TEST: Bedre Magix Movie

TEST: Bedre Magix Movie

Magix Movie Edit Pro er ute i versjon 14, med ansiktsløfting i brukergrensesnittet og økt funksjonalitet.

Det tyske programvarehuset Magix, som har eksistert siden 1993, har spesialisert seg på å utvikle rimelig programvare innen video, foto, lyd og musikk. Det er amatør- og forbrukermarkedet som er målgruppen, men Magix-programmene har fått en god del kravstore entusiaster blant sine brukere.

Jevnt og trutt bedre

Tidligere har jeg opplevd Magix-programvaren, i hvert fall på videosiden, som litt vel røff og enkel, sammenlignet ikke bare med proff-programmer som Adobe Premiere Pro, men også forbrukerprogrammer som Premiere Elements.

Men Magix-programmene er jevnt og trutt blitt bedre, og selv om det ikke er overveldende mye nytt i Movie Edit Pro versjon 14, vil programmet trolig dekke behovene til ganske kravstore videoamatører.

Naturligvis kan skinnet bedra. En av nyhetene i versjon 14 er at man kan velge mellom «mørkt» eller «lyst» brukergrensesnitt. Stadig flere video- og fotoredigeringsprogrammer får nå «mørkt» brukergrensesnitt, inspirert av klassisk proff-programvare fra Avid og andre.

Begrunnelsen er at mørkt grått og sort brukergrensesnitt ikke tar så mye oppmerksomhet fra videoklippene og bildene. Dermed ser Movie Edit Pro 14 mer profesjonelt ut enn de tidligere versjonene.

Men i praktisk bruk finner man ut at førsteinntrykket stemmer – dette er blitt et ok og rikholdig videoredigeringsprogram for dem som ønsker å gjøre en del med videoopptakene sine. Programmet har klippdetektering og gode muligheter for å optimalisere opptakene, blant annet ved å endre eksponering, fargetone og skarphet.

Du kan arbeide i storyboard-modus eller med klassisk tidslinje med mange spor, og det er et stort antall video- og overgangseffekter å velge mellom.

Programmet støtter 16:9-breddeformat, det har gode tekstmuligheter, og som alle forbruker-videoprogrammer med respekt for seg selv kan det automatisk generere «ferdig-redigert» video med musikk og masser av effekter: Magix Movieshow Maker – kanskje mer morsomt (første gang) enn nyttig.

Brukergrensesnittet slik det ser ut i «storyboard»-modus.

Nyhetene

Flere av nyhetene i versjon 14 dreier seg om distribusjon og deling av video. Man kan nå laste opp sine filmer direkte til Youtube, og i tillegg får man adgang til å legge foto og video i Magix' eget online-album. Registrerte brukere får dessuten adgang til en internett-tjeneste hos Magix der brukere gir hverandre råd og hjelp.

De som ikke liker å fikle med dvd-menyer, kan benytte en ny EasyBurn-modus til å brenne video direkte på dvd-plate. Man kan enkelt lage lysbildeshow tilpasset digitale fotorammer. Programmet Magix Photo Manager for bildeadministrasjon og enkel bildebehandling følger med.

Movie Edit Pro håndterer analog video (forutsett at man har et videodigitaliseringskort i pc-en), dv-video og hdv-video. Har man derimot skaffet seg et avchd-kamera, må man i stedet velge Plus-versjonen, til veiledende 999 kroner.

Her er brukergrensesnittet i tidslinjemodus, ypperlig for litt mer avansert redigering.

Da får man også med maler for bilde-i-bilde-oppsett og det mer avanserte bildebehandlingsprogrammet Magix Xtreme Photo Designer 6. Vi har ikke prøvd Plus-versjonen.

Konklusjon

Magix Movie Edit Pro 14 er blitt et allsidig og rikholdig videoredigeringsprogram som passer dem som ønsker å legge ned en del arbeid i å redigere videofilmene sine. Programmet har et greit brukergrensesnitt, fyldig trykt dokumentasjon (på engelsk) og pedagogiske opplæringsvideoer på program-cd-en.

Installasjonen på over to gigabyte drar også med seg en del annen programvare, som noen synes er ok, andre ikke.

Magix Movie Edit Pro 14

Veil. pris: Kr 699 inkl. mva.
Internett: www.magix.com

Pluss: Allsidig videoredigeringsprogram med greit brukergrensesnitt.

Minus: Avchd-brukere må kjøpe dyrere programversjon.

Les om:

Foto/video