Telenor vil ta betalt for nettkapasitet

Telenor vil ta betalt for nettkapasitet

Om ikke NRK, VG Nett og Youtube betaler, blir trafikken nedprioritert.

- Vi må forholde oss til en helt ukontrollerbar trafikk. Dette betyr at vi må overinvestere i kapasitet i nettet for å være på den sikre siden. Spørsmålet vårt blir da: Hvor skal vi hente pengene fra?

Dette spørsmålet stiller teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor til Dagens Næringsliv (DN).

Svaret er: Innholdsleverandørene, som NRK, VG Nett og Youtube.

Ikke akkurat nettnøytralitet

I løpet av året vil Telenor kreve betaling fra aktørene som overfører mest video gjennom deres infrastruktur. Dermed skal også medievirksomheter som NRK spytte i penger for et bredere bredbånd i Norge; ikke bare kunden og Telenor selv.

Disse aktørene vil dermed få en garanti for at deres videoinnhold går ut til brukerne så raskt og smertefritt som mulig.

DN forteller at Telenor vil kunne skille trafikken fra aktører som har betalt for seg og trafikken fra "gratispassasjerene". Ingen skal bli ekskludert, men de med god nok råd vil få "best effort", som Spilling kaller det.

Vil ikke betale

Innholdsleverandørene rister på hodet over Telenors planer. Avtroppende VG Nett-direktør Jo Christian Oterhals skjønner ikke hva Telenor driver med, og vil ikke betale et rødt øre med mindre politiske myndigheter griper inn.

Google-sjef Jan Grønbech mener innholdsleverandørene er et av livsgrunnlagene for internett, og dermed også Telenor.

NRKs kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas sier til DN at de allerede betaler andre firmaer enn Telenor for å få sine videoer ut i så høye hastigheter som mulig.

- Vi sliter med å få gjennomsnittsinntekten per kunde til å vokse fordi mer og mer databruk inkluderes i de samme fastprisene, er Spillings siste argument i saken.

Foto/video