TEST: 27-tommere for proffene

Skal du drive med seriøs bildebehandling burde du koste på deg en skikkelig skjerm. Vi har testet fire avanserte 27-tommere.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden du måtte betale minst 10 000 kroner for en 27-tommers skjerm. Nå koster de billigste 27-tommerne under 3 000 kroner. Da vi testet rimelige 27-tommere erfarte vi at noen av disse skjermene faktisk er ganske gode, til tross for den lave prisen.

Denne gangen fokuserer vi imidlertid på litt mer avanserte saker. Vi har nemlig tatt inn fire proffskjermer i prisklassen fra 7 000 – 17 000 kroner til test. Dette er skjermer som benytter mer avanserte LCD-paneler enn billigskjermer, og som er laget for brukere som stiller høye krav til nøyaktig fargegjengivelse.

Mens mange billigskjermer benytter paneler av typen TN, finner du gjerne VA- eller IPS-paneler i proffskjermene. Det gir bedre innsynsvinkelen dårligere, mindre fargeforvrenging, bedre kontrast, og ikke minst bedre fargegjengivelse. Selv om de beste TN-skjermene fungerer greit nok til bildebehandling for folk flest på amatørnivå, bør du absolutt vurdere en skjerm med for eksempel IPS-panel om du er av typen som stiller virkelig høye krav til fargenøyaktighet.

LES OGSÅ:

TEST: 27-tommere til under 3 000,-

Slik har vi testet

Alle skjermene ble slått på og fikk varme seg opp i minimum én time før testingen startet. Vi testet først skjermene med fabrikkinnstillinger, deretter ble skjermene kalibrert med et maskinvarebasert kalibreringsverktøy (X-rite i1 Display 2). Vi justerte lysstyrken til alle skjermene til 120 cd/m2 (candela per kvadratmeter) før kalibreringen.

Etter at skjermene er kalibrert, produseres det en såkalt fargeprofil for hver enkelt skjerm. Først sjekket vi hvor nøyaktig skjermen lot seg kalibrere ved å bruke programmet Monitor Validator fra Gretag MacBeth (vi får en såkalt gjennomsnittlig Delta E-verdi, hvor alt under 1 angir fargeavvik som er umulig å se for det menneskelige øye. Så leste vi profilen inn i programmet Chromix ColorThink Pro, som lager grafer av fargeprofilen (www.chromix.com). Det gjør det mulig å blant annet se hvor stort fargeomfang en skjerm kan vise. Vi testet mot «fargerommet» Adobe RGB, som dekker det meste av farger som er mulig å gjengi på en profesjonell trykkpresse og rundt 50 % av fargene det er mulig å se med det blotte øye. I tillegg gjorde vi en subjektiv vurdering, hvor vi vurderte en rekke ulike fotografier og videoklipp. Testprogrammet Passmark Monitor Test ble også benyttet for å vurdere blant annet fargeoverganger, gråtoner og innsynsvinkel.

Testing av skjermer vil alltid til en viss grad være noe subjektivt, men ved å bruke maskin- og programvare for å måle blant annet skjermenes fargegjengivelse og sortnivå, samt standardisert testprogramvare for å visuelt vurdere kvalitet på tekst, grafikk, bilder og video, har vi klart å holde den subjektive delen av testingen på et minimum.