TEST: Asus Cine5 - Lydplanke i miniatyr

TEST: Asus Cine5 - Lydplanke i miniatyr

Asus lover å ha løsningen for dem som vil ha kringlyd uten å ha datarommet fullt av høyttalere.

Jeg husker vagt de første pc-høyttalerne mine, noe små og grå batteridrevne plastbokser. De var fryktelig enkle, men overgangen fra pipelyder og simpel musikk fra den lille høyttaleren i pc-kabinettet var enorm. Nesten et tiår senere var det på tide å oppgradere fra stereohøyttalere til 4.1 kringlyd. Siden den gang har det ballet på seg med stadig heftigere kringlydanlegg og avanserte og kraftige høyttalere til pc.

Ulempen med de etter hvert svært så avanserte lydanleggene er at de tar mye plass og at det må strekkes ledninger både hit og dit. Det samme problemet gjelder for så vidt de som vil ha skikkelig lyd til tv-en i stua. Til stuebruk har det de siste årene dukket opp såkalte lydplanker. En bred høyttalerenhet med mengder små høyttalere som er vinklet i forskjellige retninger gir inntrykk av ekte kringlyd til tross for at hele planken er plassert foran deg. Asus Cine5 er en minilydplanke til pc-bruk.

Liten og plassbesparende

Asus Cine5 er liten, bare knappe 37 centimeter bred og 10 centimeter høy. Det er smått nok til at den passer fint under en vanlig pc-skjerm. Designen er avrundet og relativt stilren, med kabinett i sort plast og kantlister i krom. På toppen finner du et element som bryter med den ellers stilrene designen – en stor metallknapp som lar deg justere volum eller dempe høyttalerne. Problemet er ikke størrelsen eller materialvalget, men at Asus har falt i samme fellen som svært mange andre utstyrsprodusenter og lagt et kraftig blått lyd rundt knappen. Blått lys kan for så vidt være tøft nok det, men her er det så kraftig at det blir det et forstyrrende element.

Inne i Asus Cine5 sitter det flere små høyttalere som til sammen skal gi en opplevelse tilsvarende 5.1. Strengt tatt er det vel mest riktig å kalle de 5 punkts kringlyd, all den tid det ikke er noen dedikert basshøyttaler her. Det hele fungerer ved at høyttalerelementene er vinklet i forskjellige retninger, samt at noe av lyden sendes ut på sidene via små refleksrør på hver side. Til sammen skal dette gi senter-, side- og bakhøyttalere. Cine5 kobles til pc-en ved hjelp av tre minijack-tilkoblinger, akkurat som vanlige 5.1-sett.

 

Rikt og spennende lydbilde

Vi har testet løsningen til spill, musikk og film. Selv om mange tar til takke med vanlig stereolyd i spill, er det ikke tvil om at man i mange typer spill har en klar fordel av surround-lyd. I skytespill vil du ha et overtak over spillere som bruker hodetelefoner eller stereohøyttalere ved at du kan høre hvor fienden befinner seg. I andre spill kan det også ha sine fordeler å kunne posisjonere hendelser og andre spillere ved hjelp av lyd. At kringlyd videre gir mer dybde i filmer har vel de fleste fått med seg nå.

Cine5 gir tidvis overraskende god kringlydeffekt, men det er ikke tvil om at man ikke kommer like langt som med høyttalere fysisk plassert bak deg. Vi har hatt Cine5 koblet til både pc og Xbox 360, og den lille høyttalerenheten gir et overbevisende og klart lydbilde, men det er litt for lite bass å hente her. Høyttalerne er i større grad avhengig av din plassering i forhold til dem enn vanlige 5.1-sett. Effekten er der uansett, men den endrer karakter avhengig av din plassering i rommet.

Konklusjon

Asus Cine5 kan være en smart og plassbesparende løsning for pc-brukere eller konsollspillere som vil ha kringlyd uten å måtte bry seg om plassering av høyttalere eller å trekke ledninger. Den lille boksen ser bra ut og tar svært liten plass. Cine5 passer fint under de aller fleste pc-skjermer.

Kringlydeffekten er ikke like god som med et ekte 5.1-sett, men overrasker tidvis med god kringlyd og et klart og rent lydbilde. Særlig kan det være nyttig i spill, men har også noe for seg om du bruker pc-en til å se film. Cine5 fungerer også fint til musikk, men det skorter dessverre litt på bassen. Prisen er ikke endelig avgjort, men ser ut til å lande på rundt 1 200 kroner her til lands. Det føles litt i overkant dyrt.

Foto/video