TEST: Aiptek PocketCinema Z20 - Kamera og projektor i ett

TEST: Aiptek PocketCinema Z20 - Kamera og projektor i ett

Aiptek leverer et kamera som fyller flere funksjoner enn noen av konkurrentene.

Mini-hd-kameraer er hendige saker, men er på vei til å erstattes av vel så god kvalitet og høy oppløsning på videoopptak med mobiltelefoner. De små kameraene er hendige, og har vært kjekke å ha med seg på reise. De går rett ned i lomma, lar deg filme i høy oppløsning og passelig god kvalitet. Videoene er som oftest fryktelig enkle å laste opp til blant annet Youtube og Facebook.

I det siste har vi imidlertid sett stadig flere smarttelefoner som tilbyr den samme funksjonaliteten, dermed må det litt ekstra til for å holde seg aktuell i dette segmentet. Aiptek lanserte i sommer PocketCinema Z20, et mini-hd-kamera som lar deg filme i 720P-oppløsning eller ta bilder i 8 megapikslers oppløsning, for så å vise det rett på veggen via en innebygd miniprojektor. Aiptek kaller det imidlertid en miniprojektor med HD-kamera, noe som nok er en mer korrekt måte å si det på. Vi har testet begge aspektene.

Smått, men stort

Kameraet er noe større og mer klumpete enn tidligere mini-hd-kameraer vi har testet, noe som er naturlig konsekvens av den innebygde projektoren. Det er fortsatt mulig å putte kameraet i lomma, gitt at du har store bukser på deg. Det er uansett en smidigere løsning enn å ta med et vanlig videokamera, kompaktkamera og en projektor, gitt at du kan leve med den noe svakere videokvaliteten.

Det er nemlig liten tvil om at videokvaliteten påvirkes i negativ retning av den lille optikken. Videokvaliteten er kurant for bruk på Youtube, Facebook og tilsvarende nettjenester, men blir i svakeste laget vist på en stor tv. Vist via den innebygde projektoren ser det imidlertid ganske så overbevisende ut.

Som med andre kameraer i samme segment er det en relativt enkel affære å bruke Aiptek PocketCinema Z20. Etter du har slått på kameraet er det bare å trykke på et av feltene på den trykksensitive baksiden. Her kan du velge mellom foto, video eller projektor. Stort enklere kan det ikke gjøres. Kameraet har flere funksjoner enn det vi er vant fra tidligere, slik at menyene er noe mer omfattende, men særlig komplisert er det likevel ikke.

Kurant bildekvalitet

Vi har testet lignende kameraer, dog uten projektor, som også har vært utstyrt med fotofunksjonalitet. Aiptek ligger på omtrent samme nivå som de fleste av konkurrentene når det gjelder kvalitet på bildene du tar, noe som innebærer at det blir mest for en nødløsning å regne. Et kurant mobilkamera levere gjerne et vel så godt resultat. Videokvaliteten er hakket bedre, men når ikke helt opp til vår favoritt til nå, Vado HD-kameraene fra Creative. Kvaliteten på opptakene er imidlertid gode nok til sitt bruksområde, som gjerne er å laste små klipp rett til nettet, eller vise dem via den innebygde projektoren.

Aiptek PocketCinema Z20 er utstyrt med to gigabyte lagringsplass, samt spor for MicroSD-kort. Totalt gir det mulighet for 34 gigabyte lagringsplass. Det innebygde minnet rommer omtrent en halv time med videoopptak, eller i overkant av 400 bilder. Med et passelig stort minnekort kan du lagre langt mer.

Vi er jevnt over imponert over batteritiden. Kameraet og projektoren kan holde det gående flere timer med variert bruk, med både visning av video og noe filming. Ikke ille.

Smart projektor i lommeformat

Det mest spennende med Aiptek PocketCinema er utvilsomt den innebygde projektoren. Spesifikasjonene er ikke fryktelig imponerende, men størrelse og type produkt tatt i betraktning er det jammen ikke ille. Lysstyrken er oppgitt til 15 Lumen, levert fra RGB LED. Oppløsning følger god, gammel VGA-standard, 640 x 480 piksler. Aiptek oppgir at projektoren kan levere et bilde på 15 til 165 centimeter (6 til 65 tommer), vi har imidlertid fått kurant bilde i enda større størrelse. Med en relativt svak lyskilde kreves det at det er relativt mørkt i rommet, i alle fall om du ønsker et større bilde enn 20-30 tommer.

Det er projektoren som imponerer mest i Aiptek PocketCinema Z20, og det kan kanskje diskuteres om dette er et mini-HD-kamera med projektor, eller en miniprojektor med HD-kamera. I svakt opplyste rom får du et kurant bilde i relativt stor størrelse, mens du i et mørkt rom kan få bilder opp mot 100 tommer i akseptabel kvalitet. Noen erstatter for en litt mer ordentlig projektor er det imidlertid ikke, men så er det da heller ikke det som virker å være målet med PocketCinema Z20.

Ved siden av å vise innholdet som er lagret på kameraet, er det mulig å koble til eksterne videokilder via analog komposittkabel. Det kan være andre kameraer, spillkonsoller eller pc-er. Slik sett kan projektoren vise seg å være et hendig verktøy når du er på farten. Det er også mulig å kjøpe et ledningssett for å bruke projektoren med iPhone og iPod. Lading og overføring av data til pc skjer via mini-usb. Kameraet er utstyrt med hdmi-utgang som lar deg vise innholdet på en tv eller pc-skjerm.

Konklusjon

Vi har testet både små projektorer og mini-hd-kameraer tidligere, men aldri begge deler i samme dings. Aiptek PocketCinema Z20 leverer nettopp det. Og det på en relativt overbevisende måte.

Kvaliteten på videoopptakene er ikke helt på høyde med de beste mini-hd-kameraene vi har testet, men til enkel bruk gjør det en kurant jobb. Fotokvaliteten er som med et kurant mobilkamera, mens projektoren først leverer et godt bilde i relativt mørke omgivelser. I alle fall om du vil ha bildet større enn den vanlig pc-skjermen din. PocketCinema gjør altså mange ting litt halvveis, men totalt sett blir inntrykket likevel storveis.

Projektoren kan brukes til å vise innhold lagret på minnet, eller kobles til eksterne kilder. Video fra kameraet kan vises direkte med projektoren, på tv via hdmi eller lastes raskt over på pc-en eller til nettet. Totalt sett gir det et svært allsidig produkt, som har overbevist og imponert alle vi har vist det til, i tillegg til at vi selv er imponert.

Foto/video