TEST: CanoScan 8800F: Bli kvitt skoeskene med bilder

TEST: CanoScan 8800F: Bli kvitt skoeskene med bilder

Har du fortsatt mange lysbilder og mye film liggende i skuffer og skoesker, kan Canoscan 8800F være en fornuftig investering.

De fleste kjøper i dag skanner som en integrert del av en multifunksjonsmaskin. Dette er ofte ålreite skannere, men de egner seg bare for vanlige kontordokumenter samt fotografier som allerede foreligger som forstørrelser.

Du er kanskje blant dem som fortsatt har mye film liggende i skuffer og skap? Gjerne en kaotisk blanding av negativer i sort/hvitt og farger, positiv lysbildefilm i remser og kanskje ferdig-monterte dias i plast- eller pappramme, med eller uten glass?

LES OGSÅ: Lær alt om digital fotografering

Da er Canon Canoscan 8800F et aktuelt produkt. Tross en pris på godt under 2 000 kroner er dette en film- og fotoskanner som gir resultater av høy klasse.

Canonscan 8800F kan håndtere både monterte dias og filmremser.

Allsidig

Samtidig er Canoscan 8800F en rask og allsidig skanner for alle andre slags dokumenter.

Det medfølger en masse nyttig programvare. Du får med en lettversjon av Scansoft Omnipage til å konvertere dokumenter til redigerbar tekst (OCR – optisk tegngjenkjenning), Presto Page Manager til skanne, administrere, lagre, distribuere og sikkerhetskopiere dokumenter, Arcsoft Photostudio til å drive bildebehandling og flere nytteprogrammer fra Canon, med MP Navigator EX som det viktigste. I tillegg medfølger skannerprogrammet Silverfast SE og Adobe Photoshop Elements.

Til sammen dekker programmene de fleste behov knyttet til skanning. Den eneste innvendingen er at de i noen grad overlapper hverandre.

Kopimaskin

Blant de nyttige funksjonene i MP Navigator er direkte kopiering, som omgjør skanneren til en kopimaskin. Legg et dokument i skanneren, klikk på kopiér-ikonet i MP Navigator – eller på kopi-knappen på selve skanneren – og dokumentet blir umiddelbart skannet og sendt direkte til skriveren din uten at du må hente opp dokumentet på pc-en. Praktisk.

På samme måte kan ett trykk på e-postknappen automatisk skanne dokumentet, åpne Microsoft Outlook, opprette en e-postmelding og legge det innskannede dokumentet inn som vedlegg.

Canoscan 8800F er altså en nyttig maskin å ha på kontoret eller hjemmekontoret. Men de som velger den, gjør det heller ut fra et behov for å håndtere bildemateriale.

Prisfall

Da vi sammenlignet en planskanner og en filmskanner (begge fra Canon) for fem år siden, fastslo vi at filmskannerne var overlegne på bildekvalitet. På den andre siden byr planskannere med film- og diasadapter på mange praktiske fordeler. De kan ta flere negativer og dias i hver batch, og én enhet kan brukes til mange typer skanning.

Dessuten var de dedikerte filmskannerne gjerne dobbelt så dyre som planskannere med film/dias-adapter. Nå er de dedikerte, dyre produktene stort sett borte, samtidig som planskannerne er halvert i pris. Derfor koster det ikke lenger så mye å digitalisere en film- og fotosamling.

LES OGSÅ: Gigantslipp fra Canon

Vi skannet noen 10 x 15 cm fargebilder direkte inn i Photoshop. Selve den fysiske skanningen gikk unna på 3-4 sekunder, eller 7-8 sekunder fra vi klikket på skann-knappen til bildet forelå i Photoshop. Da vi la til automatisk tonekorrigering, uskarphetsmaske, fjerning av støv og riper samt falmingskorrigering, tok jobben 12-13 sekunder. Veldig bra.

Skanning av film og dias tar lengre tid. Du må regne med totalt rundt ett minutt og 15 sekunder for et fargedias, og rundt to minutter hvis du legger på de nevnte korrigeringene, som forbedrer bildekvaliteten betydelig og er verdt ventetiden. Men uansett er også dette raskt.

Konklusjon

Canon Canoscan er en kvalitetsskanner som både er rask og fleksibel – og som alle med en viss mengde fotografier, film og dias bør vurdere. Anbefales.

Les om:

Foto/video