Test av Canons nesten-speilrefleks

Test av Canons nesten-speilrefleks

Test: Canon PowerShot G7 er nyeste versjon av det som opprinnelig var en toppmodell for ivrige digitalfotografer.

Det var før markedet ble oversvømt av rimelige digitale speilreflekskameraer. Da representerte PowerShot G-serien, som så dagens lys i 2000, noe av det ypperste som avanserte fotoamatører hadde råd til: fulle manuelle overstyringsmuligheter samt ekstrautstyr som ekstern blits og vidvinkel- og teleadapter.

I dag har klassen falt mellom to stoler. Rimelige og kompakte digitale speilreflekskameraer spiser seg inn på PowerShot G-markedet ovenfra. De «ekte» kompaktkameraene – de som går i skjortelommen – tar en solid jafs nedenfra.

LES OGSÅ: Digitalkamera for de hardhendte

Canon har forenklet G-serien noe for å markere avstanden til de rimeligste speilrefleksene, og kanskje få ned prisen. PowerShot G7 kan ikke lagre bilder i RAW-format, noe alle forgjengerne kunne. Dette har skapt kritikk, men for de fleste er G7s JPEG-bilder mer enn gode nok. Vippbar lcd-skjerm er også en saga blott.

Men G7 byr også på forbedringer. Den viktigste er en effektiv optisk bildestabilisator.

Høy funksjonalitet

Vi gir G7 høyere score på funksjonalitet enn brukervennlighet. Du kan riktignok sette både ISO og opptaksmodus på auto-grønt. Da er fotograferingen brukervennlig, og stort sett vil du få ypperlige bilder. Men dette er et kamera for dem som vil ta styringen selv. Og da blir det en del knapper og hjul å holde styr på. På den andre siden har man full kontroll. Selv manuell fokus fungerer bra.

Ekstrakamera?

Vi prøvde kameraet i storm i fjellet. Det håndterte uværet så bra at bilder vi tok fra en redningsaksjon, ble kjøpt både av Dagbladet.no og VG Nett. Er det bevis for at kameraet er godt nok til pressebruk? Dessverre ikke. Hvis nyhetsfaktoren er høy nok, trykker nettavisene grøtete mobilbilder, om de må. Men vi hadde mer kontroll. Vi kunne for eksempel forsterke uværseffekten ved å velge «riktig» lukkertid.

Samtidig opplevde vi at kameraet er i minste laget til å betjenes med hansker, noe som ikke var noe problem med en speilrefleks vi tok med ut dagen etter. Er det relevant? Ja, for dem som vurderer G7 som ekstrakamera, som et kompakt, men avansert tillegg til sin eksisterende speilrefleks.

Bra autofokus

G7 har fått Canons AiAF-TTL autofokussystem med ni fokuspunkter og ansiktsgjenkjenning, som fungerer bra.

Kapasiteten på serieopptak er oppgitt til 2 b/s. På tidligere modeller har hver serie vært begrenset til mellom fem og 14 bilder. Vi hadde problemer med å komme over 1,6 bilder i sekundet, men kunne til gjengjeld fotografere sammenhengende helt til minnekortet vårt på 2 GB var fullt. I autofokus-modus fikk vi cirka 0,8 bilder i sekundet, som oppgitt.

G7 har arvet en svakhet fra sine forgjengere: I vidvinkelmodus dekker objektivet litt av søkerbildet i gjennomsiktsøkeren. I praksis betyr det lite.

Tilbehørslisten omfatter objektivadapter med vidvinkel- og telekonverter, som vi ikke har prøvd.

Vår prisangivelse er et gjennomsnitt fra ni internettbutikker.

Konklusjon

Det er ikke lett å gi kjøpsråd om Canon PowerShot G7. Det er et ypperlig kamera, gir bilder av høy kvalitet, virker velbygd og solid, og er raskt å betjene. Men jeg lurer på om jeg som nummer-to-kamera heller ville ha valgt en billig speilrefleksmodell, og kjøpt et mindre kompaktkamera i «Ixus-klassen» som reserve-, nød- og partykamera.

Hva hvis man i stedet er i posisjon for å oppgradere fra et lite kompaktkamera til et mer «profesjonelt»? G7 innfrir de fleste ønskene, men for en tusenlapp mer får man et greit speilreflekskamera.

LES OGSÅ: Mye speilrefleks for pengene

Eller kanskje jeg er altfor hektet på speilreflekskameraenes uovertrufne brukerkontroll og hurtighet? Jeg ser gjerne at markedet velger annerledes enn meg, for G7 er for bra til å bli skuslet bort.

Canon PowerShot G7

Pris: Ca. kr 4 100 inkl. mva.

Mer informasjon: www.canon.no

Bildekvalitet: 8/10
Brukervennlighet: 7/10
Funksjonalitet: 8/10

Tekniske data: 1/1,8" ccd. Netto oppløsning: 10 megapiksler. ISO-omfang 80-1600 pluss Hi (3200). 6x optisk zoom f2,8/7,4 mm-f4,8/44,4 mm, tilsvarende 35-210 mm. 4x digital zoom. Lukkertid 15 s.-1/2500 s. Sko for ekstern blits. 32 MB SD-kort medfølger. Norske menyer. Støtter PictBridge for direkteutskrift. 2,5" lcd-skjerm, ca. 207 000 piksler. USB 2.0 Hi-Speed. Nettovekt: 303 g. Vekt m/bærerem, SD-kort og batteri: 361 g.

Les om:

Foto/video