TEST: Asus Xonar Essence ST - Avansert lydkort for lydfreaker

Asus Xonar Essence ST er lydkortet for de med svært høye krav.

Publisert Sist oppdatert

For de aller fleste holder det med lydkortet som sitter på hovedkortet i den stasjonære eller bærbare. For spillere kreves det gjerne litt mer for å få det riktige lydbildet når de driver med hobbyen sin. Gjerne er det da snakk om et greit lydkort fra Creative. Slike kort har avanserte funksjoner for å skape et så heftig lydbilde som mulig i spill. Mange spill er også designet for å ta i bruk Creatives EAX-teknologi.

Selv om lydkortene fra for eksempel Creative og Razer gjør en god jobb i spill, er det ikke alle som klarer seg med selv slike relativt avanserte kort.

For de fleste er Asus kjent for å lage det meste av kort du kan sette inn i pc-en din, i tillegg til bærbare og alskens tilleggsutstyr. At de også lager en rekke virkelig avanserte lydkort er det kanskje ikke like mange som er klar over.

Perfekt til stue-pc-en

Vi har fått et av selskapets mest avanserte lydkort til test, Asus Xonar Essence ST. Kortet er i bunn og grunn et Xonar Essence STX, men der det kortet benyttet seg av PCI Express, klarer Essence ST seg med en god, gammeldags PCI-kortplass. Hva du bør velge kan sees opp i mot hva du har tilgjengelig av kortplasser.

Xonar Essence ST er blant de dyrere lydkortene på markedet, og for mange vil det nok ha lite for seg å oppgradere til et slikt kort. Dette er en løsning forbeholdt spesielt interesserte med svært høye krav til lydkvalitet. Essence ST er beregnet for bruk i stue-pc-er og i pc-er koblet til skikkelige stereoanlegg. Takket være en kraftig hodetelefonforsterker er kortet også godt egnet for dem med over middels gode hodetelefoner. For stue-pc skal det sies at Asus har kort basert på samme lydprosessorserie som er mer direkte tiltenk stue-pc-er.

Da vi nylig testet Qpad QH-1339, som er et spillhodesett i øverste klasse, var det først med Asus-kortet vi fikk oppleve hva settet var godt for. Med lydkortløsninger integrert på hovedkortet fremsto hodetelefonene som relativt triste og platte. Med en ekstern løsning fra Creative ble det bedre, men det var altså først med Asus-kortet at ting falt på plass, og vi ble servert en lydopplevelse ulikt noe annet vi noen gang har opplevd på en pc. Lydbildet er uvanlig rikt og lyden er krystallklar.

Vi har testet kortet med musikk fra både cd, mp3 og ukomprimerte formater som Flac og Ogg Vorbis, samt til film og spill. Bassen er dyp og markant der den skal være det, og resten av registeret er akkurat som det skal være. Rett og slett en lydopplevelse av de sjeldne.

Fra øverste hylle

Kortet er utstyrt med komponenter hentet på absolutt høyeste hylle hos selskapet. Asus hevder blant annet at kortet er i stand til å levere 64 ganger så klar lyd som normale, innebygde løsninger. Våre ører er ikke så avanserte at vi er i stand til å avgjøre akkurat det, men at kortet er milelangt foran integrerte løsninger, eller kurante innstikkskort for den saks skyld, er det ingen tvil om.

Kortet er utstyrt med to vanlige jack-plugger, den ene med forsterket hodetelefonutgang, den andre for tilkobling av mikrofon. Videre sitter det også to vanlige RCA-tilkoblinger bak på kortet, for analog tilkobling til for eksempel stereoanlegg. Ønsker du å koble kortet til en digital mottaker er det støtte for både optisk og coaksial digitallyd. Det er videre mulig å kjøpe et utvidelseskort med tilkoblinger for 7.1-lyd.

Konklusjon

For de aller fleste vil det nok holde lenge med den innebygde lydkortløsningen på hovedkortet. Er du ute etter et kort som i all hovedsak skal brukes til spilling er dette heller ikke kortet for deg – da bør du heller se på noen av Creatives kort som støtter lydteknologiene som en del spill er optimalisert for. For de med et gjennomsnittlig, enkelt hodesett er det nok heller ikke all verdens å hente her, selv om også slike sett blir hakket bedre med Xonar Essence ST.

Er du derimot ute etter skikkelig godlyd på stue-pc-en, eller om du sitter med skikkelige hodetelefoner kan det være mye å hente i å investere i Asus Xonar Essence ST. Lyden kan ikke engang sammenlignes med integrerte løsninger. Selv middels avanserte kort fra andre produsenter sliter med å holde følge.