TEST: Befølingsklar maskin fra HP

TEST: Befølingsklar maskin fra HP

Som de første i Norge har vi lekt oss med HPs nye finurlighet, en maskin med trykkfølsom skjerm og vaskefille.

Trykkfølsomme skjermer har vært med oss en stund, men har vært lite utbredt til privat bruk. Om ikke alt for lenge kommer HPs Touchsmart til Norge. Vi har testet den, og ble middels imponert.

LES OGSÅ: HP med trykkfølsomme hjemmepc-er

LES OGSÅ: Gjør om din bærbare til tavle-pc

Se flere bilder av HP TouchSmart her

Maskinen er en blanding av bærbar data, tavlemaskin og mediesenter. Den ser bra ut, der den står som en stor blanklakkert, svart 19-tommer på en tung og solid støtte. Dessverre har den ikke et klart definert bruksområde.

Touchsmart er en litt underlig oppfinnelse. Innmaten består i alle hovedsak av bærbarbiter. Prosessoren er en AMD Turion mobilprosessor på 1,6 GHz, mens grafikkortet er et Nvidia Gefore Go 7600. Ellers er maskinen vi har testet utstyrt med to gigabyte minne og en harddisk på 300 gigabyte. HP har også funnet plass til minnekortlesere foran, og en rekke forskjellige lyd og bildeutganger bak.

Det er altså verken fugl eller fisk, men en helt gjennomsnittlig maskin vi har med å gjøre. Det som gjør maskinen så spesiell er at all denne innmaten er trykt inn i en liten boks som utgjør skjermfoten til en trykkfølsom skjerm på 19 tommer.

Trykkfølsom skjerm høres utrolig imponerende ut, og de første par timene er den da også det. Men etter fascinasjonen har lagt seg litt, ser vi at det kanskje ikke er så spennende som en kunne tro, og håpe.

HP Touchsmart leveres med Windows Vista ferdig installert, samt et spesialprogram som kjører som en del av mediesenteret. HP SmartCenter gir tilgang til et par kjekke funksjoner som benytter seg av den trykkfølsomme skjermen.

Mus, finger eller penn. Valget er ditt

Skjermen lar deg bruke Windows ved hjelp av den medfølgende pennen eller med en finger. Begge deler gjør samme nytten som en mus. Du kan både peke og dobbeltklikke rett på skjermen. Det er fantastisk fascinerende, frem til du innser at det i lengden er mye mer tungvint, og ikke minst mer slitsomt, enn vanlig mus. Tenk deg selv å styre en skjerm som står 40 til 50 centimeter foran deg på skriverbordet, kun ved hjelp av en utstrakt arm og fettete fingre.

Ikke bare er det slitsom, hvis dette er noe som slår av kan vi fort ende med en rekke tilfeller av skulderplager ala musearm, og det vil vi vel ikke?

Morsomt, men i overkant slitsom i lengden.

Det er tydelig at dette er et produkt som er helt i startfasen. Skjermen er for eksempel ikke særlig presis, selv om den blir noe bedre med virkelig nøye med kalibrering av pennen. Samtidig følger det med ytterst få programmer som virkelig utnytter teknologien. De få som følger med er i tillegg så banale at det hele virker mest som en gimmick.

For få og for enkle programmer

Innenfor Touchsmart-menyen finner du to hovedprogrammer. Det ene er en kalender, det andre et svært enkelt fotoredigeringsprogram. Ellers ligger det snarveier til et par vanlig Windows-progammer, blant annet kabal. Sistnevnte er alltid en slager, og er enda greiere å spille når en kan flytte kortene med fingrene.

Den mest interessante funksjonene var kalenderen. Her kan du nemlig skrive gule lapper som du henger opp på oppslagstavlen. Lappene skriver du ved å bruke pennene eller fingeren direkte på skjermen, du kan så legge dem til i kalenderen som huskelapper til en senere dato. Det er også mulig å legge til lyd på huskelappene. Dette kan være en grei funksjon for å gi beskjeder til de andre i familien, eller for å huske gjøremål senere i uka.

Som gule lapper er det for dyrt

HPs problem er bare at det er enda greiere, og ikke minst billigere, å bruke helt vanlig gule lapper, altså slike som er laget av ekte papir. Det er også enklere å bruke en vanlig kalender av typen du henger på veggen.

Når HP først fortalte om Touchsmart var det nettopp disse gule lappene som var et av hovedargumentene. Det andre var fotoredigeringsfunksjonen. Nå er det mulig at vi er litt sære, men å kalle et særdeles enkelt program, hvor du kun kan snu og beskjære bildene, samt fjerne røde øyne, for et fotoredigeringsprogram, se det blir bare dumt.

Den trykkfølsomme skjermen gir i teorien mulighet til å bruke mer avanserte tegne og designprogrammer. Dessverre er ikke skjermen presis nok for slik bruk. Alt du gjør med pennen eller fingeren skjer for sent på skjermen. Maskinen sliter med et slags etterslep i bevegelsene. Det er heller ikke å anbefale å sitte med utstrakt arm i skulderhøyde å tegne hele dagen.

HP har i flere sammenhenger brukt begrepet kjøkkenmaskin og allrom-pc for å beskrive Touchsmart. Det er greit nok, for dette er en maskin som nok passer bedre inn på kjøkkenet eller i stua enn på kontoret. Derfor er den blant annet utstyrt med tv-tuner og en rekke mediefunksjoner. Skjermen er god og stor, og burde fungere fint som tv på kjøkkenet, for de som trenger det.

Konklusjon

HP skal ha all ære for å ha laget no så innovativt som Touchsmart, maskinen som er både smart og teit på samme gang. Vi tør gjette at maskinen gir en pekepinn på hva vi har i vente, og fungerer som et greit første forsøk. Noe særlig mer er den dessverre ikke, i alle fall ikke enda. Som erstatning for gule lapper er den alt for dyr. Som enkel mediesentermaskin er den også for dyr. Som kjøkken-pc er den, vel til det er den er for stor og klumpete.

Programmene som leveres med er i beste fall mildt underholdene, og sånn passe nyttige. Forhåpentligvis kommer HP med flere, bedre og mer underholdene programmer etter hvert, da kan nemlig Touchsmart bli mye mer aktuell. Som det er nå er maskinen en utrolig morsom gimmick, i et par timer. Når den første rusen går over, fremstår den mest av alt som et i overkant dyrt leketøy for de spesielt interesserte.

HP TouchSmart

Pris: ikke offentliggjort, men HP har nevnt rundt 10 000 kroner.
Internett: HP Norge

Brukervennlighet: 8/10
Ytelse: 6/10
Innovasjon: 9/10

Totalt: 6/10 (Ikke gjennomsnitt)

LES OGSÅ: HP vil forandre spillverdenen

Se flere bilder av HP TouchSmart her

Foto/video