TEST: Apple TV - vidunderboks med begrensninger

Få mediespillere er enklere å betjene enn Apple TV. Prisen å betale er et litt lite utvalg av filmer og formater.

Publisert Sist oppdatert

Apple driver ikke bare med datamaskiner, mobiltelefoner og nettbrett. For fem år siden inntok de også stua med en mediespiller, selv om det frem til ganske nylig kanskje bare har vært Apple-entusiaster (eller duppedittavhengige) som har viet denne noe særlig oppmerksomhet.

Apple TV ble først avduket i 2006, men kom ikke offisielt i salg før året etter. Mediespilleren har blitt lansert i to versjoner med fire års mellomrom. Andregenerasjons Apple TV - eller Apple TV 2 - ble opprinnelig lansert i oktober i fjor, men det var ikke før nå i høst i at tv-boksen kom i salg her i Norge. Dette i forbindelse med at Apple endelig introduserte filmer på norske iTunes Store.

Nordmenn har riktignok kunnet bruke den nyeste Apple TV-boksen før det også, men for å få fullt utbytte har man måttet enten bruke amerikansk iTunes-konto eller ty til mer kreative løsninger som «jailbreaking». Med film på norske iTunes Store har Apple-mediespilleren imidlertid blitt hakket mer interessant for oss nordmenn, selv om det fremdeles er store forskjeller fra å bruke den i for eksempel Norge og USA.

Steve Jobs’ hobby

Den første Apple TV var ganske annerledes enn slik vi kjenner tv-boksen i dag. Det eneste den nye modellen har til felles med forgjengeren, er navnet – grovt sett i alle fall. Apple TV 1 var en Mac mini-lignende maskin som kjørte en modifisert versjon av OS X. Den var utstyrt med en tradisjonell harddisk, og var ment å fungere mer som en mediespiller man kunne overføre innhold til over nettverket. Slik er det ikke i dag.

Apples tv-boks har aldri gått for å være noen kommersiell suksess. Mediespilleren ble møtt med relativt lunken kritikk for fem år siden, den var ganske dyr med tanke på spesifikasjoner og den var heller ikke uten feil (blant annet opplevde flere brukere varmeproblemer). Salgstallene var heller ikke mye å skryte av - eller antagelig ikke, Apple har aldri offentliggjort dem.

Apple har selv kalt Apple TV for en «hobby» fra dag én, og kun fire programvareoppdateringer i løpet av de fire årene før oppgraderingen i fjor, viser kanskje også hvor fokuset lå (eller ikke lå). Steve Jobs kalte riktignok den nyeste Apple TV-boksen for en hobby da han lanserte den i fjor høst, men nykommeren var såpass annerledes fra forgjengeren at det var mye som tydet på at hobby-betegnelsen var eller er i ferd med å bli avleggs.

Den lille svarte boksen

Det første man vil legge merke til med «nye» Apple TV er hvor liten og lett den er. Boksen er 2,3 centimeter høy, 9,9 centimeter bred og 9,8 centimeter dyp, og veier bare 270 gram. Den er omtrent en fjerdedel av størrelsen til forgjengeren, så liten at man kan ha den med i lomma (ok, en ganske stor lomme).

iPhone 4S og Apple TV har flere likhetstrekk, deriblant de samme avrundede hjørnene. (Foto: Kirsti Østvang)

Designen er typisk Apple, enkel og stilren. Den er så minimalistisk at den ikke har en eneste knapp – ikke engang en av/på-knapp. (Steve Jobs hatet av/på-knapper på Apples produkter fordi han var redd fordi det ikke var noe liv etter døden, han ville ikke at kunnskapen bare skulle kunne skrus av.) Tv-boksen er laget av svart plast, overflaten er matt, mens kantene rundt er blank. Undersiden er også matt, men er av et gummi-aktig materiale – som for øvrig ser ut til å være glad i støv, uten at dette er spesielt plagsomt.

Samtidig som Apple TV er ekstremt liten og nesten ikke veier noen ting, er den heller ikke utstyrt med det heftigste av maskinvare. Den kommer med den samme A4-prosessoren som ble brukt i førstegenerasjons iPad. Den har ingen innebygd harddisk (i hvert fall ikke som man kan benytte seg av - den har en 8 gigabyte flashminne-brikke som brukes til mellomlagring). Tanken er nemlig at man skal strømme alt innhold fra internett eller enheter i nettverket. Den har for øvrig ingen vifte, noe som gjør at den er helt lydløs i bruk.

Tilkoblingsmuligheter er det naturlig nok ikke kjempemange av. På baksiden finner man til sammen fem inn-/utganger. Det er en strøminngang, en HDMI-port, en optisk lydinn/utgang, en Ethernet-port (10/100) og en mikro-usb-inngang. Apple sier at sistnevnte er ment for «service og support», så man vil (dessverre) ikke kunne koble til for eksempel en ekstern harddisk.

Alt med Apple TV er minimalistisk, også innpakningen. Med i den ganske så lille esken som tv-boksen kommer i, følger det også med en strømledning og en fjernkontroll. Strømforsyningen er innebygd, så det er kun snakk om en standard strømkabel. Kjekt med dette er at om man kjøper en Apple TV i utlandet, så er det bare å plugge i en norsk strømkabel i stedet – man trenger ingen adapter. Det følger også med en ganske enkel manual, men Apple TV er så enkel i bruk at de fleste vil klare seg uten.

Apple TV er i grunnen klar for å bli tatt i bruk rett ut av boksen, det eneste man trenger å sørge for selv er en HDMI-kabel (og en HDTV, så klart). Ønsker man surroundlyd og ikke har en hjemmekinoforsterker med HDMI-inngang, må man selvsagt ha en optisk kabel.

Og prisen? Den er faktisk noe utypisk Apple, «kun» 849 kroner i Norge. I USA koster den 99 dollar – cirka 550 kroner. Det er godt over tusen kroner billigere enn hva forgjengeren kostet.

Les videre på neste side...