TEST: Benq BL2710PT - God til det meste

Benqs endrete fokus betaler seg, og vi har testet enda en god skjerm.

Publisert Sist oppdatert

Våre erfaring med Benq opp gjennom årene har vært fra ikke direkte overbevisende til helt greie. Selskapets skjermer har for det meste vært rimelige og relativt enkle, men man har fått det man har betalt for, og vel så det.

De siste årene har selskapet tatt grep, og utviklet skjermer til flere enn de som er ute etter billigst mulig skjerm til kontoret, om det nå er hjemme eller på jobb.

Vi har lenge valgt å holde oss unna det segmentet, og dermed testet få Benq-skjermer før i den senere tid. For nå leverer selskapet gode til kjempegode skjermer til priser som ikke er alt for avskrekkende. I fjor testet vi selskapets gode og rimelige 24-tommer med IPS-panel, og nylig testet vi den kjempeflotte Benq PG2401PT, en dyr skjerm tiltenkt designere, fotografer og trykkeribransjen.

Denne gangen har vi tatt en grundig titt på Benq BL2710PT, en 27-tommers skjerm myntet på CAD- og CAM-bruk - men som også vil gjør en god jobb i mange andre sammenhenger. Og det til en pris som gjør BL2710PT til en av de rimeligere, gode 27-tommerne med skikkelig oppløsning - altså 2 560 x 1 440 piksler. Med en pris på rundt 4 700 kroner plasserer Benq BL2710PT seg i omtrent samme prisklasse som for eksempel Asus PB278Q og Eizo EV2736W.

Enkel og stilren

Benq BL2710PT er en pen og relativt enkel skjerm, rent designmessig. Skjermen har en ganske smal ramme, i alle fall sett opp mot tilsvarende skjermer, på 20 millimeter. Nederst på skjermen, på høyre side, er det fem mørke prikker. Disse lyser opp når du nærmer deg med fingeren, og en kontrollene til skjermens menysystem. Menyene er oversiktlige og greie å ha med å gjøre, og gir rikelig med innstillingsmuligheter. Ikke minst er det en rekke fargeprofiler å velge i her, inkludert en egen for CAD/CAM.

Som med de fleste skjermer i denne prisklassen og dette segmentet, er BL2710PT utstyrt med en stabil fot med gode justeringsmuligheter. Her er ergonomien svært godt, med høydejustering, vipping, rotasjon og mulighet for å vri selve skjermen til portrettmodus.

Bak på skjermen finner du alt av tilkoblinger, og her har du det meste du kan ønske deg. DisplayPort, HDMI, DVI-D og VGA er alle på plass. Det samme er to usb-porter, i tillegg til to USB 3.0-porter på venstre side av skjermen. Et par små høyttalere som duger greit til enkel bruk er det også funnet plass til.

Ny panel-teknologi

De gode skjermene, som også kan brukes til relativt avansert bruk som bildebehandling og grafisk arbeid uten av fargene blir helt rare, har de siste årene i all hovedsak vært utstyrt med IPS-paneler. Disse panelene er laget slik at de har langt bedre fargegjengivelse og innsynsvinkel enn for eksempel TN-paneler, som er utbredt i billigere skjermer. Det siste året har det også dukket opp en og annen skjerm med PLS-paneler, som er Samsungs ferske alternativ til IPS.

Benq har på sin side valgt å stå over både IPS og PLS, og BL2710PT er den første skjermen som slippes med AHVA-panel (Advanced Hyper-Viewing Angle), en teknologi utviklet av AU Optronics, et underbruk av Benq som også lager paneler for selskaper som Samsung, Dell, Apple og Acer.

I praksis er AHVA-teknologien relativt lik IPS (og PLS), både i konstruksjon og ytelse. Og Benq BL2710PT er altså den første skjermen med denne typen panel. Det gjør det på mange måter til en litt ekstra spennende skjerm. Er den nye teknologien god nok til å hamle opp med IPS?

Vi kan vel like greit avsløre svaret med en gang. Ja, så langt ser det ut til at AHVA takler oppgavene vel så godt som IPS i samme prisklasse. Våre målinger viser av Benq-skjermen har en anelse svakere fargegjengivelse enn for eksempel allerede nevnte Eizo EV2736W, og omtrent lik som Dell U2713H - som begge koster noen hundrelapper mer. Da er det snakk om totale antall farger og kvaliteten på dem. Skjermens AHVA-panel virker å være en anelse bedre på rødtoner, om enn ikke mye, og noe svakere på grønne farger, men også her med veldig liten margin.

Som forventet

Ved siden av den totale fargegjengivelsen, som vel må sies å være omtrent der vi forventer i denne prisklassen, er skjermen også relativt god til å vise fargene korrekt. Delta E-nivåene, som måler fargekorrektheten, var lave og fargekorrektheten var svært god. Kontrastnivået er godt, men ikke helt på nivå med de beste skjermene i klassen.

Vi har brukt skjermen til variert bruk, og i Windows med vanlige bruk er skjermen behagelig og fin. Også til Photoshop gjorde skjermen en god jobb, og for svært mange vil den være en mer enn god nok bildebehandlingsskjerm. For proffene er det nok ikke fullt godt nok, men så er da dette heller ingen proff fotoskjerm.

Ved siden av jobb og susing rundt på pc-en, har vi spilt noen runder på skjermen. Det er noe etterslep og forsinkelser å spore, men ikke nok til at det var noe stort problem. For de fleste vil nok Benq BL2710PT gjøre en godkjent jobb også til spilling når arbeidsdagen er over. Dette er imidlertid ikke en skjerm vi ville valgt om spill og film var det viktigste.

Konklusjon

Med ny paneltype var vi spente på BL2710PT. Skjermen har høy oppløsning, god ergonomi og bra med tilkoblinger. Og ikke minst viste det seg raskt at AHVA-panelet var en god konkurrent til IPS. Fargegjengivelsen er god, fargekorrektheten er svært god, og kontrasten er tilfredsstillende.

I det hele tatt leverer Benq-skjermen et fint og behagelig bilde som duger til selv ganske avansert bruk. Med en egen modus for CAD/CAM, er skjermen også meget godt egnet for dem som bruker dagene sine til avansert jobbing.