TEST: Creative Fatal1ty HS-1000  - Godlyd i vond innpakning

TEST: Creative Fatal1ty HS-1000 - Godlyd i vond innpakning

Kraftig bass og ren lyd kombinert med fløyelsmykt stofftrekk hjelper lite når komforten er på et bunnivå.

Creative har over årene bevist gjentatte ganger at de kan lyd. Med sitt nye spillhodesett beviser de til fulle at de fortsatt er i stand til å lage produkter som gir god lyd uten at det koster skjorta. Komfort står det derimot dårligere til med. Vi har testet Creatives relativt rimelige Fatal1ty HS-1000, et hodesett i all hovedsak beregnet på spillinteresserte.

I motsetning til de aller fleste hodesett på markedet, har Creative valgt å kun utstyre HS-1000 med en usb-kontakt. I denne lille kontakten sitter det et lite lydkort med støtte for EAX, X-Fi og annen lydteknologi fra Creative. Du får altså et realtivt avansert lydkort sammen med hodetelefonene. Dessverre er det kun mulig å koble hodesettet til via usb, vanlige minijack-kontakter må du nemlig se lenge etter. Du kan altså glemme å bruke HS-1000 til annet enn pc-en. Da hadde vi foretrukket en løsning tilsvarende den som blant andre Steelseries og Plantronics bruker på sine hodesett, med vanlige minijack-tilkoblinger og en separat usb-løsning.

Solid lyd

Creative Fatal1ty HS-1000 leverer overraskende god lyd, spesielt med tanke på den relativt lave prisen. At du i tillegg får med et lite innebygd lydkort som forbedrer lyden ytterligere, og som legger en viss følelse av kringlyd, gjør at settet fungerer glimrende til både film og spill. Også til musikk får hodesettet klart godkjent, med en markant og klar bass, i kombinasjon med klar og solid lyd over resten av spekteret. Lydmessig imponerer HS-1000.

Dessverre kommer man kort med god lyd, all den tid det skorter så til de grader på komfort. Creative har i og for seg tenkt smart. Både klokkene og hodebøylen er kledd i mykt stoff og polstret med tykk og behagelig skumgummi. Det meste ligger altså an til særdeles god komfort. Og det hadde den sikkert vært, hadde det ikke vært for at Creative kan se ut til å ha utviklet HS-1000 med 12 år gamle spillere i tankene.

For det første er bøylen i trangeste laget for en voksen skalle, det er nesten så man får lyst til å knekke den fra hverandre og teipe den sammen et par centimeter bredere. I tillegg har Creative laget selve klokkene på settet for små for vanlige ører. Både i bredde og høyde blir det for trangt for helt normale ører, og har man i tillegg på seg briller er man virkelig ute å kjøre. Da blir kombinasjonen av trange klokker og en altfor stram hodebøyle så pass ubehagelig at man neppe orker mer enn et par minutter av gangen.

LES OGSÅ: Svakt pc-headset

Krystallklar mikrofon

I likhet med andre spillhodesett er også Creatives Fatal1ty HS-1000 utstyrt med mikrofon. Også her tar det innebygde usb-lydkortet seg av kontrollen. Både lyd ut og inn av pc-en går utenom det vanlige lydkortet ditt.

Et problem når man kjøper hodesett er gjerne at det sitter påmontert en stor og stygg mikrofon. Så lenge man sitter hjemme foran pc-en er for så vidt ikke det noe stort problem, men så fort man drister seg utfor døren må man innfinne seg med å gå rundt med en stor antenne på hodet - med mindre man da har et annet hodesett til utendørs bruk. Alternativt kan produsenten velge å enten gjemme mikrofonen eller gjøre det mulig å koble den fra selve hodesettet.

Creative har valgt sistnevnte løsning, uten at vi helt ser poenget, all den tid dette er et hodesett som kun kan brukes sammen med en pc. Mikrofonen kobles til en vanlig minijack-kobling på venstre klokke. Selve mikrofonen er plassert på enden av en justerbar arm, og er støydempet ved hjelp av en stor skumgummiklump. Lydkvaliteten i mikrofonen er blant de bedre vi har testet, med ren og klar lyd. En god mikrofon er en fordel om du ønsker å kommuniserer effektivt med lagkameratene i det du spiller over nettet.

Konklusjon

Creative leverer vanligvis gode produkter, være seg det er lydkort eller hodesett av ymse slag. Vi har hatt svært komfortable og gode hodesett fra Creative til test tidligere. Vi har også hatt flotte lydkort til test.

Denne gangen håpet vi å få begge deler i samme pakke. Fatal1ty HS-1000-settet er nemlig både hodetelefoner og lydkort i samme pakke, og det til en relativt rimelig penge. Lyden overbeviser da også, med klar og kraftig lyd, samt en særdeles god mikrofon.

Dessverre er det hele pakket inn i noe som kun kan omtales som horribelt. Passformen på hodesettet er ikke i nærheten av å være behagelig for et normalt voksent menneske. Klokkene er plagsomt trange, og blir bare enda verre om du er avhengig av å bruke briller foran pc-en. Den fæle komforten er god hjulpet av en trang hodebøyle. Da hjelper det lite av det er brukt myk skumgummi og fløyelsaktig stoff på klokker og bøyle - eller at lyden er meget god.

LES OGSÅ: Surround for tynne vegger

Foto/video