til Nokia eller Microsoft, er det neppe noen som vil se på dem som marginale.

Forskjellen mellom Lumia-ene er at 800 er den klare toppmodellen, mens 710 skal bli en enklere konsum-modell. De viktigste konkurrentene er Samsung og HTC i proffmarkedet, mens en nylig oppdatert LG 900 med Mango møter Lumia 700.

Førsteinntrykk positivt

Nokia Lumia 800 er inne til test hos PC World Norge nå. Den er blant de beste WP-telefonen vi har testet, og vil nok yte Samsung og HTC skarp konkurranse.

Rask, med en slank og solid design inspirert av Meego-telefonen N9 er Lumia 800 lett å like. Nokia har lagt ved deres egen kartnavigasjons-app ferdig installert. Brukeren er ikke avhengig av å laste ned egne gps-app-er i tillegg, eller være avhengia av å være tilkoplet mobilnett/datanett for å fungere. Med andre ord blir egne gps-enheter snart helt unødvendige.

Kameraet som følger med, er et åtte megapiksel-kamera som gir så skarpe og gode bilder som forventes av et høyende mobilkamera. En egen LED-blits gir hjelpelys, og det er mulig å ta opp video med hd-kvalitet på bildene.

Trådløs for mange tjenester

Så langt er WLAN-datanettet blant de aller beste, noe som er viktig siden telefonen er utstyrt med full støtte for Office 365 og Skydrive som nettskyløsninger for dokument, meldingstjenester og samarbeidsløsninger.

Nokia vil også lansere en egen musikktjeneste og Mix Radio fra salgsstart. Kjøp og nedlasting av musikk eller strømming av musikk og annen radio fra et hundretalls kanaler jorda rundt er klar rett ut av boksen uten kjipe registreringsrutiner. Brukeren kan selv tilpasse og lage sine egne «kanaler» i denne applikasjonen.

Full test kommer i PC World Norge nummer 1-2012, som er ute i slutten av januar.

Les om:

Foto/video