Telenor vil tilby 3D-tv i 2010

Telenor vil tilby 3D-tv i 2010

Canal Digitals kunder kan snart få 3D i stua.

Overfor bladet Elektronikkbransjen går teknologisjef Torkel Aamot Thoresen i Telenor Satellite Broacasting motvillig med på å anslå at 3D-tv kan dukke opp i 2011.

Prøvesendninger håper de å komme i gang med i 2010.

- Telenor ser positivt på 3D og ønsker å levere 3D-tv til Canal Digitals kunder så snart det finnes innhold, sier han til bladet.

Usikre standarder

Han ser det som en naturlig utvidelse av tv-tilbudet.

- Vi var først ute med HD-tv, og ønsker å ligge i forkant også når det gjelder 3D-tv. Men vi ønsker ikke gi en dårligere tv-opplevelse enn hd, sier Thoresen.

Det er imidlertid et par utfodringer på veien. Telenor vil gjerne være med på arbeidet med å få en standard for kringkastet 3D-tv via standardiseringsorganisasjonen Digital Video Broadcast (DVB).

- Markedet er umodent med lite innhold, og det er ikke klart hvilken løsning DVB velger. Vi tror på standarden "2D plus delta", som gir full hd-oppløsning til hvert øye, sier Thoresen til Elektronikkbransjen.

Kunden trenger 3D-tv

Teknologien baserer seg på at man har et fellesbilde og sender sideinformasjon med differansen på høyre og venstre øye. Ifølge Thoresen krever dette kun 50 prosent mer sendekapasitet. I tillegg er det en bakoverkompatibel standard, slik at gamle mottakerbokser ignorerer tilleggsinformasjonen og viser sendingene i vanlig 2D – mens folk med ny mottakerboks kan velge om de vil se det hele i 3D eller 2d.

- Men som med 3D-filmer på Blu-ray er man avhengig av å ha en 3D-tv understreker han overfor Elektronikkbransjen.

Thoresen sier det utover "2D plus delta" finnes fire mulige standarder for å kringkaste 3D-tv, hvorav tre reduserer oppløsningen til det halve av hva dagens hd innebærer.

På verdensbasis er en rekke kringkastere allerede i gang med å vise tv i 3D, og flere planlegger egne dedikerte 3D-kanaler i 2010 eller 2011.

Les om: